Топ 20 на най-добрите сред най-добрите

За добрите идеи и креативната мисъл няма почивка и дори горещите летни дни не могат да откъснат вниманието ни от добрият дизайн.
11.08.2023
Вяра Петкова
1087
дизайн, A’Design Award, конкурс A’Design
Източник: A’Desing Award

Ето че ранните записвания за международния конкурс A’Design Award вече са отворени и нямаме търпение да получим нова доза вдъхновение от най-новите тенденции в света на дизайна, които тепърва предстои да откриваме. За тези от вас, които тази година искат да опитат късмета си, може лесно и бързо да го направят на следния линк:
 

Конкурсът A’Desing Award е едно водещо мероприятие в световен мащаб, което има за цел да възнагради добрите идеи, да изкара на показа талантливи знайни и незнайни имена в дизайна и чрез своята платформа, да даде поле за изява на проекти, които да бъдат подпомогнати и доразвити. Всяка година специално подбран жури панел отговаря за разглеждането и безпристрастното и анонимно оценяване на всеки един изпратен проект. За целта конкурсът предлага над 100 различни категории и подкатегории, в които професионалисти в сферата на дизайна като архитектурни студия, учени и медийни партньори, дават своята обективна оценка, така че да може всяка една добра идея да не бъде подмината. Печелившите дизайнери биват възнаграждавани за труда си, а тези на които не им е достигнало нещо за да се изкачат на почетната стълба на успеха, биват поощрявани и получават куп полезни съвети, за това как да подобрят своето представяне за следващата година, а с това и как да оптимизират бизнеса си. 

Привилегиите, с които се ползват всички наградени участници са много, но сред най-разпознаваемите първоначално са метален трофей с логото на конкурса, участие в онлайн и физическа изложба, вписване в годишника с победители, който участниците получават в дигитален и печатен вариант, приобщаване към бизнес мрежата на конкурса, публикуване на интервю с всеки награден дизайнер и още много други преимущества, носещи световна слава и известност на заслужилите. 

 


За да добиете по-ясна представа за мащаба на това събитие, ще ви представим неговите параметри в цифри. Конкурсът съществува от 15 години, за които е изградил постоянно партньорство с 41 официални медии, преведен е на 109 езика, съставен е от 255 членове на журито, а участниците в него са от 180 националности от целия свят. До момента в конкурса са регистрирани 191 367 души от които през годините са наградени 18 460 проекта, които от своя страна са публикувани в 3200 професионални сайтове за архитектура и дизайн. Можем да говорим още много за статистика, но сме сигурни, че написаното до момента е достатъчно впечатляващо и показва как участието в конкурса може да донесе само позитиви. 


Нашата лятна доза вдъхновение представлява селекция от най-добрите печеливши проекти през годините, които специално подбрахме за вас. Всеки един от тях се откроява с иновация, красива визия и най-вече стъпка отвъд общоприетите норми. 


1. Bayfront Pavilion Public Event Space на Thomas Schroepfer - AAL

Павилионът се намира в градините на парка в Сингапур, близо до Bay Singapore и е вдъхновен от гъстата сянка на дърветата. Ефектът е пресъздаден чрез специална технология за оптимизиране структурата на металната конструкция, която да се впише максимално в пейзажа около нея и да  носи прохлада и защита от слънчевите лъчи по почти естествен начин. 

  
Bayfront Pavilion Public Event Space на Thomas Schroepfer - AAL.  Източник: A’Desing Award


2. Fluid Cube and Snake Smart Furniture на Hello Wood
Още едно публично пространство е облагородено благодарение на иновативния подход на фирма Hello Wood, която има за цел да превърне предметите от ежедневието в красиви арт инсталации. Fluid Cube and Snake представляват интелигентно аутдор обзавеждане, което използва слънчевата енергия за да предостави електричество на минувачите, а специалния начин по който масивните дървени компоненти са свързани по между си, предотвратява риска от механична повреда по тях. 
 

  
Fluid Cube and Snake Smart Furniture на Hello Wood. Източник: A’Desing Award

 

3. Wandering in the Woods Kindergarten на L and M Design Lab
С грижа към най-малките, атриума на тази детска градина бива трансформиран в приказен горски пейзаж с изобилие от естествена светлина. Конструктивните елементи като колони и греди се превръщат в дървета и мостове, а за няколко „дървени къщички“ обособяват местата за писане на домашни и почивка. 
 

  
Wandering in the Woods Kindergarten на L and M Design Lab. Източник: A’Desing Award

 

4. Dimension in the Shadows Calendar на Emi Kawasaki and Daisuke Kodama
Тези абстрактни календари са вдъхновени от непрекъснатата игра между светлината и сянката, съществуващи независимо от епохата и времето. Всеки един от предметите преразказва конкретен момент от променящите се сезони в Япония и създава илюзия, че е триизмерен, благодарение на хвърлената от него сянка. 
 

  
Dimension in the Shadows Calendar на Emi Kawasaki and Daisuke Kodama. Източник: A’Desing Award


5. Lavazza Elogy Milk Coffee Machine на Florian Seidl
Новата визия на кафемашината Lavazza отразява италианския стил на кафемашините в традиционните барове, като се откроява с компакта структура и иновативна технология. Машината е предназначена за офиси и малки кухненски пространства и може да бъде лесно преносима, която разширява опциите за нейната употребата.
 

  
Lavazza Elogy Milk Coffee Machine на Florian Seidl. Източник: A’Desing Award


6. CanguRo Mobility Robot by Shunji Yamanaka - fuRo
Направата на роботът CanguRo е вдъхновена от ролята на конете в ежедневието на хората преди появата на автомобилите. Благодарение на изкуствения интелект имплементиран в него, роботът може да достигне до собственика си, чрез повикване през специална апликация за смартфон и може да го транспортира по лесен и удобен начин.
 

  
CanguRo Mobility Robot by Shunji Yamanaka - fuRo.  Източник: A’Desing Award
 

7. The Majestic Watch Timepiece на Andre Caputo
Андре Капуто вплита различни теми в проектирането на този „вълшебен“ 3D часовник, като магия, бонбони, винтидж стил и така създава предмет, с който пътуването във времето да изглежда възможно. Освен ексцентричния си вид, часовника е снабден с bluetooth гоорител, опция за допълнителна светлина и различни звуци, което го поставя накъде на границата между смарт часовниците и класическите такива. 
 

  
The Majestic Watch Timepiece на Andre Caputo.  Източник: A’Desing Award


8. Lalique Wall Calendar на Kantors Creative Club
Календарите и проследяването на времето са вдъхновение и за графичните дизайнери от Kantors Creative Club. Широкоформатния календар е създаден специално за френската марка Lalique, производител на ръчно направени стъклени продукти. Изображенията в него ни пренасят в невероятния свят на стъкларската индустрия и представляват сюрреалистични картини, с които всеки един месец от годината ще изглежда вълшебен. 
 

  
Lalique Wall Calendar на Kantors Creative Club.  Източник: A’Desing Award


9. 109 Pro Headphone by Meze Audio
Идеята за направата на тези екстравагантни слушалки произтича от желанието за постигане на звук с изключително качество, устойчив във времето дизайн и занаятчийски подход. Слушалките далеч надминават стандартната ни представа за продукта, като класическият им вид е комбиниран с модерна технология за възпроизвеждане на максимално чист звук, а изключително леката конструкция ги прави удобни и практични. 
 

  
109 Pro Headphone by Meze Audio, Източник: A’Desing Award

 

10. The Emerald Isle Rare Irish Whiskey Packaging by Tiago Russo
За хубавата музика, чудесен партньор може да бъде доброто уиски, особено когато е представено и поднесено по специален начин. The Emerald Isle е вдъхновен от яйцата на Фаберже и красивият остров на Ирландия, родина на редките уискита. Специалната кутия за уиски е комбинация между автентичен, занаятчийски подход и представлява истинско бижу с вградена светлина и различни начини на отваряне, което да направи поднасянето на уиски, истинско приключение. 
 

  
The Emerald Isle Rare Irish Whiskey Packaging by Tiago Russo.  Източник: A’Desing Award
 

11. Galaxy Light Concept Car by Geely Auto Group Holding Co., Ltd
Концептуалния модел кола Galaxy Light следва естетиката на китайската марка Geely и нейната свръх модерна линия. Моделът притежава високо технологична външна част и изкуствен интелект имплементиран в интериорната част, напомняща за китайския Романтицисизъм и по този начин автомобилът се представя като една завършена съвкупност о бъдеще и традиции, които си заслужава да влезнат в производство. 
 

  
Galaxy Light Concept Car by Geely Auto Group Holding Co., Ltd. Източник: A’Desing Award


12. 272 Hedges Avenue Pedestal Architecture by Rafael Contreras and Monica Earl
Океанът, вятърът и пясъкът са вдъхновителите на този невероятен архитектурен проект. Фасадата е формирана от неръждаема стомана „оплетена“ в органични форми и представляваща монокок или носещата обвивка, която поема сама тежестта на собствената си конструкция. Интериорът, също толкова впечатляващ наподобява крайбрежна пещера, интуитивно издълбана от морските вълни, в която формата и скритото осветление пренасят посетителите някъде в бъдещето. 
 

  
272 Hedges Avenue Pedestal Architecture by Rafael Contreras and Monica Earl. Източник: A’Desing Award
 

13. Nikolatesla Unplugged Extractor Induction Hob With Knobs by Elica - Fabrizio Crisa
За любителите на кулинарните предизвикателства, Elica в колаборация с Фабрицио Криса, представят нова линия индукционни котлони с вграден в тях абсорбатор. Изключително изчистени и модерни, котлоните са лесни и интуитивни за управление, благодарение на петте изваждащи се копчета в единия край на плота, както и лесната комбинация между различните зони.
 

  
Nikolatesla Unplugged Extractor Induction Hob With Knobs by Elica - Fabrizio Crisa. Източник: A’Desing Award
 

14. Maitreya Dharma Hall on Abandoned Mine на Guanghai Cui
Проектът представлява превръщането на една изоставена кариера в огромна зала за събития, която да побере около 4500 души. Формата на купола, който да покрие тази огромна площ напомня на огромно цвете и е създадена в чест на будисткият бог Майтрея, който се е смятал за най-добросърдечния и който ще спаси всички цветя. 
 

  
Maitreya Dharma Hall on Abandoned Mine на Guanghai Cui. Източник: A’Desing Award

 

15. Alibaba Damo Nanhu Industry Park Research and Development на Aedas
Кампусът на индустриалния парк е замислен така че да преразказва движението на носещо се по водата листо. Тази концепция оформя просторни вътрешни дворове и отворени към екстериора коридори, които да придадът добавена стойност на цялостното усещане за пространсвто. Центърът предвижда още да помещава високо технологични лаборатории, различни изложбени центрове както и допълнителни услуги за работници и посетители. 
 

  
Alibaba Damo Nanhu Industry Park Research and Development на Aedas. Източник: A’Desing Award


16. Heat Back III Down Jacket by Anta Sports Products Group Co., Ltd
Вдъхновено от космонавтските костюми, якето притежава специален вътрешен слой, който да отразява енергията отдавана от човешкото тяло и да я връща обратно към него, което минимализира загубата на топлина в студените месеци. Дрехата е предназначена за деца, като освен задържането на топлина, благодарение на иновативните материали от които е направено, то отдава ненужната влага в атмосферата и по този начин позволява на кожата да диша без да я запарва. 
 

  
Heat Back III Down Jacket by Anta Sports Products Group Co., Ltd.  Източник: A’Desing Award


17. Florasis Gold Filigree Love Lock Lipstick by Li Yuan and Juanjuan Hu
Тази нестандартна опаковка за червило черпи своето вдъхновение от китайската култура и митът за любовната ключалка, заключваща сандък, съдържащ любовната енергия на безброй много хора. Според традициите любовта е също толкова ценна колкото златото а стойността й е непреходна през вековете. Florasis Gold Filigree Love Lock Lipstick може да бъде използвано едновременно като червило и като автентично бижу като брошка или гердан с верига. 
 

  
Florasis Gold Filigree Love Lock Lipstick by Li Yuan and Juanjuan Hu. Източник: A’Desing Award


18. Honey Drop Lighting by Akira Nakagomi
Превенцията срещу различни зарази, разпростиращи се на територията на Япония е първоизточника на тази иновативна и интригуваща лампа. В основата ѝ е медът и неговите лечебни и превантивни качества, който може да се съхранява дълго време на стайна температура, и който в случая да служи като филтър, отдаващ мека и релаксираща светлина. 
 

  
Honey Drop Lighting by Akira Nakagomi. Източник: A’Desing Award

19. Jackery Explorer 2000 Plus Large Portable Energy Storage на Wei Bai, Xianyao Peng and Xiaowei Yin
Традиционните външни продукти за съхранение на енергия на открито са главно сложни инсталации, които трудно могат да бъдат премествани от едно място на друго. За да разрешат този проблем, китайските дизайнери създават „куфар“, който лесно да се пренася, сглобява и всяка една от частите му да бъде лесно заменима, така че максимално да се удължи жизненият му цикъл.  

  
Jackery Explorer 2000 Plus Large Portable Energy Storage на Wei Bai, Xianyao Peng and Xiaowei Yin.   Източник: A’Desing Award


20. 2021 Kids Channel Ident Promo TVC Animation by Cheng-Hsuan Lin
Детското въображение е весело и не познава граници. Именно то е вдъхновението за анимационната поредица, разказваща са хартиен самолет, който оживява, както детските мечти в истинския свят. Главните герои разбира се са деца, поставени в забавния свят на тяхната фантазия, в която всяка мечта се сбъдва. 

  
2021 Kids Channel Ident Promo TVC Animation by Cheng-Hsuan Lin. Източник: A’Desing Award
 

Надяваме се, с тази невероятна колекция от световно признати дизайнерски постижения, да сме заинтригували любопитството ви и да сме вдъхнали доза кураж, на тези от вас, които още се съмняват в таланта си, защото добрият дизайн не познава граници, категории и дългогодишен стаж. Нужен е само добре шлифован талант. 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари