Терасата – нашият малък оазис в летните дни

Терасата може да се превърне в нашият малък спасителен оазис, извор на лятна свежест и приятни емоции.
15.07.2015
Румяна Бонева
933
тераса, дом, балкон, цветя ба балкона
Малкият ни оазис в летните дни.
Източник: www.vital.de

Ето че настъпи сезонът на хубавото време, а с него и плановете за лятна почивка и отдих в крайморските курорти или пък в прохладните планини. За тези от нас обаче, които поради една или друга причина нямат възможност да се отдалечат от големия град и многото ангажименти, кътчето за релаксация в дома е изключително важен елемент. Възможностите, които предлага една къща със собствен двор и градина разбира се много разнообразни. А ако обитаваме панелно жилище? Няма проблем! – Терасата може да се превърне в нашият малък спасителен оазис, извор на лятна свежест и приятни емоции. С малко желание и фантазия може да обособим тази част от дома в най-различни кътове, съобразно разбира се собствените ни вкусове и цели.

Ето няколко възможни варианта как да направим това:


Старият съндък - функционално и ексцентрично допълнение. Източник: www.happydesign2.blogspot.com


Ако терасата ни се е превърнала в склад
Със сигурност често се случва безразборно да мятаме на балкона ненужни кашони, кутии и какви ли не други вещи, докато идва момент в който едва смогваме свободно да направим няколко крачки без да се препънем в скрито препятствие. Ако искаме да преобразим облика на терасата, първото нещо е да се отървем от всички непотребни дреболии. С това ще създадем повече пространство и ще действаме с по-голям размах, особено ако помещението е с малки размери. Сред тези вещи обаче би могло да има и такива, които в последствие да се окажат изключително функционални. Малките шкафчета може да подредим едно до друго и с меки възглавнички да оформим удобно място за сядане и едновременно с това за съхранение на определени предмети. Преобразен в малка артистична масичка, старият дървен сандък също ще се впише доста ексцентрично. За допълнително освежаване може да пребоядисаме една или две от стените и да застелем малко разноцветно килимче. Разбира се всичко зависи от конкретната идея за крайния резултат на желаната визия.


Да похапнем навън.www.domistil.hr.


Закуска, обяд, вечеря....навън
Колко приятно и освежаващо е сутрин да изпиеш първата си чаша ароматно кафе навън! Онзи момент, в който се наслаждаваш на всяка глътка, а меките слънчеви лъчи и ведрината на свежия въздух не само спомагат спокойно да планираш деня си, но и несъмнено изострят апетита. А пък и защо да не похапнем? Всеки би се съгласил, че когато се храним навън всичко е някак по-вкусно и апетитно. В случай че разполагаме с голяма тераса, още по добре ако е разположена в близост до кухнята, бихме могли просто да предвидим необходимото обзавеждане и нищо няма да ни спре да прекарваме семейните обеди и вечери на открито.


                                             Необходимата доза спокойствие и лятна свежест.  Източник: www.uk.pinterest.com


Възможностите за избор на мебели са доста разнообразни, но основно е важно те да са леки и леснопреносими. Плетената мебел, пластмасовите и ратановите столчета и дивани са изключително подходящи за тази цел. Задължително трябва да гарнираме с възглавници за повече мекота и комфорт. В зависимост от пространството, с което разполагаме, може да разположим ъглов диван, масичка и допълнително няколко табуретки. Лятото е синоним на пъстрите цветове, затова спокойно може да експериментираме с повече нюанси за весело настроение и приятни емоции. Не на последно място трябва да помислим за тента или просто малък чадър за да се предпазим от внезапен дъжд или от палещите лъчи на слънцето.  Добре е да заложим на сгъваеми мебели, в случай че терасата ни не е с особено големи размери. Те са изключително практични и функционални, защото пестят място и са там само когато ни потрябват. Едновременно с това несъмнено придават уют и чар в балконското пространство.


                       Сред приказна градина. Източник: www.nifdugu.ru.


Сред приказна градина
За много от нас грижата за цветята е повод да се отпуснем и да забравим поне за малко  проблемите и напрегнатото ежедневие. Уханието и красотата на растенията така лесно ни увлича и разведрява, че отгледжането им се превръща в истинска емоция. Ароматни цъфтящи или свежи листни, или комбинация от двете - живите цветя създават акцент на всяка тераса и поради това присъствието им никога не остава незабелязано. Съобразно характерните си предпочитания може да превърнем балкона в нашата малка благоуханна градина, където да отглеждаме пъстри цветя или билки. При изборът им със сигурност ще трябва да се съобразим с разположението на терасата. Източното изложение е може би най-благоприятно за отглеждане на голяма част от декоративните растения. Пълзящите и увивни видове пък създават чувство за прохлада и връзка с природата. Интересен ефект ще постигнем ако използваме оригинални или ръчно украсени саксии. По този начин градината ни ще придобие уникален и артистичен вид. 


Нека слънцето ни гали www.evalinnsworld.blogspot.com


Нека слънцето ни гали
Лесно може да се наслаждаваме на слънчевите лъчи и у дома като си направим малък и удобен плаж на терасата. Ако отделим време да помислим и за някои закачливи елементи, пресъздаващи плажна атмосфера, това кътче със сигурност ще се превърне в любимо през топлите летни дни. Е...няма как да се сравни с прохладата на морския бриз или с екзотичния лукс на домашния басейн, но все пак има начин с няколко малки трика да внесем ваканционно настроение и на собствената си тераса. Като начало може да застелем балконът или част от него с изкуствена трева и да аранжираме с речни камъни и украси от миди и раковини. С това ще внесем очарователен морски полъх. Съобразно пространството може да разположим един или два удобни шезлонга или просто надуваем дюшек. Малка масичка за освежаващ коктейл и сочни плодове със сигурност ще ни е необходима. И разбира се преносим чадър, който да нагласим според желанието си. Ако пък разполагаме с декоративно водно съоражение, трябва само да затворим очи и звукът на падаща вода или ромолящо поточе за миг ще ни „пренесе“ сред природата.


Да подремнем или да помечтаем. Източник: www.decandyou.blogspot.com.


Отдих и следобедна дрямка
Колко приятно е да подремнеш сред зеленината на растенията и свежия въздух. Ако разполагаме със сенчеста тераса и достатъчно пространство, спокойно бихме могли да предвидим малко диванче или подходящо сгъваемо легло, на което да се отпуснем с приятно четиво. Друг вариант е да окачим хамак и безгрижно да се полюшваме в удобната му прегръдка, слушайки нежната песен на птиците. Няколко възглавнички и леко одеяло ще са ни от полза, в случай че неусетно се унесем в сладка дрямка. 


Романтика под звездите. Източник: www.naturallivingmag.com.


Да се повеселим на открито
Какъв по-добър начин да отбележим специален повод от това да посрещнем близки и приятели в уютно обзаведената си тераса. Ако тя е достатъчно голяма може да се окаже страхотна сцена за импровизирани вечерни партита и веселби. Добре е да изберем по-голяма маса за да поднесем всички любими ястия и напитки. В случай че не разполагаме с достатъчно пространство, добър вариант е да изберем тясна, по-дълга маса и пейки, застелени с меки възглавници. Няма да сгрешим ако заложим на плетена мебел, което разбира се е и по-скъпият вариант. Задължително трябва да помислим за осветлението за да може нощта да не прекъсва веселите мигове с компанията. Стенните аплици и соларните лампи са изключително подходящи, а чаените свещи романтично ще подчертаят цялата празнична атмосфера. Ако добавим и тематична украса допълнително ще акцентираме идеята на събитието и ще приповдигнем настроението.


Възможностите да изживеем приятни емоции на терасата в топлите летни дни са изключително разнообразни, без значение че се намираме в големия град. Тази част от дома може да се окаже необходимата доза свежа емоция и позитивна енергия, за която всички жадуваме след натоварения работен ден. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари