Удобство и функционалност в съвременния дизайн.

Заданието от инвеститорите беше да създадем един съвременен и изчистен дизайн, съчетаващ удобство и функционалност.
14.03.2013
Интериорно Студио MOOD дизайн
791
интериор, интериорен дизайн, Студио mood, проект на къща, изчистен дизайн
Стъклени парапети, каменни стъпала и зеленина.
Източник: Интериорно Студио MOOD дизайн

Предлагаме на вашето внимание интериорен проект на къща от около 350м². Къщата се намира в София и се състои от антре, всекидневна с трапезария, кухня, килер, 4 бани, 3 спални, перално помещение, гардеробно, фитнес и сауна.

Заданието от инвеститорите беше да създадем един съвременен и изчистен дизайн, съчетаващ удобство и функционалност.

Започваме с антрето, където достигаме до височина на таваните от около 6м. Стълбището е облицовано с камък, същия като този на пода, решихме да направим парапетите изцяло от стъкло, за да наблегнем на красотата на стълбището и зеленината под него. Използвахме фасетирано огледало, с различни височини, при подстълбищното пространство, пречупването на образът създава дълбочина на пространството и буди интерес. Таваните решихме да направим изчистени с вградени осветителни тела (кардани) и шлицове със скрито осветление.


Помещението е разделено на три къта – сядане при камината, кът с дивани и трапезария.    Източник: Интериорно Студио MOOD дизайн

При всекидневната продължаваме с каменния под, таваните тук отново са изчистени със шлицове със скрито осветление, но този път вкарахме осветителни тела в шлицове и ползвахме тъмен цвят за акцент. Разделихме помещението на три къта – сядане при камината, кът с дивани при телевизора, както и трапезария. Използвахме пердета, чиито корнизи влизат в шлицовете между стените и тавана, като по този начин, корнизът остава скрит, а осветлението при шлица придава неповторимо сияние на самите пердета. Акцент в помещението е конструкция при камината, която е отваряема в ниската си част и продължава по цялата височина на стената, облицована от редуващи се плоскости от лак и мат, както и камък. Друг акцент е и стената на килера, облицована отново с ламперия от лак и мат, като при частта си с трапезарията се сформира в шкаф с открити и закрити части, както и с винена витрина. Трапезарията е отново в същата цветова гама, като трите лампи над масата акцентират с цвят и форма.


Ниша в кухненският остров се превръща в „библиотека“ за книги с рецепти.    Източник: Интериорно Студио MOOD дизайн

При кухнята отново запазваме цветовата гама на останалата част от къщата, като отново за мебелите използваме лакирани и матирани плоскости. В частта при хладилника, където имаме ниша, ползваме високи до тавана шкафове, които равнят на стената и придават завършен вид на помещението.


Етанолова камина, продължаваща като шкаф в горната си част.

В главната спалня акценти са етаноловата камина, продължаваща в горната си част като шкаф, шлицовете в тавана, скриващи корнизите на пердетата и осветяващи, както самите тях, така и акцентиращата с тъмен цвят стена зад таблата на леглото.

Усещане за луксозен магазин за дрехи в гардеробното помещение.

За гардеробното помещение отново акцент е тъмният цвят на тавана. Искахме да създадем усещане на луксозен магазин за дрехи, съчетавайки естетика и функционалност. Интересен аспект е движението в него, входът е от главната спалня и води към отделна баня, има и още една врата, водеща до антрето на втория етаж, идеята е да се запази спокойствието на този в спалнята, до като другият се приготвя за работа, като може да се излезе без да се минава през спалнята.


Изчистен и модерен дизайн при родителската баня.

Банята е изчистена и модерна, има две мивки, като тоалетната и душът са разделени от стъклени прегради.

Тъй като инвеститорите все още нямат деца, детската баня трябваше да бъде адаптирана, както за момиче, така и за момче, в същото време тази баня трябваше да бъде ползвана и като баня за гости, за това не трябваше да бъде прекалено детска.


Детската баня е адаптирана както за момче, така и за момиче.

За третият етаж при фитнеса запазихме част от стила на къщата и разработихме помещението, като удобен и функционален домашен фитнес, добавяйки всички необходими уреди, както и джакузи, сауна и отделна баня.

+11
Закони Нормативна база Коментари