Тереза Сапей - геният на Средиземноморието

Големите й проекти са свързани с дизайн на хотели, библиотеки в Пакистан и Мадрид, галерии, магазини, улично осветление.
15.10.2015
Светлана ЖЕЛЕВА (по материали от интернет)
719
дизайн, архитектура, Промишлен дизайн, Тереза Сапей, паркинги
Източник: www.homeitalia.com

53- годишната Тереза Сапей отдавна е заела своето място в престижната испанска класация „Най-големите дизайнери на мебели“. Нейното име е редом с легенди като Антонио Гауди, Агата Руис де ла Прада, Кристофър Гай  и др.


Бъдещата кралица на  дизайна се ражда през 1962 г. в Кунео ( малко градче в Северна Италия). Заминава да учи архитектура в Политехниката на Торино, след което се дипломира с докторска степен в Парсънс (Parsons The New School for Design), известна ковачница на кадри в областта на изкуството и дизайна в Париж, а също и в Архитектурния факултет La Villette. 


През 1990 г. тя взема решение да се установи в Мадрид, където основава собствено архитектурно студио. Името й се свързва с авангарден дизайн на къщи, ресторанти, хотели и паркинги, а също и промишлен дизайн. Тереза Сапей е и преподавател в университета „Камило Хосе Села“ в испанската столица, а също е и гост-професор в други 4-и висши учебни заведения в Монреал, Отава, Торонто и Милано.


Списание „ Венити феър“ я обявява за жена на 2009г. Тя е част от проекта Hotel Puerta América, който събира заедно 18 знакови имена в архитектурата, сред които световноизвестни архитекти като Жан Нувел, Арата Исодзаки, Норман Фостър, Заха Хадид… 


Големите й проекти са свързани с дизайн на хотели в Барселона, Мадрид, Милано, апартаменти в Ню Йорк, библиотеки в Пакистан и Мадрид, галерии, магазини, улично осветление. Заради страстта й да одухотворява паркинги, си спечелва прякора “Мадам Паркинг“. Целта й тук винаги е една и съща: да превърне тези сиви и мрачни пространства в място, където клиентите да се чувстват спокойни. 


Стилът й е базиран на емоции, чувства, в него трябва да има своеобразно „намигване“ към публиката, задължително „щипка“ хумор, цвят, хармония, усет за пространството.


Мебелите на Сапей за градината се характеризират със своите модерни и поразителни форми. Въображението е водещо. Погледите привлича табуретката модел (Adan), с форма на човешка глава и изработена от полиетилен, което ги прави използваеми под открито небе. „Поставете мебелите й в градината и тя мигновено ще се превърне в ефектно пространство, което ще се хареса почти на всеки, който я види“, не пестят суперлативи привържениците й. 

+3
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА (по материали от интернет)
Закони Нормативна база Коментари