Топлоизолиране на подпокривното пространство

Около 25% от топлинните загуби в един дом се дължат на неизолирана покривна конструкция.
15.09.2016
Румяна Бонева
1255
покрив, скатен покрив, плосък покрив, топлоизолиране, подпокривно простран
При скатни покриви изолацията се монтира плътно между гредите
Източник: www.bpress.cn

Около 25% от топлинните загуби в един дом се дължат на неизолирана покривна конструкция. Необходимостта от топлоизолация на подпокривното пространство не отпада дори и ако помещението не се обитава. При липса на топлоизолация в тази част от сградата през зимата температурата пада драстично, като почти се изравнява с външната, а в летните горещини при недобра вентилация е възможно и да надвиши тези стойности.


Важно е да сме наясно с технологията на изолиране,  www.maistorplus.com

Кога се налага топлоизолиране?
Неизолираната таванска площ позволява на голяма част от топлината в обитаемите помещения от долния етаж да премине навън през зимата. Този процес не се възпрепятства от каквито и да е фактори, защото помежду им стои единствено стоманенобетонната плоча, която е отличен проводник на топлина. В резултат на това се стига до големи топлинни загуби и значително по-високи сметки за отполение. Всезивестно е също така, че температурата на въздуха е най-висока в непосредствена близост до тавана, което увеличава интензитета на топлопреминаване през плочата. В извод от гореизложеното може да се обобщи, че инсталирането на надеждна изолация на покрива е важен етап от топлоизолирането на един дом.

Възможности за полагане на изолацията
Полагането на изолация може да се извърши в два варианта, като се ръководим от избраното предназначение на таванското помещение. В случай, че искаме да усвоим и превърнем тази част в обитаемо пространство трябва да предвидим топлоизолация на покривната конструкция. Изолацията се монтира в равнината по наклона на покрива, с други думи непосредствено под ската на покрива. По този начин ще избегнем парниковият ефект през лятото и студеното през зимата, а топлинните загуби на жилището ще се намалят. Полагането на изолацията под покрива ще гарантира поддържането на приятна температура в таванската част, при това с почти никакви загуби от височината на помещението. Важен момент при този вариант на изолиране е предвиждането на добра вентилация. Това се прави с цел да се улесни преминаването на въздух под керемидите, до върха и от двете страни на покрива. В противен случай, образуването на конденз може да доведе до гниене на покривната конструкция.


Ако таванът няма да се обитава топлоизолацията се монтира непосредствно върху пода, като по този начин таванското помещение не получава топлина от долният етаж. В този случай обаче, дебелината на топлоизолационният материал ще отнеме от височината на помещението.

Експандираният пенополистирол EPS е най-евтиния вариант, www.koffkindom.ru

Изолационният материал зависи и от вида на покрива
Спецификата на покривната конструкция до голяма степен определя изолационният материал, към който трябва да се насочим. При скатните покриви разполагаме с повече възможности за избор, докато изолирането на плоски покриви или такива с капандури може да се окаже предизвикателство.


За изолация на дървени скатни покриви възприетият и най-добър вариант е полагането на минерална вата – каменна, стъклена или комбинация от двете. Стъклената минерална вата е най-евтиният вариант за топло- и звукоизолация, която се подразделя на две основни групи - леки рулонни вати и полутвърди плочи с топлопроводимост в диапазон 0,030 – 0,045 W/mK и плътност от 10 до 25 кг/куб.м. Те са практично решение при изолацията на дървени скатни покриви, поради факта че предоставят по-добри коефициенти на топлопреминаване, при по-малка дебелина на изолационния слой.


Пример: За постигане на коефициент на топлопреминаване (U) < 0,25 W/m2K са нужни 19 см вата с λD 0,045 W/mK и 14 см вата с λD 0,034 W/mK. По този начин се спестяват 20% от дебелината на изолационния слой и допълнителна конструкция за монтиране на ватата.

Изолация с полиуретанова пяна,  www.artes-trade.ruПодобно на стъклената, каменната минерална вата също има със широко поле на приложение. Разграничават се леки, твърди и полутвърди каменни вати с топлопроводимост в диапазон 0,035 – 0,042 W/mK. И двете разновидности на минералната вата притежават отлични термо-акустични свойства и са естествено незапалими. Порестата, сплетена структура спомага за задържането на въздуха и превръща материала в най-доброто средство за изолилация. Освен всичко това, ватата е свиваема и много по-добре запълва пространството между гредите, като осигурява запечатване и защита от проникване на въздух както през зимата, така и през лятото.

Плоските покриви са вариант за създаване на т.нар. обърнат покрив,  www.maistorplus.com


За изолацията на скатни покриви с минерална вата, най-често етапите са следните:
1. Поставяне на паропропускиво-водонепроскливо фолио от покрива към тавана.
2. Каменна минерална вата между гредите.
3. Стъклена минерална вата под гредите (за неутрализиране на топлинните мостове).
4. Пароизолация.
5. Облицоване с гипскартон и окончателна обработка.
Каменната вата между гредите възпрепятства навлизането на топъл въздух през лятото, а стъклената вата създава по-добър микроклимат.

Насипна топлоизолация
Топлоизолационните материали имат и насипни представители. Насипната топлоизолация се състои от разнообразни материали – каменна вата, EPS (експандиран полистирол, познат под наименованието стиропор)  и различни други фибровлакна, които се насипват с помощта на специални съоръжения и запълват кухини в тавана или стените. Тази изолация е доста скъпа, но и много ефективна, тъй като запечатва плътно кухите пространства и осигурява отлична топлоизолация. Едно от предимствата на този материал е, че не се налага рязане и монтирането се извършва доста по-лесно, в сравнение с останалите материали. Тази изолация е подходяща за насипване при неравномерно разпределение на гредите, а може също така и да се разстила на пода. За оформяне на покритието върху гредите могат да се използват OSB плоскости. При липса на греди върху насипа се монтират плочи от EPS, след което се излива армирана замазка.

Изолацията на покривната конструкция трябва да е минимум 15 см www.maistorplus.com


Оптимален вариант за топлоизолиране на плосък покрив е полагането на XPS плочи, макар че решението с каменна вата също е приложимо. Материалът XPS представлява екструдиран пенополистирол. Той съчетава отлични топлоизолационни свойства (λD 0,033 – 0,035), голяма якост на натиск и водонепроицаемост, което го превръща в идеален за топлоизолирането на обърнати плоски покриви. Освен това екструдираният пенополистирол е трудногорим и лесен за монтаж. Трябва да се отбележи обаче и основният му недостатък, а именно това че не е паропропусклив и води до влошаване на микроклимата в сградата. При плоските покриви е най-добре топлоизолацията да бъде извършена по ситемата за обърнат покрив, където изолацията се полага върху водоустойчива мембрана, предпазваща я ефективно от топлина и студ. Предимствата при тази опция се свеждат до това, че хидроизолацията е защитена от повреди, като в същото време тя самата предпазва жилището от влага и други неблагоприятни влияния. Изолационните плочи се поставят в един слой, като при строителството на нискоенергийни сгради полагането е многослойно.Проблемът с топлинните мостове
Топлиненните мостове възникват при недобра топлинна изолация между външната и вътрешната страна на стените, което от своя страна предизвиква появата на конденз. С други думи това са специфични части от ограждащата конструкция на сградата, през които топлинните загуби са особено големи. Характерни топлинни мостове могат да бъдат стрехи, балкони и лоджии, еркери и проходи, прозорци и балконски врати, колони, външни стени и греди, ъгли на сградата и други. Елиминирането на топлинните мостове може да се осъществи като се калкулират топлинните загуби от топлопреминаване и се определят подходящите материали за намаляването им. Задълбоченото познаване на топлоизолационните материали и техните характеристики е ключов момент за справяне с този проблем.

Подходящата изолация на покрива допринася за енергоефективност и по-добър комфорт на обитаване в цялата сграда, като в същото време предоставя възможност за разширяване на жилищното пространство с мансарден етаж. Най-подходящият момент за монтиране на топлоизолация на покрива е при изграждането на сградата или когато покривът се реконструира изцяло, въпреки че ако е в добро състояние винаги може да бъде оборудван с топлоизолация.


 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари