Уникалният покрив на център за спорт и развлечения The Pods.

Дизайнът залага на конструкция с 5 купола - всеки с различно покривно покритие.
14.10.2013
Ви Джи Еф и Renolit
274
покрив, pvc системи alkorpla, vjf, the pods, проект
Проектът на Център за спорт и развлечения The Pods във Великобритания
Източник: Renolit

Проектът на Център за спорт и развлечения The Pods във Великобритания залага на нестандартен покрив с 5 купола - всеки с различно финишно покритие, съобразено с особеностите на заобикалящата среда. 

Предизвикателството да осигурят водоплътността на покрива успешно посрещат PVC системи ALKORPLAN. Несъмнено проектът се отличава с изключително сложна и голяма като площ дървена конструкция, но и демонстрира едно от най-иновативните приложения на синтетична хидроизолация във Великобритания. 

Предложеното PVC решение се отличава с естетичност, гъвкавост и креативност. Разработено с до 40% по-ниско тегло в сравнение с някои многослойни хидроизолационни системи, то позволява бърз и технологичен монтаж. 

Куполите на покрива са с диаметър от 20м до 50 м, като най-големият е с площ 2000 м2. ALKORPLAN мембраните осигуряват водоплътност: 

 • под кедрови керемиди - облицовка на два от покривните елементи;
 • в система за зелен покрив върху един от куполите;
 • на част от покрива с алуминиево покритие;
 • като елемент на система ALKORDESIGN в комбинация със специални декоративни профили за постигане визията на метален покрив.

Спесификацията на всеки от куполите поставя различни изисквания към хидроизолационната система, и това е водещо при избора на конкретен PVC продукт от гамата ALKORPLAN.

Купол 1: Спортна зала
ALKORPLAN F (35179)
Каширана PVC мембрана. Хидроизолацията е положена в комбинация с декоративни профили от системата ALKORDESIGN с цел постигане визията на метален покрив.

Купол 2: Плувен байсейн
ALKORPLAN F (35177)
Каширана PVC мембрана с армировка от стъклофибърно платно. Хидроизолацията е изпълнена в комбинация с профили ALKORPLUS, които поддържат вегетативната част на система "зелен покрив".

Куполи 3 и 4: Втори плувен басейн, съблекални и кафене
ALKORPLAN F (35176)
PVC мембрана в комбинация с профили ALKORSOLAR, върху които са положени контра летви и покритие от кедрови керемиди.

Купол 5: Вход на Развлекателен център
ALKOPLAN F (35176)
Каширана PVC мембрана с армировка от тъкан полиестер.  Хидроизолацията е изпълнена в комбинация с профили ALKORSOLAR, които изграждат конструкция за покритие от алуминиеви листове.

Предимства на хидроизолационните PVC мембрани ALKOPLAN

 • Продукт, с най-много проектни спесификации в Европа от 1972 г. до сега.
 • BBA Certificate с очакван експлоатационен живот над 35 години.
 • BREEAM оценка - A Плюс. Най-високата възможна, съгласно Международния метод за проектиране и оценка на устойчиво строителство.
 • Лек материал, който предполага по-икономична конструкция с по-малка носимоспособност. 
 • Богата цветова гама - серии Мetallics, AlkorBright и възможност за оцветяване в корпоративни цветове.
 • Минимална поддръжка на материали с гаранция от производителя.
 • Рециклируем продукт, който се използва повторно в производството.

 

Представеният проект е сред номинираните за престижните награди NFRC Roofing Awards, 2011. Няколко месеца след откриването Центърът за спорт и развлечение The Pods печели награда за устойчиво строителство на Property Industry Awards Yorkshire.

Подуктовата гама хидроизолационни материали и решения ALKOR за покриви, фундаменти, тунелно строителство, изкуствени водоеми и резервоари са представени в България от ВИ ДЖИ ЕФ ООД.

Автор: Ви Джи Еф и Renolit
Закони Нормативна база Коментари