Тентите – декоративно и функционално оформление на имота

Намират изключително приложение в модерния дом за осигуряване на сенчесто пространство в двора, градината или на балконската площ.
15.06.2015
Румяна Бонева
1036
къща, двор, слънцезащита, сенници, тенти
Двустранната тента е подходяща за покриване на по-големи дворни площи
Източник: Експрес Жур ЕООД, www.expressjour.com

В последно време зачестиха резките промени в характерните за летния сезон климатични условия. Понякога дните са неописуемо горещи или пък съпроводени от продължителни валежи. При подобни аномалии, професионално изработените тенти от висококачествени материали са нашето спасение от жарките слънчеви лъчи или дъждовните дни. 

Тентите са отлично слънцезащитено решение за паркове, градини, прозорци, витрини и входове. Намират изключително приложение в модерния дом за осигуряване на сенчесто пространство в двора, градината или на балконската площ. Те са елемент, който стилно допълва и украсява облика на двора.

Освен естетичестия ефект, тентата се характеризира със следните предимства:
- осигурява защита от вредните UV лъчи до 98 %
- предпазва покритото пространство от слънце и дъжд
- увеличава обитаемата площ, било то на терасата или в градината
- отразява слънчевата топлина, като насочва проникването и през прозорците
- предпазва градинската мебел от избеляване

Материали и качество на тъканите
Исторически погледнато изработката на тентите се е изпълнявала от традиционно използвани материали като дърво, метал или памучен плат. Предимство при тях е, че са относително евтини, но изискват повече усилия за поддръжка, отколкото съвременните модерни материали.

Днес сенниците за тенти или шатри биха могли да се изработят от полиестер, акрил, стъклопласт или поликарбонатни плоскости. Изработките от плат са изключително функционални, тъй като структурата на тъканта позволява проникването на въздух и това от своя страна допринася за прохлада, съчетана със слънчева топлина. Поликарбонатните плоскости са добро решение за помещения с добре функционираща вентилационна система.

Източник: www.expressjour.com

Полиестерът е сред най-използваните материи, използвани като основа при изработването на сенници, поради характерната си якост при разтягане. Различните типове покритие, с които е третиран гарантират здравина и устойчивост на цветовете. Може да бъде с акрилно, PVC или покритие от винилов ламинат. Акрилната облицовка осигурява изключителна цветоустойчивост и термопластичност в продължение на поне пет години. Винилов ламинат всъщност представлява полиестер, найлон или стъклопласт, поставени между два пласта винил. По този начин материята е издържлива на опъване и скъсване и няма опасност от разтягане или раздърпване. Гладката и еднородна повърхност на винила позволява отпечатването на различни фигури, посредством техниката ситопечат. Изключително е подходящ при влажни условия, елиминира опасността от плесен, а също така и намалява количеството на ултравиолетовите лъчи, проникващи в структурата му. Пластмасовото покритие предоставя добра сянка, лесна поддръжка и отново е отлично решение при влажен климат. Промазките може допълнително да се тефлонират за по-голяма здравина.

Основно предимство на акрилната тъкан е плътното изтъкаване на материята. Акрилните влакна се характеризират с голяма здравина и сила. Цветовете няма да се отмият или избледнеят, тъй като цветният пигмент прониква в самата нишка, а материята няма да се обели, напука или втвърди в следствие на температурните разлики. Обработена е по специален начин за предпазване от ултравиолетовите лъчи.

Стъклопластът, или познатият като фибростъкло също е широко използван материал. Може да бъде с тефлоново или силиконово покритие за по-голяма издържливост. Силиконизираният е лек и сравнително по-евтин от тефлонирания, но не притежава неговите качества по отношение на светлоотразяване и абсорбция на топлина.


Източник: www.expressjour.com

Видове конструкции за тенти
Благодарение на иновативните техники за производство и конструиране, тентата може да се изпълни и по проект, съобразно конкретното и  приложение и особености на сградата. Конструкцията включва изработка на алуминиев скелет с прахово електростатично боядисване и избраната покривна материя, като се предвижда устойчивост на вятър и водоустойчивост. Управлението на тентите може да е ръчно или механизирано посредством задвижване с бутон или с дистанционно управление.

Ето и основните видове според конкретното предназначение:
Балконски – поставят се на балкони и тераси, снабдени са с панти, с които може да се отварят или затварят. Платнището се навива в зависимост от желанието за покриване на по-голяма или по-малка площ.
Сенник с чупещо рамо     Източник: www.expressjour.com

С чупещо рамо – може да бъде с общи конзоли и с разделени конзоли с преходна греда.
При първата монтирането може да е челно или таванно с помощта на анкерни болтове и дюбели. Конструкцията включва подвижни рамене с пружинно натягане. Регулирането на наклона става чрез специфични винтове при всяка конзола. Освен познатите начини, управлението може и да се адаптира със сензори за слънце, дъжд или вятър.
При вторият вид може да се монтират повече носещи конзоли, този модел позволява по-големи размери на изнасяне на раменете в ширина. И двата вида са подходящи за по-големи тераси, които излизат извън фасадата на сградата.

С падащо рамо -  Този тип работи на принципа на навиване или развиване на платнището посредством манивела. Самият плат е навит на руло около закрепен с конзоли към фасадата вал. При задвижване манивелата завърта вала и регулира развиването или навиването на сенника.


Източник: www.expressjour.com

Широкоплощни – предназначена е за покриване на по-големи по площ градини или открити тераси. Конструкцията е сгъваема и относително лесна за монтаж и демонтаж. Отново са снабдени с вал, задвижван от ролконосачи. Конструкцията включва и предни колони, които в комбинация с добре изпънатата покривна материя се отличават с голяма устойчивост при силен вятър.

Тип шапка или кошница – употребяват се за засенчване на входове, прозорци и тераси, като могат да бъдат конструирани и двустранно за покриване на площадки и градини. Конструкцията е изработена от алуминиеви профили. Поради ветрилообразната си форма са наречени тип кошница. Прибирането на плата става с въже.

Стационарни – могат да бъдат конструирани от алуминий, дърво или желязо,  върху които се разпъва покривалото. Изработката може да стане и с поликарбонатни плоскости.

Перготента - Сравнително нов продукт, който съчетава красотата на дървената пергола с функционалните свойства на класическата тента. Изработката е от изключително качествени и дълготрайни материали. Перготентата е отлично дизайнерско решение за модерна веранда или градинска площ и гарантира защита от слънце, дъжд, вятър и сняг. Конструкцията може да се изпълни от алуминий или дърво или да се монтира върху вече съществуваща такава, а подвижният покрив е идеално решение за засенчване на тераси и балкони. Иновативният дизайн и разнообразието от модели и цветове ще се отплащат многократно и дълги години ще радват посетителите на дома.

Поддръжка
Тентите са практична слънцезащитна система и поддръжката им не е свързана с особени правила. Въпреки това в случай на дъжд или сняг е добре да съберем тентата, ако не е автоматизирана с нужните за това датчици. При ръчното управление трябва да внимаваме за евентуални предмети, които биха могли да попречат за правилното прибиране или отваряне. Употребата на сила и прекомерен натиск също трябва да се избягват.

+7
Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари