Трапезарната маса - мини колекция от световно известни модели

Подходящата модерна маса може да превърне трапезарията в елегантно и комфортно място за хранене, разговори и романтични вечери.
30.05.2019
Екатерина Бонева
6436
интериор, трапезария, трапезна маса, дизайн маси, дизайнерски маси, трапезарна маса
Riddled Table е част от колекция Riddled на HORM с дизайн на Steven Holl.
Източник: www.verdeinteriori.com

Когато търсите качество в изработката и дизайна на трапезарната маса, не всеки модел би могъл да задоволи изискванията ви. Огромното разнообразие от дизайни, форми и размери прави този избор още по-труден. Подходящата модерна маса може да превърне трапезарията в елегантно и комфортно място за хранене, разговори и романтични вечери. Ако ви предстои ремонт на това помещение и искате да акцентирате със съвременно оборудване, масата за хранене е идеален елемент, около който да надграждате в интериора. Преди обаче да започнете голямото търсене  на перфектната маса, трябва най-напред да определите какво точно искате. В този материал ще ви представим някои от актуалните предложения за тази мебел, а също така и избрани световно известни модели.

  Grand Ecart  -  PALLUCCO на Jean Nouvel.  Източник: www.verdeinteriori.com

Grand Ecart  -  PALLUCCO; Дизайн: Jean Nouvel. Жан Нувел определя фигурата на архитекта и дизайнера като този, който, наблюдавайки културни, исторически и екологични промени, успява да ги превърне в дизайн със силно поетична стойност.

 

Grand Ecart  -  PALLUCCO на Jean Nouvel. Източник: www.verdeinteriori.com


Поетичният елемент на масата Grand Ecart на PALLUCCO е изразен чрез минималистичен дизайн, който дори при разтегателните версии запазва минималистичната си визия, за да превърне посрещането на неочаквани гости в лесно и приятно предизвикателство и хубава емоция. Масата е изработена от алуминий, като при разтегателния вариант има два плота – единият фиксиран, а другият, който е под него, се издърпва заедно с двата крака, които са с колелца, като чекмедже. Движението е изключително лесно и масата може да се отвори точно толкова, колкото ни е необходимо.
 

Маса N7 на CASAMANIA  с дизайн на Norayr Khachatryan. Източник: www.verdeinteriori.com

Маса N7 на CASAMANIA  с дизайн на Norayr Khachatryan  е резултат от внимателното наблюдение на света такъв, какъвто е: едновременно естествен и създаден от човека. Изработена е изцяло от алуминий, дизайнът ѝ е вдъхновен от баланса на формата и функцията, съществуващи естествено в природата, както и от създадения от човека стилистичен модел, който обикновено се свързва с военното инженерство и аеронавтиката. Сложността на структурата, нейните ъглови форми и обемни детайли са резултат от една предизвикателна конструкция от десет извити и заварени алуминиеви листа. N7 е наградена с “Good Design Award 2008” Chicago Athenaeum.

 

Tango на HORM е елегантна маса с дизайн на  Renato Zamberlan & Joe Doucet. Итзточник: www.verdeinteriori.com

Tango на HORM е елегантна маса с дизайн на Renato Zamberlan & Joe Doucet, 2016. Краката са дървени – от орех или ясен, а плотът е от Fenix-NTM®  - иновативен материал, направен чрез нанотехнология, при който малките драскотини могат да се поправят чрез топлинна обработка. Движейки се около масата, асиметричната промяна на формата на краката ги прави да изглеждат сякаш танцуват танго. Оттам е и името ѝ. Предлага се в 16 фиксирани и 9 разтегателни варианта.

 

Riddled Table е част от колекция Riddled на HORM с дизайн на Steven Holl.  Източник: www.verdeinteriori.com

Riddled Table е част от колекция Riddled на HORM с дизайн на Steven Holl. Плотът е от закалено стъкло, а краката са изработени от материал, изобретен и патентован от HORM, представляващ лазерно перфориран сандвич от дърво и текстил с 2.2 мм дебелина, който, благодарение на няколко повърхностни разрези, направени с лазер може да се сгъне като оригами. Вътре в краката допълнително може да се постави осветителна LED система с акумулаторна батерия, която създава впечатляващ ефект от безброй светлини и сенки.

 


Масата Orbit е част от колекция Wave на Natisa.  Източник: www.verdeinteriori.com


Масата Orbit е част от колекция Wave на Natisa - резултат от таланта и въображението на дизайнерския екип на Natisa и прецизната ръчна изработка на опитните занаятчии във фабриката. Базата на масата Orbit е съставена 70 броя дървени летвички от дъб или ясен, ръчно третирани с масло и съединени със стоманени елементи, които са умело скрити. Погледната от горе базата ѝ напомня на лунната орбита, откъдето идва и името ѝ. Плотът може да бъде керамичен или стъклен.
 

Ripples Table  - HORM, Дизайн: Toyo Ito.  Източник: www.verdeinteriori.com


След като печели наградата Compasso d’Oro през 2004 г за дизайна на пейката Ripples за HORM, световно известният дизайнер Toyo Ito се вдъхновява да проектира цяла колекция мебели Ripples за HORM. Ripples Table е част от тази колекция. Плотът е закалено стъкло, а базата е ръчно скулптирана и майсторски изработена от 5 вида дърво – орех, махагон, череша, дъб и ясен, които създават елегантен полихроматичен ефект, произтичащ от цветовото различие на различните видове естествена дървесина.
 

Tutù    HORM, Дизайн: Renato Zamberlan. Източник: www.verdeinteriori.com


Името на масата Tutù на HORM с дизайн на Renato Zamberlan е вдъхновено от традиционния костюм на балерините от ефирна и лека като перо материя, която подчертава елегантните движения на краката и тялото. Но зад лекотата на движенията се крият невероятните усилия, които танцът изисква. Така е и при тази маса: фините линии взаимодействат помежду си, за да отклонят вниманието от инженерното и техническо изпълнение – 12 милиметровият плот от закалено стъкло се носи от регулируеми опънати въжета от неръждаема стомана и лазерно изрязани стоманени крака с апликирано масивно дърво от орех. Комбинацията на трите материала – стъклото със своята крехкост и прозрачност, стоманата с твърдостта и устойчивостта си и дървото със своята мекота и топлина, олицетворява философията на балетното изкуство. Масата се предлага в квадратна, правоъгълна и кръгла форма.Flower  - HORM , Дизайн: D’Urbino Lomazzi. Източник: www.verdeinteriori.com

Масата Flower на HORM е резултат на вълнуващото сътрудничество на двама майстори на световния дизайн D’Urbino Lomazzi, водени от предизвикателство да създадат разтегателна кръгла маса, която да е красива както затворена, така и отворена. Благодарение на инженерното и техническо решение, което в същото време е и естетично, плоскостите се плъзгат без използването на плъзгачи, а чрез подвижно рамо, напомнящо на римски кран. Допълнителните плотове на масата излизат и се отварят като цъфнало цвете, което показва, че естетиката е естественият резултат от добрия дизайн, замислен от техническото търсене за простота и функционалност.

Radar XL  -  ALIVAR, Дизайн : Giuseppe Bavuso. Източник: www.verdeinteriori.com

Масата Radar XL на ALIVAR е с плот от мрамор, дъб или лакиран MDF и интегриран въртящ се стоманен диск Lazy Susan по средата. Основата е лазерно изрязана стомана с различни финиши. Дизайнът е на Giuseppe Bavuso.

 


Разтегателна маса 7100 от Draenert - създадена за ценители. Източник: www.stylepark.com


Разтегателната маса 7100 от Draenert не случайно е в челните позиции на списъка със световно известни модели. Този модел съчетава качество, функционалност и изискана визия в едно. Благодарение на изтеглящите се настрани крила, в центъра на масата се разкрива своеобразно пространство за поставяне на вкусни блюда и прибори за хранене. Издърпващите се плотове освобождават място за две мини колички, които се предлагат в комплекта и пасват иделно в празните места от двете страни на масата. Произведени от стомана и дърво, те са отличен асистент за пренасяне на храната от кухнята до трапезарията или за изстудяване на шампанското. Иновативният дизайн на масата е проектиран с усет за естетика и мултифункционалност. В събрано положение тази мебел предоставя гладка и обширна повърхност за разнообразни дейности. Изработената от естествен камък или MDF покритие трапезна маса е подходящо оборудване за всяка модерна кухня или трапезария.
 

Непреходната минималистична красота на трапезарна маса Brera. Източник: www.i-salones.com

Модел, който привлича вниманието с минималистичната си красота е модерната трапезарна маса Brera на италианския производител Catellan Italia. Продукт на изключително прецизна изработка – кухненската маса комбинира по фантастичен начин дърво, метал и стъкло, което я превръща в предпочитан компонент в обзавеждането на съвременната трапезария. Разтегателната мебел се предлага в няколко разновидности за основата и плота и се вписва безпроблемно във всякакъв интериор. Правоъгълната форма и комбинацията от материали са предпоставка за нестихващия интерес към този модел.

 

Уникалното бижу на Studio Batoni - маса за хранене Drop. Източник:  www.esedradesign.it

Модерният дизайн е поглед отвъд границите на традиционната естетика и начин за създаване на различно и вдъхновяващо послание. Отличен пример за това е  проектираната от Studio Batoni трапезарна маса Drop. Масите от тази линия се характеризират с неповторим авторски дизайн. Геометричната строгост на металните елементи е омекотена с наклонени равнини, живописно обогатени с лазерно рязани флорани мотиви. Металната основа, налична в покритие хром или гланц и изчистения плот, изработван от MDF или дърво ще се превърнат в оригинален акцент на ултрамодерната или high-tech трапезария.

 

Неописуемо елегантната маса за хранене Mistral. Източник: www.internationalartitalia.com


Има трапезни маси, която ще ви накарат да затаите дъх и да се чудите как е възможно някой да ги измисли. Такава е фантастичната маса за хранене Mistral, в комплект със столове на Carpanelli. Моделът изумява със съвременен дизайн и изящество на формите. Забележителното в сложната компилация от стъкло, метал и дърво са огънатите елементи на основата, които допринасят за чувствената елегантост и непреходност на дизайнерската мебел. Възможностите за изработка от различна дървесина – клен, череша, зебрано, абанос или орех придават допълнителна интрига и красота на детайлите. Изящната трапезна маса ще внесе елегантна италианска атмосфера във всяка модерна трапезария.
 

                                               Източник: desaignomah.blogspot.com


Трапезарната маса на Arredamenti Diotti с емблематичното наименование Action е идеален избор за многочленни домакинства, в които модерният дизайн и функционалността са приоритет. Тази маса побира над десет човека, благодарение на разтегателния си стъклен плот. Очарователния дизайн и възможността за избор от широка гама облицовки прави тази трапезна маса сериозен кандидат за вашата кухня. Италианските производители са осигурили разнообразие от варианти по отношение на основата и повърхността на масата, които позволяват да се спрете на съчетание в хармония с конкретния интериор.
 

Трапезарна маса La Grande. Източник:  www.archivolto.ch

Още един подходящ вариант за всеки, които има огромна фамилия, много приятели и обича да посреща гости е елегантната трапезарна маса La Grande, създадена от MDF Italia. Семплата красота, изразена в минималистичен дизайн застава по превъзходен начин във всяка съвременна кухня. Дизайнерската мебел е удивителна илюстрация на концепцията „и малкото е много“. Основата на масата представлява огънат алуминиев лист с лакирано или матово бяло покритие. Металната повърхност отразява светлината и оформя живописни отблясъци при естествени или изкуствена светлина. Висококачествените материали и иновативното покритие позволяват употреба както в интериора, така и в екстериора на дома.

 


Трапезарна маса Vita - перфектен баланс. Източник: www.tpmedia.designerpages.com /  www.furniturefashion.com

Постигането на перфектно балансирана и уютна атмосфера за хранене е само привидно лесна задача. От тази максима изхожда дизайнерът Томас Мозер, когато създава своето творение – трапезарната маса  Vita. Овалният плот от черешов фурнир, подкрепен от стабилна ламинатна основа, огъната в причудлива форма пресъздават една перфектно балансирана мебел, която предоставя място за много гости и невероятен комфорт за всеки един от тях. Усещането за топлина и уют от дървесното покритие се допълва от елегантните извивки, позволяващи максимално удобна поза на тялото по време на хранене.

 

Не просто маса, а произведение на изкуството. Източник: www.bocadolobo.com

Трапезарната маса Newton, продукт на мебелната компания Boca Do lobo е удивителен момент на вдъхновение. Луксозно изявление, създадено с цел да удовлетвори клиентите, които търсят най-доброто в съвременния мебелен дизайн – комбинация от луксозни детайли и висококачествени материали. Тази маса не е просто мебел, а произведение на изкуството. Зашеметяващият дизайн е вдъхновен от закона за гравитацията на Нютон и представлява множество сфери и полусфери с различна големина, които се съединяват и оформят неподражаема визия. В изработката на масата са вложени разнообразни по специфика техники, като леене, шлифоване и лакиране и най-различни материали – фурнир от мирта и орех и елементи от алуминии.

Изборът на перфектната трапезна маса не трябва да се ръководи единствено от съвременните актуални примери и ярки произведения в тази насока. Най-важно от всичко е да създадете една приветлива и „говореща“ сама за себе си атмосфера. А когато намерите точната маса за вас, със сигурност ще го знаете от момента, в който я зърнете.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари