Успешен опит да се справиш сам

Представяме ви домът на младо семейство.
15.01.2006
Дияна Кинова
588
интериор, дизайн, апартамент, дом, осветление
Домът е място за почивка, уединение и любов
Източник: Снимки: Димитър Шиклев

Представяме ви домът на младо семейство. Двамата съпрузи развиват частен бизнес. В противовес на динамичния им начин на живот техният дом е мястото за почивка уединение и любов.  От снимките личи, че има нещо незавършено в този интериор. Съвсем наскоро в семейството се появи и трети член.Този прекрасен факт попречи на новодомците да довършат декорацията и озеленяването. Всичко това са планирали в близките 6 месеца.

 
Снимки Димитър Шиклев

В противовес на напрегнатото ежеднежие в този дом цари спокойствие, аскетизъм и топлина. Дневната представлява 2/3 от целия апартамент.В едно общо пространство са отлично комбинирани входно антре, дневна, трапезария и кухненски бокс. Всичко това те постигат, усвоявайки тоалетната за гости, и една малка тераса и премахвайки излишните стени, които са преграждали кухнята и антрето.

 

Не разполагаме със снимки от старото разпределение, но можем лесно да си представим цялото това пространство, накъсано и затворено със стени и врати. Собствениците харесват минимализма и семплата красота на японския  стил. В своята дневна са се опитали да съчетаят елементи от тях.

 

Осветлението е от множестжо “лунички”, вградени в таван изпълнен от гипсфазер. Така се създава мека и приятна равномерна и ненатрапчива светлина. Подът е от ламиниран паркет, подходящо избран в светъл тон имитиращ дърво(ясен). Така допълнително е постигната илюзия за повече обем и пространство. Акцент в дневната е големият кът с меката мебел. Това е подвижна модулна композиция, която дава възможност да се ползва по различни предназначения. Произведена е в България от висококачетвен телешки бокс в светлобежево и тъмнокафяво. Корпусната мебел е също българско производство по поръчка от фирма „ТОШЕВ”. Изпълнена е от ламинатни плоскости в основен цеят „венге”, отлично съчетани с инокс и светлобежеви елементи.

 

Кухненският бокс е преграден с барплот, който освен това изпълнява функцията на шкаф-мивка, и в него са вградени пералня и съдомиялна машина. Когато някой от домакините работи има прекрасната възможност да гледа телевизия или да разговаря с гостите. В съчетание с общия стил бсички уреди и дребни предмети са от стъкло, инокс и масибо дърво. Срещу бокса е разположен трапезарния кът. Масата е широка, разтегателна, от тъмно масивно дърво с плот от матирано стъкло. Така тя не създава усещане, за пестеливост към пространството.Френските прозорци са засенчени от плътни текстилни щори, движещи се по релса на табана и пода. Това е едно доста оригинално решение на домакинята, игнориращо необходимостта от поставяне на щори, завеси и пердета. Вляво, след входната врата, е разположен малък коридор водещ към спалнята, детската и банята.
Подът на спалнята е заслан с мек бежов мокет, а стените са боядисани в по-светъл нюанс на бордо. Цвета на пердетата и завесите е близък до този на стените. Голям вграден гардероб с плъзгащи врати е разположен на срещуположната стена на прозорците.

  

Сега, един весел бегъл поглед в детската стая. Тук майката закачливо е избрала акцента на  червения цвят, както на тавана, така и при окачената на стената мебелна композиция. Прозорецът е засенчен с плътни висящи текстилни щори.

  

И накрая за банята. Преди реконструкцията тя е била по малка. Към нея е приобщена тераса, което позволява монтирането на голяма удобна вана. Баня с излаз на тераса е абсолютно излишен лукс според домакините, особено, когато помещенията са малки.Сега в банята е монтиран шкаф с мивка санитарен фаянс. Облицовката е в бежов меланж със свежи акценти в фризовете.Това беше един положителен пример за интериора като функция и като отражение на един начин на живот, без особени претенции за интериор с уникален дизайн, постигнат благодарение на добрия вкус на собствениците.

Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари