Устойчиви енергийни решения по европейски проект Стакато

Европейски проект “Стакато” има четири сгради в Столицата, в които са внедрени системи за подгряване на битова гореща вода от слънцето – три многофамилни жилищни сгради и една детска градина.
15.10.2012
Генади Кондаревкоординатор в проекта СТАКАТО.
150
възобновяема енергия, отопление, Проект “Стакато”, слънчев колектор, подгряване на вода
Слънчеви колектори София, ул. Алеко Константинов
Източник: проект СТАКАТО

Европейски проект “Стакато” има четири сгради в Столицата, в които са внедрени системи за подгряване на битова гореща вода от слънцето – три многофамилни жилищни сгради и една детска градина в столичния район “Оборище”.

Системите са завършени през лятото на 2011г и вече повече от година захранват сградите със зелена енергия, покривайки половината от годишните нужди от топла вода.

В България сме свикнали да мислим за зелената енергия само като електричество, при това скъпо струващо, а много често се нуждаем от енергия за отопление или охлаждане на домовете или за подгряване на вода – тази енергия не е необходимо да идва от електрическо подгряване, което е истинско разхищение на ресурси. Тази енергия можем да си набавим изгодно и дори безплатно с редица нови или преоткрити технологии.

На пръв поглед слънчевите колектори за топла вода не звучат като нещо впечатляващо. Но тази лоу-тек технология е в състояние да задоволява нуждите от гореща вода на домакинства и учреждения толкова ефективно, че инвестицията може спокойно да се изплати и без субсидия. Слънчевите колектори се използват успешно дори на север на Скандинавския полуостров, а в топла и слънчева страна като България са просто безотказни. Във фамилни къщи и вили с тях можете да имате топла вода без доподгряване 7-8 месеца в годината, а дори през зимата, те ще затоплят водата до определена температура и оттам насетне с много по-малко енергия от електрически нагреватели, газ или биомаса, можете да си осигурите желаната температура.

Особеното в случая на проект “Стакато” е прилагането на технолгията в многофамилни сгради, които са топлофицирани. Не, няма отделни тръбички, които да свързват банята на всеки апартамент с колектор на покрива – напротив – цялото колекторно поле е обединено и отвежда топлината в огромни бойлери в подземията на сградите. Там водата се съхранява и натрупва топлинна енергия. Горещата вода от бойлерите се инжектира в топлообменниците на Топлофикация и оттам по съществуващата система достига до жилищата. Така през слънчевите летни дни Топлофикация подава само минимални количества енергия за подгряването на водата в сградите, а през зимата и в по-мрачни дни, отново енергията необходима за доподгряване е силно намалена.

В трите жилищни сгради системата струва средно за едно жилище около 3350 лв,но е възможно да се използват и малко по-евтини технологични решения. Също като средна стойност на жилище се падат около 2.4 кв м колекторна площ. В детската градина (ОДЗ 60 в район “Оборище”), по която проектът е финансирал изграждането на системи, освен БГВ за хигиенни нужди е покрита и нуждата от подгряване на плувания басейн за децата.

Има и други технологии на възобновяема енергия, които могат да се въвеждат в жилищните сгради за осигуряване на децентрализирано производство на енергия, което се консумира на място и без загуби при транспортирането. Другите възможности са много – термопомни на геотермална енергия за отопление и охлаждане, отопление с котли на биомаса, използване на отпадните топлини – чрез рекуперация на вентилирания въздух или чрез рекуперация на отпадните топли води от жилищата. Малки и приложими решения има и за производство на електроенергия – малки когенерационни мощности за комбинирано производство на електричество и енергия за отопление или охлаждане или слънчеви фотоволтаични инсталации на покривите, които за съжаление у нас не е толкова лесно да присъедините и превърнете в своята спестовна касичка, както е в Германия например.

Проект “Стакато” се финансира от Европейската комисия в рамките на програма “Кончерто”, която пък е част от изследователската “6та Рамкова програма на ЕС”. Проектът стартира още през ноември 2007 г, но няколко години е възпиран поради отказ на партньори и липса на национално съфинансиране. Въпреки всички перипети, участниците в проекта са решили да докажат ползите от по-амбициозни мерки за чиста енергия при реновирането на сгради. Проектът продължава до 2015г, предстои реновиране на две сгради в район “Оборище” и е вероятно включването и на други.
 

Автор: Генади Кондаревкоординатор в проекта СТАКАТО.
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
YES - Екологична матова емулсионна боя с висока покривност и белота.

Подходяща за училища, спортни зали, хотели, гаражи и други, където често се налага пребоядисване. Качествена, но не скъпа боя. Притежава висока адхезия и трайност, лесна за нанасяне.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари