Тенденции при тапетите за дома за 2023 година

Важен момент при избора на тапети е те да бъдат актуални и да отговарят на модните тенденции.
30.03.2023
Лилия Лозанова
4418
тапети, фототапети, тапети за хол и спалня
Източник: Art-Gift, www.art-gift.net

При избора на тапети важен момент е те да са актуални и да отговарят на модните тенденции. Те са своеобразна „основа“, върху която се гради визията на всяко помещение. Задават стила, настроението, а често и атмосферата на две от най-важните стаи в дома, в които прекарваме може би най-много време – хола и кухнята. В тях се събира семейството или се приготвя храната и е важно цялостното им излъчване да създава позитивни емоции.

Значение има и материала, от който са изработени тапетите. Трябва да се отчита факта, че двете помещения търпят най-голямо натоварване в ежедневието – като присъствие и разнообразие от дейности. Иначе в търговската мрежа всеки може да избира между различни видове - самозалепящи се, обикновенни хартиени, винилови, нетъкани, био тапети, релефни, от естествени тревни влакна, коркови, фототапети, 3D и още много други. Актуалните тенденции при тапетите обхващат темите и цветовите десени, които допринасят за цялостното решение на трапезарията и кухнята.

Тапети за всекидневна
Източник: www.art-gift.net

Вдъхновение от природата
Определено екотематиката присъства в модните направления, обаче при нея има и конкретика за 2023 г. Ако заложите на зеленото в различните му нюанси, няма да сбъркате, защото този цвят има отношение към психологическото ни благополучие. Присъствието на палмови листа, кътчета от джунглата, тропически птици и цветя по тапетите внасят екзотика. Те предлагат бягство от битовизма и отвеждат на сетивно пътешествие, като са подходящи и за двете помещения.

Фототапети по поръчкаИзточник: www.art-gift.net

Към тази категория можем да присъединим и флоралните мотиви, които може да бъдат стилизирани или пълноцветни. Биофилният дизайн през последните години се налага все повече в интериора. Близки са тапетите, които създават алюзия за селски бит, в които присъстват пасторални картини, зеленина и небесна синева.

„Допаминова експлозия“
Една от модните тенденции за 2023 г. е избора на ярки цветове, които да ни изпълват с щастие. Тапетите с т.нар „живи тонове“, които предизвикват прилив на енергия и радост, могат да присъстват и в кухнята, и в дневната. Веселите багри на тапетите създават възможности за „закачлива игра“ с цветовете на мебелите. Те могат да контрастират, да се преливат, да са в сходна гама със стените или просто да допълват радостния им заряд.

Фототапети по поръчка
Източник: www.art-gift.net

Вълнообразни линии
Тапетите с този декоративен елемент са нов моден акцент в трапезарията и кухнята, особено в след пандемичните времена. Според психолозите, мозъкът ни веднага „разпознава“ тези извивки и ги свързва с морето и океана. Така изпитваме усещане за релаксация и спокойствие, за някакъв подсъзнателен покой, от който имаме нужда у дома.

Широкомащабни щампи
2023 г. е поредната година, в която се отдалечаваме от минимализма и към по-смели тенденции, вдъхновени от максимализма. Затова при избора на тапети можете да мислите за привличащи окото, мащабни цветове и отпечатъци като геометрични шарки, абстрактни щрихи или огромни цветя.

Фототапети по поръчка
Източник: www.art-gift.net

Интериорните дизайнери предлагат друг интересен подход- залепването на тапети на петата „стена“ – тавана. Това е чудесен начин да се продължи темата във височина и да се приложат вълнуващи стилови решения.

Текстуриран ефект
Тапетите с такъв ефект притежават оригинална текстура. Сред популярните варианти са мрамориран ефект, или сякаш стените са облепени с дялан камък, имитират наредени тухли, корк, бетон, дърво и др. Заложете само на имитацията на един материал, комбинациите рядко изглеждат стилно и естествено. Бетонът и мраморът не съвпадат по стил и мащаб, а е важна и цветовата съвместимост.

Тапети за всекидневна
Източник: www.art-gift.net

Източни мотиви
Явно енергията да се пътешества продължава и в модните тенденции при тапетите през 2023 г. По-скоро за дневната са актуални мотивите от Япония и Китай, приказни орнаменти на Изтока, модели и нюанси от арабския свят. Ако решите да ги пренесете и в кухнята, трябва да подходите внимателно. Вместо да се получи желания резултат, може да звучат „ еклектично“.

„Походът“ на райетата
На първо четене това е изненадващо дизайнерско предложение. Обаче с този класически дизайн, придобива ново звучене през тази година. Ивиците могат да бъдат вертикални, хоризонтални, тънки или плътни, ярки или черно-бели. Основното предимство на този печат е неговата геометрия, или по-скоро възможността за регулиране на пропорциите на стаята. Малък вертикален мотив оптически ще повдигне тавана, а хоризонтален ще разшири помещението.

Тапети за всекидневна
Източник: www.art-gift.net

Шахматна дъска
Тази тема също първоначално прилича на странно хрумване. Обаче присъствието ѝ в кухнята може да създаде симетрия и усещане за предвидимост при повторението на черно-белите квадрати. Те се оказват непретенциозен фон, който позволява широк избор от мебели.

Луксозни тапети
Източник: www.art-gift.net

Тенденциите в тапетите за 2023 г. като цяло включват както класически решения, но с ново съдържание, така и фокусиране към темите, които създават усещане за благополучие и позитивизъм. В същото време позволяват богат избор от дизайнерски инструментариум за превръщането на всяка  дневна или кухня в уютни пространства с индивидуален облик.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари