Тънката граница да надскочиш „общия знаменател”

Представяме Ви интериор на апартамент в престижен квартал на София, по проект на студио за интериорен дизайн 2studio.
16.09.2020
Весела Кирилова
3514
интериор, 2studio, интериор на апартамент
Източник: www.2studio.net

Интериорен дизайн: архитектурно студио 2studio
Фотограф: Ники Канделеро  http://candelero.com

Кухня и корпусни мебели - Мебели Богутлиев
Мебели Богутлиев е фирма с над 20 годишен опит в производството на корпусни мебели с материали, отговарящи на съвременните тенденции. Разнообразието от материалите, с които работим ни отличава с гъвкавост и дава свобода на нашите клиенти за задоволяване на техните изисквания. Нашата основна цел е функционалността, съчетана с красив дизайн и безкомпромисно качество.

Осветление - Денима Про ООД
При нас всички видове осветителни тела са на едно място. С опита и знанията, които имаме в сферата на осветлението, ще помогнем да намерите най-точните осветителни тела по отношение на дизайн, функционалност и цена. Ние ще реализираме Вашата идея за осветление.

Ламиниран паркет - Дом и Дизайн ЕООД
Дом & Дизайн ЕООД е фирма с богат опит и обширна продуктова гама, която обхваща подови настилки, стенни облицовки, гранитогреси, мебели за екстериора, килими и мокети. Нашите специалисти в областта на полагането на подови настилки и стенни облицовки обръщат внимание на всеки един детайл в извършваната от тях дейност. За нас най-важни са доволните клиенти и перфектното изпълнение на всеки един от обектите ни.


Източник: www.2studio.net

Всяко едно начинание неминуемо търси основа, на която да се стъпи, за да продължи напред. Какво се случва, когато обитателят на жилището, обект на интериорно оформление, е имагинерен образ под общ знаменател „наемател”? Със сигурност този факт отключва множество въпроси, както за дизайнерите, така също и за инвеститорите на проекта. Но да се върнем отново на „общия знаменател” – жилище под наем. Похвално е, че все по-често се срещат проекти, които вдигат високо летвата и предоставят съвременен комфорт и лукс, за жилища известни под грубото название „оборотни”. Да излезем извън тягостната рамка за „чаровната мансарда и каничка с кафе” е истинска еволюция, която си струва да се адмирира. Това е белег за по-високо ниво на цивилизованост и уважение в отношенията наемодател-наемател.

Ясно е, че и критериите закономерно се променят, търсенето на добре изглеждащи жилища, особено в големите градове доказва, че изискванията се променят и хората са склонни да приемат по-високи месечни разходи, но да са заобиколени от приятна и модерна обстановка.


Дневният тракт     Източник: www.2studio.net

Днес ще се опитаме да открием докъде се простира тази тънка граница. Първият неоспорим факт, който ще отбележим също заслужава адмирации – наемането на дизайнерско студио 2studio за оформлението на двустаен апартамент, разположен в нова жилищна сграда в затворен комплекс в гр.София, предназначен за отдаване под наем.

Площта от 80 кв.м, изключва наличието на предверие или коридор. От това печели дневната зона, която е изключително просторна.  Поради тази архитектурна специфика и влизането в дома би следвало да изглежда съвсем непринудено. За тази цел вдясно цялата стена до входната врата е заета от бял, матиран вграден гардероб. Той съвсем естествено кореспондира с разположената веднага вляво модерна кухня. Освен нея жилището разполага с една спалня и баня.  Няколко крачки напред, отново съвсем непринудено, дори със силата на акцент виждаме импровизиран антре – кът с огледало, съвсем невинно „навлязъл” в територията на дневната. Безспорно ценен бонус за апартамента, който успешно допълва усещането за обем и въздух, това е наличието на висок таван, който е на две нива и в най-високата си част в средата на помещението достига 3,2 метра.


Източник: www.2studio.net

Тематиката на жилището, както вече стана дума, трябва да отговаря на един по-широк кръг, събирателен образ, потенциални наематели. Съгласно заложената концепция модерната и изчистена откъм тежки мебели и детайли атмосфера трябва да привлече активни хора, за които домът не е само място за почивка, но и за срещи и забавления. Освен това авторите трябва да предугадят стилът, който би се харесал на бъдещите наематели. Като най-подходяща се явява свежата, но същевременно неутрална линия, семпли линии, контрастни цветове, но без излишни залитания и задължаващи цветове и гами. Рискът от монотонност и „игра на сигурно” също не е за пренебрегване.

След поуталожване на първоначалните разнообразни идеи идва ред на сериозния размисъл и прогноза, което се явява най-здравомислещият подход в подобна ситуация, а именно финансовите измерения и очаквания. Като се вземе в предвид, че имотът е с добра локация, намира се в луксозна сграда с охрана и подземен паркинг  първият извод е налице - апартамент под наем от по-висок клас. На следващ етап изниква въпросът „Колко висок клас?”, за да бъде в рамките на разумното заложената инвестиция. Очевидно в проекта е търсен този баланс между качеството на вложените материали, естетически издържано оформление и един прогнозен бюджет - фактори абсолютно наложително да бъдат взети под внимание.

От друга страна много добър подход е определяне на линия на „индивидуалност”. За хора, търсещи жилище от такъв калибър и със споменатата вече цел, изобщо не е без значение индивидуалният почерк, който ще ги накара лесно да припознаят жилището и в последствие да се отъждествят с него. Това е и една от причините в дневната и пространството пред спалнята и банята да се позиционират индивидуално проектирани мебели МДФ лак мат по поръчка, както и ефектно и многофункционално осветление.  Другият мотив, чиято цел е да извади на преден план и да провокира желанието за сключване на сделка, е наличието на интересен подбор от арт елементи и „включващи” се в композицията цветове.


Кухнята не е голяма, но е функционална и удобна     Източник: www.2studio.net

По презумпция и отново на база „скрининг” на обобщения профил на наемателя  кухнята не е голяма, за сметка на това  в нея е заложен рационален подход -   прецизиране на функциите, без излишно разхищение на пространството. Формата й е модерна, с кубични обеми, които наподобяват елементи от „тетрикс”.  Снабдена е с всички необходими електроуреди и място за съхранение на посуда, прибори и продукти, в рамките на очакваното потребление. Тук се разполага едно от най-добрите решения в контрастно отношение – бяла мат кухня и облицовъчни плочи с едър релеф, и визия на оксидирал метал в петролно сини и сиви оттенъци.  Ефектно е решението на шкафа с аспиратора, който изглежда като изработен от неръждаема стомана и е в абсолютен синхрон с видим иноксов хладилник и кухненска мивка. Този ефект е постигнат от МДФ плочи с покритие, перфектно имитиращо метал.


Източник: www.2studio.net

Като знаков акцент в центъра на дневната зона е позиционирана кръгла трапезна маса в стил „Tulip”, подчертана от група цилиндрични осветителни тела, висящи от високия таван и характерно арт присъствие – картина, рамкираща позицията на зоната за хранене.
Диванът е голям и комфортен, разположен в най-светлата част на помещението, непосредствено до огромната стена – прозорец, разкриваща страхотна гледка.

Идеята на дневната най-силно поднася темата – бохемска небрежност. Напълно е изчистенна необходимостта от шкафове в тази зона, а ТВ сетът е вграден в декоративна кутия – пано от камък с гланцирана повърхност. Точно там на пода лежерно стоят книги и аксесоари в бяло, за да не бъде прекъсвана цветовата линия от останалото пространство.


Източник: www.2studio.net

Колкото и безметежна да е съградената атмосфера, това е само привидната страна на нещата. В жилището  има предвидено място за всичко. В пространството пред банята в ниша, затворена с врати са скрити пералня, бойлер, прахосмукачка, дори моп…

Спалнята е по-задушевната трактовка, като продължение на атмосферата от дневната – семпла, с обилно количество светлина и въздух, но в същото време с постигнат уют и приканваща. Постерът над леглото отново издава „намигване” към бъдещите наематели – още един коз да припознаят себе си.


Източник: www.2studio.net

Акцентът тук е зададен с тоалетката срещу леглото. Тя е конзолна и се разгръща покрай естествената чупка на стената. Изработена е от МДФ с естествен фурнир за повече комфорт и топлина при допир. Огледалото е по цялата височина - от пода до тавана. Мястото за телевизора е срещу леглото до тоалетката.

И тук удобството и практичното усвояване на пространствата са били водещи при подбора на мебелите. Гардеробът е достатъчно голям, за да побере всичко необходимо за двучленно семейство. Леглото е с изцяло тапицирана конструкция и повдигащ механизъм на подматрачната рамка, което осигурява практично място за съхранение. Разположено е в близост до прозореца, за да не се изгубва ефектът от красивата гледка.

  Източник: www.2studio.net

Колкото и странно да звучи, но банята е едно от първите места, които държат да видят бъдещите наематели. В този апартамент тя е повече от забележителна и следва общата тематика с леко закачлив привкус. Банята разполага с голям шкаф за прибиране на кърпи, принадлежности, консумативи и всичко останало, така че да не стои на показ. В стенна ниша са разположени няколко рафта  за експозиция на аксесоари и по-често използвани вещи. Със специално проектирано и изработено, характерно по форма огледало пред мивката, усещането за цялостното вглеждане в детайлите на този апартамент, още веднъж не дава шанс за отстъпление, а може би приканва към бързо и спонтанно „наемане”.

Тънката граница е уцелена, и тя не е сред промоциите в строителните хипермаркети, нито в прекалено изтънчените мебелни магазини, намира се точно тук, където мисълта е залегнала във всеки сантиметър, а напред във времето е проектирано уважителното отношение.

За 2studio:
Основател и водещ проектант на 2studio е арх. Явор Шуманов, който споделя, че е създал студиото "За всички които искат уникална, но преди всичко удобна и уютна среда". Екипът на 2studio е специализиран в сферата на интериорния дизайн на жилищни и обществени пространства, като предлага цялостна услуга - от осъществяване на интериорния проект до неговата реализация, съобразно изискванията и предпочитанията на клиента.

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари