Успешно реновиране на фасади с материали Баумит

Баумит е разработила няколко лесни и изгодни начина, които да позволят на всяка фасада бързо да възвърне предишния си блясък.
15.06.2016
Баумит България ЕООД
1097
фасада, мазилки, baumit, мазилки за фасада, реновиране на фасади
Визуално реновиране без наличие на пукнатини.
Източник: Баумит България ЕООД, www.baumit.bg

Важно е да поддържаме фасадата
Безспорен факт е, че в България собствениците на жилища не обръщат особено внимание на състоянието на фасадите, зад които живеят. Те разсъждават по схемата „моят дом е моята крепост” и „извън прага на дома ми нищо не е лично мое и затова не ме интересува”! Така те не отчитат безспорния факт, че колкото по-добре се поддържа външната обвивка, толкова по-комфортна е за обитаване самата сграда. При това, обновяването на фасадата често не изисква изразходването на големи финансови ресурси. Разбира се, от значение е степента на възникналите във времето повреди и тяхното естество – дали се дължат на въздействието най-вече на природните сили или са налице конструктивни проблеми. Във втория случай, преди възстановяването трябва да се обърнем към проектант–конструктор, който да оцени естеството на проблема и да даде правилното решение за действие. Ако причините са само от въздействието на външни фактори върху фасадата, Баумит е разработила няколко лесни и изгодни начина, които да позволят на всяка фасада бързо да възвърне предишния си блясък. Специалистите на Баумит предлагат оптимално решение за всички случаи - монолитна или  панелна фасада, изолирана или неизолирана, само замърсена повърхност или пукнатини и замърсявания. 


Точна оценка и подготовка на основата
За да се прецени във всяка конкретна ситуация кой от методите на саниране е най-подходящ, трябва да се направи точен анализ и да се препоръча как предварително да бъде третирана основата. Повърхността на старата фасада трябва да бъде почистена от органични (гъбички, мухъл) замърсители, трябва да се измие/измете, за да се отстранят мръсотията и нездраво свързани частици. Преди началото на ремонтните работи трябва да се провери - дали стените са сухи и достатъчно здрави, без наличието на изветрели, ронещи се или подкожушени мазилки и/или бои.Може да се избере според нуждите между силно водоотблъскващата Баумит СтарКолор или подходящата за всички основи Баумит ПроКолор .


Визуално реновиране без наличие на пукнатини
Ако цветът на фасадата  е само избледнял или повърхността е леко замърсена, реновирането се изразява в полагане на два слоя фасадна боя Баумит Колор. Може да се избере според нуждите между самопочистващата се Баумит НанопорКолор, силно водоотблъскващата Баумит СтарКолор или подходящата за всички основи Баумит ПроКолор. Тези три фасадни бои се отличават с изключително добра покриваемост, нисък разход и лесно полагане, а НанопорКолор притежава и самопочистващ ефект.  Разбира се подходящи са и останалите фасадни бои на Баумит - Силикон-, Силикат-, Гранопор- и СтайлКолор.


Визуално реновиране с наличие на микропукнатиниБаумит ФилПраймер – грунд, който премоства и запълва пукнатините с малък диаметър

Визуално реновиране с наличие на микропукнатини
Наличието по фасадата на много тесни пукнатини (с широчина под 0,5 мм) – не трябва да бъде подценявано. Защото и в малките пукнатини навлиза вода, която през зимните месеци замръзва. Така, ако не веднага, то след година–две водата може да предизвика много по-големи щети. Решението на този случай също не представлява проблем за нас – фасадата се нуждае от един слой Баумит ФилПраймер – грунд, който премоства и запълва пукнатините с малък диаметър. След като те вече са загладени и „изчезнали”, както в предходния случай, се продължава с полагането на два слоя боя Баумит Колор и резултатът е перфектен.Визуално реновиране с Баумит МултиУайт при пукнатини по-големи от 0,5 мм или  наранени стени
Как да се постъпи, когато пукнатините са по-големи от 0,5 мм или когато стените в отделни участъци са наранени? В тези случаи намесата, свързана с ремонт е неотложна! Защото колкото е по-голяма пукнатината, толкова повече вода може да проникне през нея и да повреди трайно стената. За съжаление ремонтът тук изисква по-големи усилия, но Баумит предлага и сега две лесни и бързи решения.
На помощ идва продуктът Баумит МултиУайт, специално разработен за оптическо реновиране на фасадни повърхности – топлоизолационни системи или минерални мазилки. Иновативната му формула го прави много еластичен и силно водооблъскващ. Той може да бъде използван като свързващ мост, като шпакловка върху бетон или като завършваща мазилка с пердашена структура. Става за вътрешна и външна употреба, може да се преработва ръчно или машинно. Полага се на слой с дебелина от 3 до 5 мм в комбинация с интегрирана в него стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс. Благодарение на специалната рецептура на Баумит МултиУайт се получава здрав и стабилен във времето слой, който трудно може да бъде разрушен от природните стихии. Баумит МултиУайт е с бял цвят и се структурира лесно. 


Положен на фасадата, Баумит МултиУайт създава перфектна основа за нашите две решения за реновиране.


Положен на фасадата, Баумит МултиУайт създава перфектна основа за нашите две решения за реновиране. При едното, върху основата от Баумит МултиУайт се нанасят на два слоя фасадните бои Баумит Колор.


При второто, за по-голяма сигурност боята може да бъде заменена с някоя от нашите висококачествени пастообразни външни мазилки, например Баумит НанопорТоп, СиликонТоп или СиликатТоп.


При второто, за по-голяма сигурност боята може да бъде заменена с някоя от нашите висококачествени пастообразни външни мазилки, например Баумит НанопорТоп, СиликонТоп или СиликатТоп. Тези изключително устойчиви крайни покрития увеличават многократно сигурността и защитата на Вашата фасада.


Остава да изберете подходящите цветове от каталога Life
Използването на предложените методи за оптическо реновиране на фасадата в комбинация с цветовите решения на Баумит, изразени чрез системата от цветове Life, може да предаде нов модерен изглед на Вашата фасада или да възвърне блясъка на оригиналния й вид. Баумит Life дава безкрайни възможности на фасадния дизайн, така че всеки да може безпрепятствено да осъществи своите творчески идеи!

Закони Нормативна база Коментари