Топ тенденциите за кухненските уреди

Кухнята е огледалото на нашия начин на живот. Модерните електроуреди за кухня дават все по-голяма възможност да живеем според нашия стил, предпочитания и желания.
11.09.2011
Мая Янева
272
интериор, тенденции, дизайн, кухненски уреди, Електроуреди

Съгласни ли сте, че кухнята е сърцето на дома? Тя е притегателен център за цялото семейство – мястото, където приготвяме храната, срещаме всички членове на семейството, пием сутрешното си кафе и хапваме на спокойствие вечер след работа и училище. Кухнята е огледалото на нашия начин на живот. Модерните електроуреди за кухня дават все по-голяма възможност да живеем според нашия стил, предпочитания и желания. Уредите са стилни, удобни, с интегриран дизайн, енергийно ефективни, предлагат възможност за здравословно приготвяне на храната и стилен начин на живот. С последните технологии за спестяване на енергия новите продукти предоставят удобство за живеене според индивидуалните предпочитания на всеки.

  


Тенденциите в кухненските електроуреди до голяма степен се диктуват от потребителското търсене. Затова функциите на различните уреди позволяват да избирате според стила ви на живот. Например модерните фурни имат възможност да приготвите здравословно храната си с опциите за готвене на пара и индукция. Хладилниците имат специален режим на работа, за да предпазват плодовете и зеленчуците по-дълго време свежи. Хората все повече обръщат внимание на здравословното хранене, бързото приготвяне на храната и запазването на витамините при съхранение и готвене на продуктите. Функциите за здравословно готвене са сред решаващите при избора на печка. Модерните печки имат функция за готвене на пара, при което се запазват витамините, хранителните вещества, ароматът, цветът и текстурата на продуктите, и пестят време. 

Освен високите технически и функционални характеристики печките имат стилна и луксозна визия.


Готвенето на пара е особено популярен метод, тъй като може да приготвите храната бързо, без мазнина, хранителните продукти остават вкусни и може да сготвите всякакви продукти по този начин. Освен това този метод за обработка на храна е лесен и гъвкав. Но готвенето на пара не дава възможност за запичане и придобиване на хрупкавина. Затова някои марки за домакински електроуреди предлагат комбинирани функции – готвенето на пара може да се съчетае с традиционната топлинна обработка. Така след като ястието е сготвено на пара, може да го запечете. Резултатът е здравословна храна с апетитен вид. 


Един от основните уреди в кухнята е готварската печка. Стилът на живот и честотата на готвене са решаващи за избора й. Печката може да бъде отделна свободно стояща единица, интегриран модул от фурна и котлони за вграждане, отделни модули за вграждане – фурна и котлони, отделен модул за котлони. За конфигурация на готварските модули има безброй варианти – фурната и котлоните могат да бъдат един над друг, един до друг или обособени в отделни зони. Фурните могат да бъдат и две, разположени една над друга или една до друга, на нивото на очите или под плота. Котлоните може да бъдат монтирани над фурната или в плота. Възможностите са доста и варират според стила на кухнята, нейната големина и желанията на отделния потребител. Модерните готварски печки могат да работят и с повече от един източник на енергия – ток и газ. Освен високите технически и функционални характеристики печките имат стилна и луксозна визия. Готварските печки все повече приличат на печките в скъп ресторант и ви карат да се чувствате като майстор-готвач. Популярност набират плотовете за затопляне на чиниите, готвенето на пара и вградените грилове. Луксът е характеристика на модерните готварски електроуреди и това се вижда с просто око – визията е приканваща и събужда желание за вкусна храна.


Задължително за съвременната кухня е присъствието на абсорбатор или аспиратор, който да отвежда или поглъща нежеланите пари и миризми, отделяни при готварския процес. Изборът е много голям както според функциите, така и според дизайна. Ако печката е разположена в кухненски остров, особено популярно решение е аспираторът да е разположен като комин над готварските плочи. Този стил се прилага както в рустикален стил кухни, така и в съвременните модерни кухни. Дизайнът на този тип аспиратори не е само ефектен, но и максимално ефективен. Друг популярен вариант са сгъваемите абсорбатори, които са особено подходящи, където няма комин. Нито една кухня не е завършена, ако няма аспиратор. 

Хладилниците могат да имат различни секции: за охлаждане, за студена вода и лед, за замразяване.


Когато става дума за охлаждането, изборът на хладилници е наистина богат. Те могат да бъдат с различна конфигурация на секциите за охлаждане, студена вода и лед и секцията за замразяване. При избора на размер, функции и дизайн на хладилника от решаващо значение е мястото, с което разполагате, както и вашите индивидуални потребности за съхранението на продуктите. Особено внимание трябва да обърнете на енергийния клас при избора на хладилник. Разбира се, това е от решаващо значение при избора и на пералня и съдомиялна. 


Съвременните тенденции за формите на кухненските уреди са плавни, гладки и полирани повърхности. Те привличат погледа, създават усещане за лукс и са красиви. Иноксовите, белите и черните кухненски уреди са сред предпочитаните решения в съвременната кухня. Тези цветове създават елегантна визия и са наслада за окото. Минимализмът в техния дизайн е решаващ. Но красотата на дизайна не е единствената характеристика на домакинските електроуреди. Дизайнът цели и покриване на всички практически нужди. Нищо в кухнята не е самоцелно. 


Вградените кухненски уреди са за тези, които не харесват металния отблясък на стоманата в кухнята. Топ дизайнът в кухнята е напълно интегрирана визия и гладки повърхности. Разположението на уредите в естетическия подход при развиването на проекта за кухня е ключово, особено в кухните с отворен план. Удобството и технологиите стават все по-добри, а технологиите от малките домакински уреди са пренесени в големите електроуреди. Намаляването на вредните въглеродни емисии става приоритет  и при електроуредите. Характеристиките на зелената кухня включват типа на осветлението, материалите за мебели и плотове в кухнята и възможността те да бъдат рециклирани и класа на електроуредите, насочени към спестяване на енергия. Тези, които имат висок енергиен клас, са с особено място на пазара за кухненски уреди – новите предложения са за все по-енергийно ефективни уреди. Те са предпочитани от повечето семейства, защото позволяват да се намаляват максимално разходите за електричество. Намирането на най-подходящите електроуреди за вашата кухня е подход при създаването на уникален индивидуален стил. Все повече хора работят от вкъщи или прекарват най-съкровеното си време у дома. Затова изборът и съчетаването на подходящите уреди повишават качеството на живот и стойността на вашия имот. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари