Технически решения с подпорни стени от габиони

Конструкциите от габиони са монолитни, но в същото време гъвкави и адаптивни, с възможност за изпълнение на сложни пространствени решения.
14.03.2014
ВИ ДЖИ ЕФ
1512
vjfgeosystems.com, ВИ ДЖИ ЕФ, Габиони, укрепителни мероприя, подпорни стени
Положените габиони са произведени фабрично от двойно-усукана телена мрежа
Източник: ВИ ДЖИ ЕФ

Приключва поредният етап от строителството на ваканционно селище в Добринище. Комплексът е разположен на южен склон и предоставя прекрасна гледка към красивите върхове на Пирин. Условията на терена изискват изпълнение на укрепителни мероприятия. За целта е избрано решение с подпорни стени от габиони, запълнени с камък, като се разграничават леки конструкции и такива с основна укрепваща функция (с конструктивна височина от 1,5 м до 4 м и дължина между 13 м и 117м). Подпорното съоръжение осигурява на инвеститорите както икономическата ефективност и техническата надеждност, така и умело вписване в избрания архитектурен стил на прилежащите сгради и заобикалящата естествена среда.
Положените габиони са произведени фабрично от двойно-усукана телена мрежа със средна степен на антикорозионна защита (Galmac - Zn+5%Al+MM). Усукването на мрежата (3,5 оборота) предотвратява разплитането на модулите при непредвидени механични повреди, и запазва цялостта на конструкцията. Защитното покритие срещу корозия допринася за дълготрайността на съоръжението – очакван експлоатационен живот над 60 години.
Конструкциите от габиони са монолитни, но в същото време гъвкави и адаптивни, с възможност за изпълнение на сложни пространствени решения. В конкретния случай, вертикалната планировка следва изпъкнали и вдлъбнати криви при оформянето на площадки на различни нива, и осигурява естетичен преход между комплекса и намиращата се в близост борова гора.
Габионите се монтират лесно без мокри процеси и не предполагат високи разходи за транспорт, тъй като се доставят в компактен вид.
Качествата на габионите от двойно усукана телена мрежа  и възможността за оформяне на каменно лице ги прави предпочитано решение при изграждане на класически подпорни съоръжения и конструкции в хидротехническото строителство, но през последните години те стават все по-популярни и в проекти за възстановяване на археологически и исторически обекти, ландшафтни и интериорни приложения.

Допълнителна информация относно габиони и системи за подпорни съоръжения можете да получите в офисите на ВИ ДЖИ ЕФ в София, Пловдив и  Бургас, както и на адрес: www.vjfgeosystems.com

Автор: ВИ ДЖИ ЕФ
Закони Нормативна база Коментари