“Умната къща” вече няма да бъде привилегия само на богатите

Въпреки че автоматизацията на дома сравнително отскоро прокарва своя път като едно безспорно удобство за съвременната къща, тя набира доста голяма популярност, особено сред новостроящите се домове.
08.07.2010
Adapt Control Solutions - България
11
къща, Умен дом, управление, система
“Умната къща” вече няма да бъде привилегия само на богатите
Източник: Adapt Control Solutions - България

Въпреки че автоматизацията на дома сравнително отскоро прокарва своя път като едно безспорно удобство за съвременната къща, тя набира доста голяма популярност, особено сред новостроящите се домове. С развитието на технологиите и изискванията към къщата стават все по-високи. Управлението и поддържането на условията в дома се превръщат в сложно и ангажиращо задължение, което отнема време, създава дискомфорт и излишно напрежение в обитателите. Това е причината да възникнат системите за централизирано управление на функциите на къщата. Задаването на определени параметри, които да бъдат поддържани автоматично, без това да ангажира време и внимание, предоставя неимоверно голямо удобство и пълноценно прекарване на часовете у дома.

Фирмите, предлагащи системите “Умен дом”, имат зад себе си богат опит като производители на компоненти за електроразпределение, аудиовизуални компоненти и системи за индустриална автоматизация и контрол. Бъдещето развитие на тези системи се ориентира към намаляване на общата им стойност, усъвършенстване и увеличаване на изгодите от автоматизация на дома, както и разгръщане на ефективни продажбени и дистрибуторски мрежи. 

 Тъй като всяка система е необходимо да се приспособява към нуждите на отделните къщи и потребители, разходите, особено тези за инсталиране, остават относително високи. Друга причина, определяща за цената, това е естеството на самия продукт, тъй като той се намира в начален стадий на своето развитие, при наличието на голямо разнообразие от продукти с различно предназначение и производители. Каналите за продажба и дистрибуция също са от голямо значение, като се има предвид сложната природа на системите за автоматизация на дома.

Системата Adapt HomeControl (AHC) предлага интересни нови възможности на приемливо ценово равнище. AHC действа като комбинирана система за контрол, изпращане и приемане на съобщения и предоставяне на информация при поискване. В допълнение на това AHC предоставя опростен и интуитивен потребителски интерфейс за управление на всякакви електронно контролируеми устроиства с помоща на пълноцветни, вградени в стената чувствителни на докосване панели, таблет РС, мобилни телефони, интернет или дори вашия персонален компютър.
 
AHC ви осигурява:
 
•  Пълен контрол над осветление, отопление, звук, видео, подвижни завеси/щори, газови камини и др.
• Възможност за секунди да създадете свои собствени сценарии, макроси и зависещи от времето функции.
•  Проверка на устройствата. Например, на температурата във или извън помещенията или дали уредите са включени или изключени.
• Изпращане на съобщения, в това число e-mail и SMS.
• Получаване на информация директно от вградените пaнели. Например, разписание на автобуси/влакове, поръчка на такси/пица и информация от фондовата борса.
• Охрана и видеонаблюдение чрез камери, датчици за движение, датчици за врати/прозорци, връзка с охранителната компания.
• Спестяване на енергия чрез използване на автоматично управление на осветлението и отоплението.
 
Управлението на умната къща с AHC е едновременно лесно и ефикасно, системата е гъвкава и се адаптира към разнообразни условия  без ограничения.

Включване на домашното кино, намаляване на осветлението, понижаване на температурата, включване на алармата, спускане на завесите, да видите кой звъни на вратата - всичко това чрез дистанционно или малък панел, монтиран на стената.

Управление на осветлението: Защо да вървите от стая в стая за да изгасите осветлението, като това може да бъде извършено от система за управление на осветлението?

Чрез натискане на един бутон можете да изгасите всички светлини едновременно. Възможно е да се програмират различни сценарии за включване на осветлението и по този начин атмосферата в стаята да способства за подобряване на настроението. Например: романтично, уютно, комфортно, за четене, нощно, при напускане на дома и т.н.
Adapt работи съвместно с най-добрите дизайнери за осветление и заедно ние можем да ви помогнем да направите подробен план за цялата  сграда.
 
Интелигентно управление с извънредни възможности
 
С многофункционална система на Adapt могат да се управляват всички компоненти в къщата, те могат да се контролират, да се появяват заедно на едно (или повече) дистанционно управление или панел. Това включва не само осветление, видео, домашно кино, отопление и вентилация, видеонаблюдение, електрически управляеми щори и завеси, газови камини, механизми за отваряне на врати, но и други устроиства. Също така е възможно допълнително да проверите дали фурната и ютията са изключени, като това ще даде свобода на вашите мисли. При това всяка от описаните инсталации може да бъде конфигурирана за различни сценарии.
 
Като:
•  Когато напускате къщата или лягате в леглото вечер; осветлението, музиката и телевизията автоматично се изключват и в същото време избрани завеси се спускат и температурата се намалява с четири градуса, но се увеличава отново през деня в определен час.


• Чрез натискане на един бутон всекидневната се трансформира в домашно кино като скрит екран се спуска от тавана, намалява се осветлението, завесите се спускат и цялото електрическо оборудване се включва в нужния режим.
Звукът ви е некачествен? Възможностите са безкрайни. Adapt може да конфигурира системата за управление на умната къща по един разбираем, лесен за използване и елегантен начин.

Звукът: С озвучителната система на  Adapt за много стаи може да слушате музика във всяка стая едновременно. Произволен вид източник на звук може да бъде свързан, например CD плейър, DVD, радио, цифрово радио (DAB), MP3 плейър, iPod или какъвто и да е друг.

Звукът може да се слуша в цялата къща или отделно във всяка стая, осигурявайки максимална гъвкавост. Без усилие може да изберете какво да слушате  чрез лесен за употреба безжичен или монтиран на стената панел. Слушайте Coldplay във банята, Jeff Buckley в кухнята, Pavarotti във всекидневната – или направете градинско парти, изпълнено с музика.
Видео: Гледайте новините по телевизията, докато сте във ваната, проследете любимото си шоу на миещ се LCD екран в кухнята или изгледайте завладяващ филм на големия екран във всекидневната. Много възможности, изберете между плазмен/LCD телевизор или прожектор и екран. Стига да пожелаете телевизор над ваната или дори при душа, възможно е с инсталиране  на водоустойчив екран. Или какво ще кажете за LCD екран, вграден в огледалото в банята, и така няма да пропускате сутрешното предаване или да сте възпрепятствани да проследите индексите на фондовата борса, докато се бръснете. 

Разпределена телевизия/видео: Система за видеоразпределение свързва всички телевизори в дома в една среда. Звукът и образите са интегрирани, така че ще можете да гледате филм от който и да е видеоизточник (DVD, видео, сателит), на който и да е телевизионен екран в къщата, като звукът идва от hi-fi говорителите.

Следователно, едно и също DVD може да бъде едновременно гледано или на всички телевизори, или само на един. Подобно, кабелната телевизия или сателитният тунер могат да бъдат съответно споделяни. А ако над входната врата е монтирана камера, вие може да видите от всеки телевизор кой звъни на звънеца.

Домашно кино: Почувствайте се хвърлени обратно на стола от зашеметяващите ефекти на съвременното кино, наслаждавайте се на живо на концерта „Unplugged” на Ерик Клептън от първия ред или гледайте от VIP трибуната играта на любимия футболен отбор. Ние можем да доставим най-добрите столове, килими, завеси за кино и всичко останало дори собствена „билетна каса” или старинна машина за пуканки.

Вашата система трябва да има идеален звук за филми и музика, както и много добро качество на картината, да бъде лесно използваема и впечатляваща като дизайн. Акустичните свойства, изолирането на звука, осветлението и вътрешния дизайн трябва да вървят ръка за ръка с техническите елементи, така че да се получи един цялостен пакет от който ще бъдете напълно удовлетворени – без значение, дали домашното кино е във всекидневната или в стая, специално предназначена за целта.

Идеални звук и картина: За да се постигне идеален звук, както за филми, така и за музика, е важно оборудването да е правилно поставено, стените да могат да поемат звука и акустичните условия да са правилно пригодени. Като резултат ще получите първокласна система, която е изключително лесна за употреба и напълно се вписва в атмосферата на дома.

Лесно управление: Повечето хора са свикнали да търсят дистанционно управление. Обикновено това, да се помни кое дистанционно за кое устройство е и кои бутони какво правят, причининява ненужно раздразнение и главоболия. Проблемът е разрешим с програмируемо дистанционно с цветен чувствителен на докосване панел. Само с едно натискане дистанционното може да изпълни няколко различни задачи. Adapt улеснява нещата.

Видео наблюдение: Проверете какво става във вашия имот по интернет, вижте на телевизора си или на контролния си панел кой стои пред вратата или наглеждате децата, докато те играят в друга стая.

Добро и разумно от ценова гледна точка решение, което надминава алармата срещу крадци, е инсталирането на камери в имота, в градината и може би по алеята за коли. Камерата за наглеждане на бебето ви дава необходимото спокойствие и свободно време.

Наблюдение и предупреждаване от разстояние: Собствената ви web-страница предоставя възможност за наглеждане на дома от разстояние чрез интернет, независимо къде се намирате. При засичане на движение може да бъдете уведомени чрез SMS за настъпили в картината „промени”. Когато бъде уловено движение, автоматично започва да тече запис или на видео, или на компютър, и предупрежденията могат да се изпращат като SMS. Записите, направени в резултат на засечено движение, могат също така да бъдат съхранени на нашия отдалечен сървър като допълнителна предпазна мярка с цел гарантиране на сигурността.

Системата дори разполага с интелигентна записваща уредба, която съхранява моментите преди улавянето и записа на съответното движение.

Когато създавате нов дом, предварително помислете за интегриране на всичките необходими устройства в една система, това ще ви даде ценно преимущество. Спестявате време, получавате високоинтелегентен дом и се наслаждавате пълноценно на времето у дома, необезпокоявани от нищо. Освен това разходите ви за отопление, охлаждане, осветление се контролират и вие получавате оптималното.

Закони Нормативна база Коментари