Тенденции при цветовете на фасадите на сградите

Повече свобода в избора, искат притежателите на къщи и сгради.
28.02.2018
Превод: Светлана Желева
5778
фасади, цветове фасади, цветове на сгради, бои за фасади
Могат да се видят много къщи в топли пастелни цветове
Източник: Pinterest

Бихте ли живели в кооперация, боядисана в черно? А в розово? Какви трябва да са цветовете на жилищните сгради? Не ви ли е омръзнало всички къщи да са в бяло, или в топло оранжево, или в кремаво? Тези и други въпроси вълнуват не само българите, които са склонни да се възмущават, че съседът им си е боядисал къщата в един или друг цвят, и искат повече административна намеса и в тази сфера.

В тази статия ви запознаваме с опита на Австрия.
Вместо бяло или жълто, все повече бъдещи или стари притежатели на къщи избират червено, кафяво или дори жабешко зелено що се отнася до цвета на фасадата на къщата. „Черен като смъртта”, ругаят противниците на идеята. „Прави къщата по-характерна”, аргументират се пък поддръжниците. Духовете силно се поляризираха по темата след като в края на декември 2017 г. се откри пансионът Maxglan в Залцбург, боядисан в черно. Едва ли нещо може да се промени обаче, след като общината е дала разрешително не само за сградата, но и точно за този цвят. Според някои, в молбата за одобрение, която е изпратена от собствениците, цветът е бил изписан само като код, а не с думи. Така че, може само да се гадае  дали цветът е одобрен  в резултат на недоглеждане, или е съзнателно взето решение. 

Големият въпрос обаче е дали собствениците на нови къщи или тези, които искат да ги ремонтират могат да си позволят всеки цвят? Тъй като в цяла Австрия може да се открият фасади във виолетово, неоново жълто и отровно зелено, които се грижат за настроението на хората било то в положителен или в негативен смисъл, коментира австрийският в”Куриер”

Във всички строителни разпоредби се намират „вратички” за всички бундесрегиони на алпийската република. В Залцбург напр. „градският облик не трябва да бъде смущаван”, гласи законът. И тъй като това е много широко понятие, в крайна сметка решаващата дума има… чиновникът. Или по-точно, неговият личен вкус е определящ. Има и опция от втора инстанция да се търси одобрение за цвета. 

Във Виена „единният облик на града излиза на преден план”. Във Форарлбер „запазването на граския и пейзажния облик трябва да бъде гарантирано”. Изключения важат за исторически сгради, за паметници на културата и някои запазени зони като Стария град на Залцбург, или 1-и район на Виена. Там се оценява изключително строго какви цветове могат да се използват за фасадите. 

Какви цветове да се виждат по фасадите решава всяка институция индивидуално, но като цяло са много либерални в Горна Австрия. Ако се случи някой екстремен нюанс като розово, неоново зелено да бъде отказан, то тогава се налага общинската управа да се аргументира защо не може. Отказ обаче се случва много рядко. 

Добри новини има за всички хора, които вече не могат да понасят оранжеви, сини или жълти фасади. Тъй като модата на тези пищни цветове е отминала, то полека-лека сякаш по-тъмните нюанси завладяват австрийските общини. 

Освен традиционното бяло, все повече притежатели на къщи се спират на тонове: като цвят тип „земна пръст”(вариации на кафявото), като взето от природата (друг тренд) и заменят истерията около другите цветове. Налага се още и цветът „хладно сиво”.

Излиза на сцената и нов цветови тон, ако може да се нарече на български „грежаво”, т.е микс от сиво и бежово.

Могат да се видят много къщи и в шоколадовокафяво, тъмнозелено, охра и др. топли пастелни цветове също се търсят. 

Важното е цветовете да са умерени, крещящите тонове вече не никой не ги иска. Жълтото даже се е развило до един антицвят. Колкото по-светло и крещящо, толкова по-лошо. Фасади в жълто никой вече не иска да гледа, акцентират специалистите.

+3
Автор: Превод: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари