Успешна трансформация на къща в Кенсингтън

Този проект е отличен пример как теорията, практиката и опитът по отношение на преустройствата и пристройките могат да спомогнат за устояване на изкушението старите сгради просто да бъдат съборени.
14.09.2014
арх. Евелина Цветкова
87
реконструкция, дизайн, архитектура, преустройство, проект на къща
Eекстериорен поглед към фасадата с дървените жалузи.
Източник: CplusC Architectural Workshop; Photographer:Michael Lassman

CplusC Architectural Workshop са архитекти и строители, чиято практика започва през 2005 година в Сидни. Обединяват ги вярата в добрите идеи, модерните системи и конструкции в строителството, значението на детайла и устойчивите методи на проектиране.
https://www.facebook.com/CplusCArchitecturalWorkshop


  


За основа на проекта е използвана класическа калифорнийска вила от началото на 20-ти век, намираща се в югоизточните покрайнини на Сидни, Австралия. По-късно, през 80-те години, е добавена пристройка към основната сграда.


Гледка откъм вътрешния двор и басейна, CplusC Architectural Workshop ; Photographer: Michael Lassman


Местоположение : Кенсингтън, Сидни, Австралия
Застроена площ : 224m² + двор
Година на реконструкцията : 2012
Архитектура : CplusC Architectural Workshop 
Конструкции : Cantilever Consulting Engineers
Строител : CplusC Architectural Workshop
Ландшафтна архитектура : CplusC Architectural Workshop
Фотограф : Michael Lassman


   
Детайли в екстериора.             CplusC Architectural Workshop ; Photographer: Michael Lassman                                                           


Запазвайки съществуващия обем и обвивка на сградата и съобразявайки се с новите изисквания, архитектите от CplusC Architectural Workshop трансформират приземния етаж в отворено пространство, съчетаващо различни дейности. Кухнята, храненето и дневната са ориентирани към новосъздадена открита площ, предназначена за отдих и свободно време. В другата половина на нивото, отделена чрез сервизни помещения, е сформирана своеобразна втора "дневна" част. Там са разположени домашна библиотека/кабинет и стая за домашно кино. Съчетаването на тези различни функции е умело и комфортно постигнато в рамките на съществуващия план на сградата. Идеите заложени в преустройството насърчават ползването на естествена вентилация и предвиждат просторни помещения за новите дневни зони на обитаване и родителската спалня.


Голямата и светла кухня с гледка към двора след преустройството CplusC Architectural Workshop ; Photographer: Michael Lassman


Къщата подчертава присъствието си в уличния силует чрез множество дискретни детайли като например дървените жалузи, разположени над партера. Освен че тези елементи на дизайна значително увеличават естествената светлина в помещенията, запазват съществуващата конструкция с цел спестяване на разходи, спомагат и за стегнатата и организирана визия на сградата.


  
Фрагмент от дневната.                                                                              Душът в родителската спалня е също с поглед към двора. CplusC Architectural Workshop ; Photographer: Michael Lassman


Важно е да споменем и един от ключовите фактори, повлияли върху начина на проектиране - близо 40% от отпадъците в Австралия се дължат на строителството и индустриите свързани с него. Точно поради тази причина архитектите решават да сведат влиянието върху околната среда до минимум, запазвайки заварените постройки. Този проект е отличен пример как теорията, практиката и опитът по отношение на преустройствата и пристройките могат да спомогнат за устояване на изкушението старите сгради просто да бъдат отстранявани като по-лесен вариант. Целта е намирането на решение, което да подсигури максимален резултат и оптимален бюджет без да се прави компромис с визията и изискванията към качеството на дизайна.


Гледка към басейна. CplusC Architectural Workshop ; Photographer: Michael Lassman


 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари