Тенденции при текстилната декорация за дома

Как се променят предпочитанията ни към „текстилното“ обкръжение и през настоящата 2023 г.– като отзвук на глобалните събития.
11.07.2023
Весела Кирилова
2874
пердета, интериорен текстил, дамаски
Кресло с дамаска Women на Foresti Home Collection Group.
Източник: www.verdeinteriori.com

Атакуващият чувството ни за сигурност от всички посоки информационен поток изглежда особено интензивен в последните години. Като естествена потребност - нуждата от комфорт, природата е нашия съюзник, за да се чувстваме по-добре у дома и да имаме усещане за спокойствие, при липса на такова навън. Заради работата и дистанционното обучение прекарваме все повече време в „своите крепости“ и това се доказа като една трайна тенденция от 2020 г. насам. 
 

Плътните пердета от колекцията Gibson на Wind преобразяват интериора. Източник: www.verdeinteriori.com


Естествените материали, които вече познаваме добре, са все така актуални, когато търсим „заземяващ“ ефект на сигурност и стабилност в пределите на дома си. Но наред с трайно настанилите се фаворити в текстилните материи за интериора, все пак се прокрадват и нови, живи и провокативни идеи, които да ни държат будни, както да подклаждат мечтите ни, защото животът продължава.


Естествени съвършенства/несъвършенства
Дефектът - ефект

 


Естествените тъкани съчетават чистота и съвършенство. Лен на Wind. Източник: www.verdeinteriori.com

 

Животът в мегаполисите води до нарастващо желание за обграждане и търсене на максимален уют с естествени влакна, които носят посланието за чистота и естествено съвършенство. На първо място застават органичните текстилни изделия, които ясно показват своя естествен произход. Текстилите с различни дефекти и несъвършенства са на мода! Ръчно такани, плетени, с ясно изразени нишки и структури, възелчета, ресни.


Широкото Райе
 

   
Ленени пердета на Wind и Foresti Home Collection Group. Източник: www.verdeinteriori.com


Интригуваща и смела, новата тенденция всъщност връща отново райето в интериора. И въпреки, че то никога не е изчерпвало възможностите си, винаги трябва да се очакват изненади покрай него. Сезон след сезон този текстилен мотив намира своето място в изкуството, облеклото и интериорната декорация, внасяйки красива графична енергия и категоричност. Тук си струва да отворим скоба, за да се върнем малко назад във времето, и да проследим вълнуващите проявления на този десен.

В декорацията райето много интуитивно се асоцира с "морския" дух, но също така и с лененото платно или старомодните материи за матраци. Привлича вниманието преди всичко наоколо и е изключително ефективен метод за съживяване на графичната композиция и структуриране на пространството,  - стига да не прекалите.
 

   
Тъкани от Wind. Източник: www.verdeinteriori.com

През XX в. много художници, модни дизайнери и творци възприемат десена на райе. Най-напред Модата проправя пътя на новата слава на райето. Под ръководството на Коко Шанел, а по-късно и на Жан-Пол Готие, моряшкият костюм става емблематичен. Малките трикотажни пуловери на Соня Рикиел потвърждават естетическия му потенциал. От този момент нататък райето е постоянен гост на колекциите висша мода, готово облекло и декоративни колекции. Въпреки че влиянието му върху тенденциите, е повече или по-малко изразено в зависимост от периода, присъствието му в модата и дизайна е не по-малко постоянно. То остава текстилен мотив, с който дизайнерите обичат да работят и да преоткриват. 


И още малко за райето
 

Пердета от колекцията Voyage на Kobe.  Източник: www.verdeinteriori.com
 

Да се осмелиш да използваш райе в декорацията винаги е рисковано. Как да боравим с него? От пода до тавана... стига да внимаваме и да избегнем натрупването! Трябва да се има предвид, че райето е доста силен елемент дори приложен в малки щрихи, той рекоординира постановката на пространството, като създава релеф, илюзорност и жизнерадост в обемите. 

Игра с цветовете: 
В черно и млечно бяло – графично дуо за постигане на илюзорни ефекти.
В оранжево, теракота, сивосиньо или тревисто зелено – авантюристични препратки към екзотичните ширини, за повече живот в интериора.
В цвят екрю и праскова – светлина и озареност за дъждовните следобеди.


Вълнен Каракул 
 

Букле от Foresti Home Collection Group. Източник: www.verdeinteriori.com


Още една, кокетна и посвоему романтична материя се изкачва сред фаворитите в интериора на 2023 г. – „къдравата вълна“ – буклето в интериора. Тя е устойчива, топла, натурална, облагородена материя и носи усещането за прегръдка и мекота. Буклето и къдравата вълна се появиха още миналата година и продължават да са все така актуални. Първоначално беше забелязана върху диваните, а сега се настани и върху столовете и пуфовете. Тези изключително меки материи със сигурност ще внесат комфорт и уют в домовете. Тази година буклето и къдравата вълна претърпяват трансформация, като девствената натурална вълна се смесва с полиестер и се пресъздава изцяло в синтетични влакна за по-лесна поддръжка и по-голяма дълготрайност.


Истински цветя
 

Флорални мотиви Carioca на Foresti Home Collection Group. Източник: www.verdeinteriori.bg

 

Да, истински – без стилизация! Бурен апотеоз на цветната градина в десените, с цялата си пищност и многообразие цветята избуяват като след продължителна суша. През настоящата година, вероятно и за още дълго, цветята са напълно обновени и модернизирани. Вече забелязвате флоралните мотиви в новото им “frida kahlo” амплоа. Дизайнерите предлагат чаровно преекспониране – залагат на преувеличени пропорции, закачливи мащаби и контрастни цветове, които да освежат тази вечна визия.

 

Криптон тъкани - висококачествени материи от ново поколение
 

  
Tекстил от колекция Easy & Safe на Kobe.  Източник: www.verdeinteriori.com


Криптон тъкани са изработени от няколко различни вида материали, като памук, полиестер и изкуствена коприна. Без тежки метали и токсични или канцерогенни химикали, Crypton е естествено здрава тъкан, което е постигнато благодарение на сплитането на нишките и бариерен (защитен) дизайн. Криптон означава красива тъкан, която е лесна за почистване за цял живот на безкомпромиснa употреба.
 

Tекстил от колекция Easy & Safe на Kobe.  Източник: www.verdeinteriori.com

Основни предимства: Невероятна устойчивост срещу петна, на износване и разкъсване, постоянство на цвета, устойчивост на течности, без токсични и вредни вещества, с антибактериален ефект, въздухопропускливост, без необходимост от специална поддръжка, богати миксове от текстури и шарки

 

Кадифе
 

Кадифе на KobeИзточник: www.verdeinteriori.com
 

Дали ни харесва или не, налага се да бъдем по-внимателни и пестеливи с кадифето. След бурното му завръщане и бляскавата авантюра с интериора и модата, успокояваме темпото с умерена употреба, балансирани нюанси и матирана повърхност, по-близка до велур.  По подобен начин сатенените материи ще отстъпят място на прания лен или памучния перкал, особено за спалното бельо.

 

Металически текстили
 

  
Метализираният текстил, при който тъканите изглеждат като „импрегнирани“ с блясъка на сребро, злато или мед. Колекции Metallic и Latina на Kobe. Източник: www.verdeinteriori.com


Друга най-нова тенденция е метализираният текстил, при който тъканите изглеждат като „импрегнирани“ с блясъка на сребро, злато или мед. Иновативните материали, светещи тъкани и метални отражения с плътни и богати нюанси.
 

Пердета Potenza на Kobe. Източник: www.verdeinteriori.com


Металическият ефект се постига чрез втъкаване на метална нишка или лурекс. Но някои производители са отишли по-далеч, като са използвали печат върху фолио, който създава ефект на патина, като същевременно тъканта се запазва мека и еластична.
 

Пердета Potenza на Kobe. Източник: www.verdeinteriori.com

 

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари