Ултрамодерен зелен дом в драконова кожа

Въпреки любителските снимки в материала става ясно колко красив е новопостроеният дом – той може да стане първият проект със сертификат LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) в САЩ
15.03.2009
45
ефективност, енергийна, пасивна къща, екосгради, възобновяема енергия
Ултрамодерен зелен дом в драконова кожа
Източник: Студио Sparano + Mooney Architecture, Джон Спарано и Ан Мони

Въпреки любителските снимки в материала става ясно колко красив е новопостроеният дом – той може да стане първият проект със сертификат LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) в щата Юта, САЩ.
LEED е система, разработена от Съвета за зелено строителство в САЩ за оценка на екологични, устойчиви сгради, които отговарят на стандарта за устойчива конструкция от екологична гледна точка. Тя е най-успешната система за оценка на качествата на екосградите в момента, вече световен стандарт за устойчиво строителство.


Къщата Maryfield е проектирана от Джон Спарано и Ан Мони от Sparano + Mooney Architecture, които са и нейни собственици. Те усърдно работят за този сертификат.
Разположена съвсем близо до Емигрантския каньон, първото нещо което забелязваш за Maryfield, е уникална и пленителна екстериорна гледка на нещо подобно на дракон – А 606 ерозирала стомана с размери 30 х 30 см, които образуват диамантена конфигурация, като връзките между тях са покрити. Точно сега, през зимата къщата е нещо, което сякаш се слива и хармонира със снега, но поради външния си вид, Maryfield не може да бъде пропусната.


http://www.sparanomooney.com

Maryfield има множество различни „зелени” характеристики, включително излъчващи бетонни подове, което представлява лъчисто подово отопление, основаващо се на характеристиките на бетона да поглъща и поддържа топлината; енергоспестяващи електрически крушки; рамки от рециклирана стомана; декорирана е ниско токсична боя; високо ефективен бойлер; HVAC (система за отопление, вентилация и климатизация, която контролира влажността и топлината на въздуха по сигурен и здравословен начин); изолация на стените клас R30, изолация на покрива R50.


  
http://www.sparanomooney.com

Къщата разполага 241 кв. м жилищна площ и открива прекрасни гледки към планината навън. Разположена съвсем близо до Emigration Canyon, първото нещо, което се забелязва в Maryfield, е уникалната и силно привличаща погледа визия на екстериора и по-специално на външната облицовка на къщата – наподобяваща кожата на дракон.
Плочи от корозирала стомана 30,48/30,48 см, подредени в стройна диагонална схема с прехлупване и скрито прихващане. Интересното е, че тази визия тепърва ще се променя и ще става все по-атрактивна и открояваща се сред околностите.


http://www.sparanomooney.com

Ерозиралата стоманена тема е пренесена вътре в детайлите. Забележете как парчетата са удвоени в шкаф и преминават в плосък екран.
Поглед отвътре – тази част на къщата е стъклена. Околният пейзаж остава непокътнат. Можете да плъзнете и да отворите вратите докрай, така че цялото вътрешно пространство да се разтвори навън.
Maryfield има V Пет плюс Energy Star - клас за енергийна ефективност. В бъдеще собствениците възнамеряват да инсталират слънчеви батерии, което на практика ще направи къщата с нулево енергийно потребление.

+4
Автор:
Закони Нормативна база Коментари