Трапезарията – стил и удобство

Това е единственото помещение, което изразява едновременно нашето гостоприемство и нашия стил.
15.10.2012
Мая Янева
244
интериор, мебели, трапезария, стол, маса за хранене
Трапезатията изразява едновременно нашето гостоприемство и нашия стил
Източник: Интернет

Трапезарията е онова уютно домашно място, което събира семейството и приятелите да споделят трапезата и да поговорят. Това е единственото помещение, което изразява едновременно нашето гостоприемство и нашия стил. Това не е само място за хранене, но е място да се споделят благата на живота: докато се наслаждаваме на вкусната храна можем да се отдадем на приятни разговори.


За да си осигурим приятна и удобна атмосфера, решаващо е значението на мебелировката. Мебелите в трапезарията не се сменят често, така че трябва да се купуват интелигентно и да се подбират правилно. 


За да обзаведете с най-подходящата маса, измерете добре трапезарията. След като я разположите трябва да остане достатъчно място, за да се движите около нея, когато наредите столовете. Ако трапезарията ви е малка, трябва да се ориентирате към кръгла маса или маса тип бистро. За омекотяване на линиите на квадратна трапезария също изберете кръгла маса.  
Но ако разполагате с голяма трапезария за предпочитане е правоъгълна маса. Правоъгълната маса е формата, която да разположите, ако целта ви е модерна трапезария. 


Обикновено комплектите за трапезарията се състоят от маса и столове. Но ако искате сами да формирате композицията от маса със столове, внимавайте за размерите. Тъй като масите са 73 – 76 см високи, разстоянието между седалките и плота на масата трябва да бъдат 30 см. Тоест, височината на столовете трябва да е 45 – 48 см. За максимален комфорт ширината на седалките трябва да са 50-61 см, но вие можете да предпочетете друг размер, тъй като трябва и стилово да съответстват на масата. При избора на маса трябва да се вземе предвид, че минималното отстояние от масата до стената в трапезарията трябва да е минимум 1.20 м.


Изборът на определен стил за трапезарията трябва да е продиктуван от цялостната архитектура и стил на жилището и останалите помещения. 


Мебелите за трапезарията не се ограничават само с масата и столовете. Китайският шкаф по-познат у нас като бюфет, е мястото където да подредите красивият порцелан за хранене. В него можете да покажете порцеланови фигурки или други красиви предмети от вашата домашна колекция. Малка маса за алкохол е друга функционална мебел, която да разположите в близост до високи бар-столове.  Красива поставка за вино на масата за хранене е стилен начин да покажете колекцията си от вина. Ако поставката е дървена или от ковано желязо, ще осигурите фокусна точка. 


Всъщност много аспекти трябва да се вземат предвид, когато избирате мебелите за трапезарията. Те трябва да отговарят на стила на живот на собствениците. 


Размерът и формата на трапезарията са от решаващо значение при нейното обзавеждане. Задължително е първо да имате представа от формата и стила на мебелите, които искате да имате, преди да тръгнете да търсите. Ако трапезарията е зона от дневната или прилеща част към кухнята, трябва да обзавеждането да е в един стил. Ако трапезарията е малка може да изберете маса със стъклен плот, която ще създаде оптическа илюзия за ширина и пространство. 


Определящо за големината на масата е от колко души се състои вашето семейство. Масата трябва да е достатъчно голяма, за да се хранят спокойно всички членове на семейството и да се разполагат спокойно сервизите и приборите за хранене. Ако семейството ви не е голямо, но често посрещате гости, може да изберете разтегателна маса. Предимството на разтегателната маса е, че можете винаги да съберете или разтегнете масата в зависимост от броя на хората, които ще се хранят на нея. 


Независимо дали трапезарията е малка или голяма, ще имате нужда от достатъчно място за съхранение. Маса с чекмеджета, в които могат да се съхранят прибори за хранене, салфетки и покривки е много удобна и практична в малки трапезарии. 


Дизайнерски похвати могат да придадат характер на трапезарията и да я превърнат в артистично и елегантно място. Еклектиката е сред предпочитаните съвременни решения при съчетаването на мебелите в трапезарията. Някои класически идеи и нестандартни похвати могат да бъдат вдъхновение при обзавеждането на трапезарията. Ако целта ви е тази част от дома ви да изглежда по-традиционно и по-официално, трябва да се придържате към класически мебели и линии. Махагонова маса ще придаде по-сериозен вид, докато за по-всекидневна и непринудена визия трябва да изберете дъб или бор. Масивната дървесина е по-здрава и се поддържа по-лесно, докато меката дървесина може лесно да се деформира и надраска. За по-модерна визия може да изберете метална маса с извити крака, която ще формира елегантен стил. Стъклото и метала са предпочитани материали за съвременна трапезария, но върху тях лесно ще се виждат отпечатъци от пръсти и зъмърсяване. Те се нуждаят от специални грижи. 


Ето и няколко конкретни предложения, които могат да събудят всяко въображение.


• Съчетание на светла подова настилка и тъмни завеси ще придаде драматичност на помещението. Добавете огледална маса, столове с кръгли облегалки тапицирани с ярка сатенена дамаска. 


• В малката трапезария поставете високи столове, малка кръгла маса и тесен, но висок китайски шкаф. Прозорецът рамкирайте с тежка и светла завеса от коприна. Не прекалявайте с аксесоарите и акцентите. Придържайте се към хармонична цветова гама, защото контрастните цветове могат да създадат илюзия за фрагментарност и оптически да намалят пространството. 


• Каскаден полилей поставен над кръглата маса ще раздвижи пространството, артистична етажерка с дървени панели може да замени витрината и да осигури място за разполагане на колекция. При този вариант цветовата гама е топла – охра и оранж, подчертани с кафяви мебели. Като цяло впечатлението от такава трапезария е официално и приветливо. 


• За една оригинална трапезария нестандартният подход е водещ. Завеси в ярки и свежи тонове, окачени на метални медальони, скрин от емайлиран орех с настолни лампи и махагонова маса очертават една свежа трапезария. От тесните страни на масата два стола с копринена дамаска в сигнални цветове разчупват пространството и осигуряват нестандартен акцент. Настилката е травертинови плочи, рамкирани с черни линии гранит. 


• Модерна маса за хранене е съчетана с тапицирани столове. Богата цветова палитра осигурява старинен вълнен килим. Мазилката е венецианска, но е обогатена с десен тип Арлекин, а картината на стената е модернистична. Оригинален стъклен полилей Мурано завършва рисунъка на тази еклектична трапезария. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари