Трендове за детска стая през 2018/2019

Кои родители не биха искали детския кът да е в крак с последните тенденции? Но правейки това, съвсем не е нужно да превръщаме това помещение в снимка от списание.
23.12.2018
Екатерина Бонева
1722
интериор, дизайн, обзавеждане, детска стая
Детската стая през новата 2019
Източник: www.kreatywna.pl

Проектирането на атрактивен интериор за стаите на най-малките членове от семейството често пъти се оказва трудна задача. Малчуганите бързо се отегчават от традиционния дизайн и рядко успяваме да задържим интереса им за по-дълго време. Създаването на интригуваща и комфортна атмосфера изисква креативен подход и не на последно място, познаване на актуалните стилове в тази насока. Все пак кои родители не биха искали детският кът да е в крак с последните тенденции? Но правейки това, съвсем не е нужно да превръщаме това помещение в снимка от списание. Най-добре би било да се ръководим от нуждите на детето и любимите му занимания и предмети. 

Голяма част от модерните решения за обзавеждане на детската стая са огледални изображения на дизайнерските идеи за порасналата аудитория, пресъздадени в духа на детското въображение. Като се започне от цветовете и материите, през мебелите и аксесоарите и се стигне до осветлението и декорацията – оформянето на малкото царство се превръща в увлекателно предизвикателство.
Ето и някои от последните трендове и актуални прогнози в това направление.


Раираните стени - елегантен и завладяващ ефект.    Източник: www.leticolibri.info

Акцентни стени и тавани
Цветовете в детската стая отдавна не се ограничават до синьо или розово. Разбира се, двата цвята присъстват в декора на стените и тавана, но вече като акценти върху неутрален фон. Изобилието от естествена светлина е важен фактор за стаите на децата, а белият цвят създава усещане за повече пространство, ето защо дизайнерите залагат най-вече на неутралното бяло като преобладаващ цвят за стените и тавана. Пастелните нюанси също ще запазят своята актуалност. Раираните стени могат да бъдат както вълнуващ и завладяващ акцент, така и елегантна част от интериора на детската стая – видът и размерът на райетата зависи от това, дали ще се приложат на една или повече стени от помещението. Модерните цветови комбинации са ориентирани към тревисто зелено, лимонено жълто, синьо и бледо розово. Важен аспект, с който трябва да се съобразим е разположението на мебелите, така че колоритната стена да остане ясно видима. 

Лъскави отблясъци
Подобно на модерните метални акценти, които ще запазят своята популярност и следващата година – медно розовите, бронзови и сребристи елементи стават част и от декорацията на детската стая, но този път проектирани и в текстила и мебелировката. Те придават очарование и луксозен завършек на стаята. Лъскавите отблясъци присъстват в креативните осветителни тела, рамките на огледалата на малките госпожици и дори в текстила на декоративните възглавнички. Пуф табуретките и мини креслата с лъскава дамаска допълват разкоша на момичешката стая. 

Геометрични форми
Геометричните дизайни често се използват за игра с формите и пропорциите. Тяхната гъвкавост по отношение на интериора е в състояние да придаде абсолютно различен облик на стаята. Вероятно заради присъщата им способност да създават визуален интерес и да добавят текстура във всеки стил, децата ги определят като особено интересни. Геометричните фигури и предмети внасят интригуващ ефект дори и без да се използва цвят, а в ярки нюанси неминуемо се превръщат в акцент на помещението. Отлично се интегрират в тъканите – килими, завивки, одеялца и възглавнички. Ако искате да разнообразите интериора в детската стая, застелете килим с шарка шеврон и ще останете учудени от невероятния ефект, който ще постигнете. Цветните геометрични принтове и фигурки освежават атмосферата и придават топлина на минималистичния дизайн.

Вдъхновяващ дизайн в крайбрежен стил.    Източник:  www.moda-l.info

Ръчно изрисувани дизайни
Една от най-силно застъпените тенденции се очертава абстрактният дизайн, изразен чрез привидно собственоръчно изрисувани детайли. Този похват е изключително подходящ при обзавеждането на детската стая, защото е в хармония с възприятието на децата. Линиите и формите се проектират, без да преследват постигане на симетрия, а просто се реят върху текстилните материи. На мода отново ще са точките – черни, бели и шарени. 

Скандинавски стил и в детската стая 
Дизайнерите все по-често прилагат така популярния скандинавски стил и в стаите на малките палавници. Това направление се оказва идеално за детския интериор, тъй като изчистения декор в съчетание с простите, функционални форми се допълва отлично с причудливите модели от детския декор, оформяйки закачлива и приятна атмосфера. В скандинавския стил преобладава лаконичния декор, изпълнен на задължително бял фон на обстановката. Изобилието от светлина и шикозните цветни акценти са другите елементи, които отлично се вписват в детското царство. Освен всичко друго, този стил създава усещане за подреденост и хармония. 

Скандинавски стил и в детската стая.    Източник: www.homeideass.download

Дървената мебел остава на почит
Наред с мебелите от масивна дървесина, масичките и столчетата от цветен акрил също са на мода. Прозрачната им повърхност внася ефирност на пространството. Скриновете, гардеробите и леглата с дървена структура ще добавят уюта и спокойствието на природата и в детските стаи. Предпочитат се матовите повърхности в неутралната гама, подчертани с цветни и неонови метални елементи. Структурата на столчетата и масичките е дизайнерска интерпретация на моделите за възрастни. Природните дървесни нюанси влизат в очарователна симбиоза с минималистичната декорация. Дървото остава предпочитан вариант и по отношение на подовата настилка, поради разнообразието от функционални и естетически качества. 

Животински декор
В търсенето на идеи за актуална декорация за покоите на малките наследници, попадаме отново на забавните им любимци и герои - симпатичните маймунки, кучета, котки, пеперуди, рибки, папагали, жирафи, бухали, мечета и др. Те са подходящи както за интериора на стаята за момчетата, така и за детските стаи за момичета. Има много възможности да ги поканим в малкото детско царство, като използваме моделите им върху спалните комплекти, възглавничките, пердетата, декорациите върху стените и множеството плюшени играчки, които неизбежно присъстват във всички детски и бебешки стаи. Стикерите за стена също биха свършили чудесна работа. 

Проектирането на съвременен декор в детската стая е увлекателно предизвикателство. Все пак не бива да забравяме, че тенденциите се сменят постоянно и е добре да ангажираме интериора с елементи, които позволяват адаптиране според потребностите и възрастта на детето.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари