Трапезарията – правила за зониране

Мястото вкъщи, което безусловно може да носи званието „сърцето на дома” е трапезарията.
19.03.2012
Антоанета Салфидж
25
трапезария, кухня, интериор
Обособяване на трапезарията в малкото жилище.
Източник: - http://www.homeinteriorszone.com/interior-decoration/dining-room/21-modern-and-inspirational-dining-room-designs/

Голямата маса е тази, която събира цялото семейство поне веднъж на ден и се превръща в главно жилищно пространство при всички значими празници, семейни тържества и срещи с приятели. Към нея по подразбиране се подреждат в комплект столовете, трапезарийния шкаф, помощни плотове и подвижни масички.
Къде обаче да разположим цялото това обзавеждане на трапезарията, особено ако не разполагаме със самостоятелна стая за нея и живеем в апартамент с не особено големи помещения?
В кухнята или във всекидневната?
Динамичния градски живот вече от години е наложил функционални модели за обособяване на трапезарията дори и в малкото жилище. Обичайната практика предлага два основни варианта – кухня и трапезария в едно или дневна с трапезария. Има и трети модел, който става все по-популярен, особено ако е взет под внимание още при първоначалната планировка или при преустройството на жилището. Става въпрос за случая, когато дневната е едно общо пространство, с обособени зони за кухня, трапезария и хол. Ще разгледаме тези три варианта като изтъкнем техните предимства и недостатъци.
Кухня с трапезарна маса
В по-голямата кухня може да се настани удобна трапезарна маса и така да се реши казуса с присъствието на този кът.
Предимството на това решение е, че всичко ще е на ръка разстояние. Храната, която се приготвя в кухнята, ще може лесно да пренася върху масата и също така бързо и удобно да се отсервират употребените съдове. Подобно зониране позволява и пестеливост от към обзавеждането. В този случай самостоятелен трапезарен шкаф не е наложителен. С тази функция може да се ползва някой от шкафовете на кухненския корпус или помощния бар-плот. Сред безспорните предимства на тази комбинация е и възможността домакинята винаги да е сред своите гости, както по време на подготовката на храната, така и докато сервира или отсервира чините.
Основният недостатък на съчетанието кухня с трапезария е липсата на представителност на общото пространство. Голямата маса всъщност се намира в кухнята и тази стая трябва да посреща гостите на дома и да се превърне  в основен декор за най-големите празници в семейството – функция, която по право се развива в едно друго помещение – холът.
Трапезария в дневната
Когато кухнята е малка става наложително трапезарията да се изнесе в друго помещение. Най-често това е дневната. Този вариант напълно е в състояние да покрие критерия за представителност на зоната с празничната маса. Мебелите и столовете може да са класически или дизайнерски като допълват стилистиката на холното обзавеждане. В композицията може да се включи красив трапезарен шкаф или модерна секция и разбира се – ефектен полилей.
Големият недостатък на това решение е отдалечеността му с две врати от кухнята, което прави обслужването трудно и по принуда изолира домакинята от емоционалната среда на същинското празнично събитие.

Кухня и трапезария в голямата дневна

Удобен компромис между двата варианта е включването на кухненския бокс и трапезарията в  голямата  дневна. Тази ситуация обаче задължително трябва да се предвиди още при проектирането или при преустройството на жилището, защото е свързана основна промяна на ВиК канализацията и с детайлно изграждане на електрическата инсталация.

Основни правила на зониране

Когато трапезарията е кът от по-голяма стая, задължително  следва да бъдат спазени общи правила на зониране, които гарантират удобното й и безпроблемно функциониране.
Ето някои от най-важните:
1.    Разположете масата така, че между ръба на плота й и най-близките мебели да има 80 см или поне 60 см широчина. Така столовете ще могат да се отместват и седналия да се настани удобно.
2.    Никога не слагайте трапезарната маса на ходова линия в помещението. Така ще затрудните комуникацията между всички кътове, което от своя страна ще изнервя атмосферата в стаята.
3.    Трапезарният шкаф и помощните масички и плотове трябва да са възможно най-близко до масата.
4.    Колкото й да е светло в стаята, спуснете голям полилей точно централно над масата. С него визуално ще отбележите зоната, но и ще осигурите ярка насочена светлина винаги, когато около масата е пълно с гости.
5.    Зонирайте визуално трапезарния кът. Най-лесно това може да направите с подовата настилка, с осветителните тела, а също и с цвета и декора на стените.

3D графики :
- http://www.homeinteriorszone.com/interior-decoration/dining-room/21-modern-and-inspirational-dining-room-designs/

 

+6
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари