Терариумът - късче от Тропика във вашия дом

Тераристиката стана масово увлечение, заемайки достойно място редом с акваристиката, отглеждането и развъждането на декоративни и пойни птици, дребни гризачи, котки и кучета.
15.11.2007
Владимир Йонев
602
терариум
Източник: сп. "Още за Къщата"

Сравнително неотдавна, хората асоциираха понятието “терариум” изключително със зоопарк, а увлечението по домашната тераристика се възприемаше от обществото  като нещо необичайно и изключително екзотично. Самите тераристи, които се брояха на пръстите на едната ръка, се славеха като големи чудаци. Днес вече никого не учудва появата по рафтовете на зоомагазините на жаби, змии, костенурки, гущери и други обитатели на терариума.

Тераристиката стана масово увлечение, заемайки достойно място редом с акваристиката, отглеждането и развъждането на декоративни и пойни птици, дребни гризачи, котки и кучета. Сега никой не се учудва на питомния питон или смок. От друга страна, обаче мнозина се оплакват, че биха искали да си направят терариум у дома, но...

Наскоро един добър приятел сподели: “Ще се радвам да си направя терариум за змии вкъщи, но тук е толкова тясно, че и на мен самия не ми стига място, какъв ти терариум, пък и не знам как жена ми ще посрещне идеята, сигурно ще бъде против...” Веднага се усъмних в справедливостта на казаното. Макар, че далеч не всички ваши роднини ще изпаднат във възторг от появата в дома на змии, и въпреки че тези симпатични животни могат да станат причина за сериозни конфликти, твърде много според мен зависи от вашия подход към организацията на домашния терариум.Необходимо е просто да приемете за аксиома правилото, че вашият терариум не трябва да пречи на основното предназначение на дома като жилище за човека, че всяко помещение за животни, било то клетка за птици, аквариум, инсектариум или накрая терариум с влечуги, трябва да хармонира с интериора, да го украсява и оживява. Тогава няма да има никакви конфликти с останалите членове на се-
мейството, бъдете сигурни.

И така, взели сте окончателно решение да си направите домашен терариум и сте готови да направите от него украшение за дома. Първият въпрос, който трябва да намери отговор, е къде да го разположите. За разлика от аквариума с неговата по правило солидна маса и изискване за изграждане на електро- и хидроизолация, за един неголям терариум винаги може да се намери достатъчно място. Ето няколко варианта, ако в дома си нямате свободна маса или специални рафтове, където бихте могли да устроите вашия “домашен зоопарк”.Настенен “висящ” терариум. Изработва се по аналогия с лавицата за книги. За неговото монтиране на стената може да се използват специалните поставки за телевизори. Достойнство на този вариант е простотата на монтаж, оформление и обслужване на терариума. Действително терариумът може да се инсталира практически във всякакви места, неизползвани за някакви битови нужди: между шкафове, в промеждутъка между мебелните стени, над кресло, диван, бюро, около вратата, в коридора около закачалката, в промеждутъка между ъгъла на стаята и прозореца.

Обикновено пространството между ъгъла на стаята и прозореца почти не се използва. Напротив, той старателно се закрива със завеси или щори в опит зрително да се увеличи размерът на прозореца, а едновременно с това да се прикрие част от намиращата се там тръба на отоплението. А това е доста удобно място за домашния терариум. Вертикалната тръба на парното отопление по идея трябва да попречи на вашите намерения, но тя лесно може да се превърне във ваш съюзник. Трябва само да поместите тръбата вътре в терариума. Това се постига по следния начин: в началото се фиксира на стената задната стена, към нея с метален ъгъл се закрепва подът и таванът на терариума с изрязани U-образни отвори за отоплителната тръба, сетне конструкцията се свързва със страничните стени и накрая се инсталира предната стена с плъзгащи се вратички. Отворите около тръбата се уплътняват с монтажна полиуретанова пяна. Тръбата, оказала се вътре в терариума, се облепя с дървесна кора или се увива с фолио, имитиращо брезово дърво или бамбук. А за пълна илюзия задната стена се украсява с вертикални пръчки, бамбук или тръстика, по диаметър близки до тръбата. В студеното време на годината топлината, изхождаща от вашето “дърво”, ще даде значителна икономия на електроенергия, изразходвана за затопляне на терариума с лампи.

За съжаление всички конструкции на настенни терариуми имат сериозен недостатък. Първо, такива терариуми са подходящи само за неголеми, по правило дървесни змии, тъй като за наземните и още повече ровещи животни се изисква значителен слой грунт, което ще направи конструкцията много тежка и тя може да не издържи на натоварването. Второ, понякога свободно място на стената има само над креслото, кревата или дивана. Там не е безопасно да се окачи терариума, пък и при почистване върху мебелите ще пада праха или ще капе вода, което може да породи домашни конфликти.Терариум на прозореца. Веднага искам да предупредя, че съществен недостатък на разместването на терариума на перваза е почти пълната невъзможност да се регулира температурата на въздуха в такъв терариум. През лятото, особено при южна или югозападна експозиция на прозореца, терариумът ще се прегрява в слънчево време, а през зимата, при силни студове, температурата може да падне до нулата. Следователно, в този случай се изисква детайлен подход към автоматична терморегулация, което е доста скъпо, а през лятото ще е нужна защита от прякото слънце или ще се наложи в него да се отглеждат животни, екологично гъвкави и устойчиви на значителни денонощни и сезонни колебания в температурата и влажността. По правило това са или животни от умерената зона, или планински обитатели.Но въпреки всички изброени недостатъци има едно значително достойнство, което зачерква всички минуси на тази конструкция – именно прозоречният терариум може смело да се украсява с живи растения, без да се прибягва до скъпоструващо допълнително осветление. При това растенията ще се чувстват в терариума много по-добре, отколкото просто поставени на перваза в стаята. Освен това, разраствайки се, те ще намалят възможността от прегряване през лятото и пролетта, превръщайки се в естествена “завеса”. Такъв терариум позволява да се отглеждат много тропически растения, лошо растящи в сухата стайна атмосфера – орхидеи, непентеси, бромелии, санхезии, есхинантуси и много други. Такъв терариум-оранжерия може да се засели, след като му се осигури надеждно зимно отопление и вентилация, с неголеми дървесни змии. Единственото условие е животните да не бъдат твърде тежки, способни да изпочупят растенията, пълзейки по тях, и по този начин да нарушат декоративността на вашия кът от тропическа гора.

 
Снимка (вляво): Ваня Божинова  

Терариум-перваз. Между радиатора на централното отопление и долния край на прозореца се монтира един или няколко терариума от хоризонтален тип. Дължината и ширината на терариума трябва да достигат извън зоната на затопляне от радиатора, за да може вътре в самия терариум да има зони с различна температура и по време на есенно-зимния отоплителен сезон да не настъпи прегряване на животните. Капакът на терариума се прави на едно ниво с перваза, сякаш е негово естествено продължение. Такава конструкция позволява пред вашия прозорец да се поставят топлолюбиви растения, тъй като топлината от терариума ще дава допълнително подгряване на почвата в саксиите. В такъв терариум е удобно да се отглеждат пустинни животни, например смокове, за които се изисква допълнително затопляне на субстрата. Главното е да не се допуска прегряване. За целта терариумът трябва да е осигурен с надеждна вентилация.

Терариум-поставка. Защо вместо да търсите пасивно свободни места, където да настаните своите домашни любимци, не си направите многофункционални терариуми, компенсиращи недостига на ваши мебели? Терариумите, които служат не само за отглеждане на влечуги и земноводни, но едновременно с това са и поставка за книги, масичка, и дори аквариуми и т. н. При изработването на такива терариуми особено внимание трябва да се отделя на издръжливостта. Терариум, служещ за поставка на аквариум с обем над 250 литра, трябва да бъде изработен от метални ъгли или от дървени рамки с достатъчно голямо сечение. По-леките терариуми може да се използват в качеството на опора за битова техника – телевизор, музикален център или видеомагнетофон. Освен това самият терариум може да бъде масичка за списания със стъклен таван. Този вариант често се посочва в специализираната литература като много екзотичен, но според мен такъв терариум се обслужва доста трудно, пък и животните се намират в постоянен стрес, плашат се при неочакваната поява на човек в “прозореца” отгоре.

 

Терариум-допълнение към мебелировката. При търсенето на място за вашия терариум обърнете внимание на мебелите, с които разполагате. Добре ли са разположени? Понякога при закупуване на корпусни мебели се изяснява, че те са по-къси от стената, където имате намерение да ги поставите. В този случай много подходящ е терариум, изработен отвън в стила на вашите мебели, който става елемент от цялата гарнитура. Това веднага ще украси вашата стая. Ако наборът от шкафове изисква по-голямо пространство, отколкото имате, то вие може да разположите част от мебелите покрай едната стена, друга част покрай стената, с която образуват ъгъл, а между тях да поставите терариума точно в ъгъла. За по-голяма декоративност може да му придадете формата на призма или триъгълник в основата.

Естествено е да се стремите да придадете на своя терариум облик, който хармонизира с мебелите. За целта може да използвате мебелно фолио в тон с полираната повърхност на шкафовете и ако е възможно, аналогичен фурнир. Тогава терариумът ще изглежда като неделима част от вашата стая.


Снимка: Ваня Божинова

Добре украсяват стаите терариумите-картини и терариумите-паравани. Този тип терариуми се отличават с това, че тяхната височина от пода до тавана и дължина, която е произволна, но над 50 см, значително превишават ширината обикновено с 20-30 см. Преимущество на такава конструкция е в това, че, заемайки относително малка площ в стаята, терариумът има голям екран. Ако такъв терариум се постави на стената и с художествен вкус се оформи неговата задна стена, например с изкуствени скали, по които с тихо ромолене се спуска малко ручейче, завършващо с водопад, той ще изглежда като великолепна жива картина. Такъв терариум ще украсява стаята и ще дарява наслада за очите не по-лошо от средновековна камина.


 

 

Ако в стаята няма свободно място за такова украшение, плоският терариум може да се постави перпендикулярно на стената, над облегалката на дивана. Получава се терариум-параван. Тогава най-добре е той да се направи напълно прозрачен и да се оформи с клони, коренища и, ако позволява осветенността, живи тропически растения. Това съществено ще оживи стаята и ще й придаде облика на малка зимна градина.

Ако не сте намерили място за терариума в някоя от стаите, погледнете към коридора или хола. Там обикновено има много неизползвано пространство, което може да се приспособи за минизоопарк. И така, още един вариант е терариумът в коридора. Преди всичко проучете възможността за разполагане на терариума до вратата, водеща навътре в дома или около закачалката. По правило това пространство рядко се използва, тъй като не е подходящо по своята площ за стандартни мебели. А терариума ще може да направите практически с всяка ширина и дължина и да го настаните на наличното свободно място.

Мебели с вградени терариуми. Този вариант позволява да имате комплекс от декоративни, колекционерски, карт инни и други терариуми, които не заемат жилищно пространство във вашия дом. Тези терариуми изглеждат просто великолепно. Но този вариант има един съществен недостатък – всички терариуми са съединени помежду си, което не позволява надеждно да се изолират животните в случай на епизоотия, особено вирусна. В случай на избухване на заболяване ще се наложи профилактично да се обработват всички терариуми, независимо от това в кой от тях се е намирало болното животно.

 

 

Автор: Владимир Йонев
Закони Нормативна база Коментари