Удобствата в спалнята - кои са те и как да ги включим в интериора?

За да бъде спалнята още по-подходяща за нашата почивка, е необходимо да си осигурим нужните удобства.
06.11.2023
Мила Стоянова
812
спалня, легло, възглавници, спални комплекти, нощни шкафчета, аксесоари за спалня
Спалня Алмира
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Спалнята е нашият пристан за почивка и отмора след дългия ден. Тя е кътчето, където търсим спокойствие, тишина и уют, притихнали в топло одеяло с любимата книга в ръка. Тя е и онази крепост, в която се отпускаме напълно и сме себе си. Но за да бъде тази стая още по-подходяща за нашата почивка, е необходимо да си осигурим нужните удобства.

Разбира се, леглото е първото, на което ще обърнем внимание. Започнете от избора на подходящ размер, не само защото е важно каква площ за сън ще си осигурите. От значение е и за самото пространство в стаята, за да има достатъчно „въздух“ и свобода на движение. Освен това то няма да бъде единствената мебел, нали?


Спалня Талиса - с чекмедже.     Източник: www.videnov.bg

Разположението на леглото също е от значение. В случай, че сте избрали модел с чекмеджета или повдигащ се механизъм, уверете се, че можете да ги използвате  безпроблемно. Например, някои отделения за съхранение под матрака могат да не се отварят свободно, ако наблизо има нощно шкафче с голям обем. При някои модели повдигащият механизъм е разположен само от едната страна на леглото, което може да обърка плановете Ви за използване на подматрачното пространство.


Спалня Фиера Аура - с повдигащ се механизъм на матрака.     Източник: www.videnov.bg

Ако сте от онези хора, които освен за сън използват леглото си и като удобна лежанка, на която слушат или четат, то несъмнено трябва да помислите и за опора на гърба си. И тук на помощ идва таблата за легло, която освен удобство допринася и за по-добрата естетика на спалнята.


Спалня Бенито, с табла за по-голямо удобство.     Източник: www.videnov.bg

Изборът на матрак и възглавници също трябва да е прецизиран и да „пасва“ напълно на Вашата физика. Хората са казали „здрав дух, в здраво тяло“, а добрият сън е ключов и за двете. И тъй като изборът е строго индивидуален, нашият съвет е да го обсъдите с опитен консултант и разбира се да тествате продуктите.


Спалня Арена с нощно шкафче - продължение на леглото.     Източник: www.videnov.bg

Както вече споменахме, леглото няма да бъде единствената мебел в спалнята. За да си осигурите удобство „на една ръка разстояние“ от него, трябва да помислите и за подходящи нощни шкафчета. Те могат да бъдат както самостоятелни, така и продължение на леглото. Помислете за какво ще ги използвате – дали само като маса, на която да поставите книга, телефон или друг аксесоар, или искате да имате наблизо доста повече вещи на разположение. Във втория случай ще трябва да разчитате на повече отделения за съхранение.


Спалня Кейла със самостоятелно нощно шкафче и модерна нощна лампа.    Източник: www.videnov.bg

Осветлението във Вашата спалня също трябва да бъде част от планирането на удобствата в нея. За целта светлината трябва да бъде равномерно разпределена и да придава мекота и уют в помещението. Нейно величество нощната лампа игра главната роля тук и Ви предлага голямо разнообразие от модели. Настолните лампи са сред предпочитаните като дизайнът им варира от класически абажури с елегантна основа до екстравагантни дизайнерски решения с преобладаващи метални елементи.


Спалня Кейла с нощно шкафче и класическа нощна лампа.     Източник: www.videnov.bg

И понеже си говорим за удобства, да помислим колко практично и комфортно би било да разполагате с маса за тоалетка и бюро. В удобно чекмедже ще съхраните тоалетните си принадлежности, а на основната повърхност ще поставите лаптопа си в готовност за някой home office ден. Комбинацията 2в1 може да бъде подсилена и с удобен офис стол с подходящ елегантен дизайн, напълно в тон с цялостното обзавеждане на Вашата спалня.


Спален комплект Зора с тоалетка.     Източник: www.videnov.bg

Аксесоарите също могат да допълнят комфорта във Вашата спалня. Деко възглавничките, освен с интересните си десени и принтове, могат да подкрепят Вашата почивка в следобедните часове. Те също така ще допринесат за удобството на Вашия гръб, когато решите на почетете. Сложете наблизо и някое меко одеяло и така без да приготвяте леглото си за сън ще имате възможност да се отпуснете за кратко. Текстилните комплекти за леглото в различни разцветки и мотиви също ще допринесът за Вашия уют и добро настроение.


Текстилен комплект за спалня и деко възглавнички.        Източник: www.videnov.bg

И не последно място – възможностите за съхранение. Редица мебели могат да съберат вещите Ви, но въпросът е колко от тях ще го направят по най-удобния за Вас начин? Често, когато обзавеждаме спалнята си решаваме да заложим на колекция, в която е включено всичко необходимо – легло, гардероб, скрин и нощни шкафчета. Обикновено се съобразяваме с размерите и разположението на леглото и понеже ни харесва дизайна на колекцията, с лека ръка правим покупката. После изникват редица въпроси, над които не сме помислили. Например, скринът е само с чекмеждета, плитък е и не осигурява желаното пространство за съхранение. От друга страна, гардеробът може да има твърде голямо пространство за окачване на дрехи и твърде малко на брой рафтове.


Спален комплект Електра     Източник: www.videnov.bg

За да не изпаднете в подобна ситуация, преценете внимателно всяка мебел и нейното предназначение и дали те отговарят напълно на Вашите нужди за удобна спалня.
Винаги подхождайте с грижа за себе си и правилните решения за обзавеждане ще дойдат по-лесно, отколкото сте очаквали. А за още добри идеи, разгледайте и останалите ни интериорни предложения.

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари