Тенденции при детските легла

Най-важната характеристика на детското легло да се транформира и „да расте“ заедно с детето.
11.01.2021
Лилия Лозанова
1661
легла, двуетажни легла, детско легло, трансформиращи се детски легла
Обзавеждане за детска стая PAPATYA
Източник: Мебели KUPA, www.kupa.bg

Детското легло не е обикновена мебел. То трябва да създава усещане за уют и сигурност. Неслучайно това е едно от първите неща, които всяка бъдеща майка бърза да закупи за детската стая.  Според психолозите топлината и мекотата на леглото  са своеобразен символ на майчиния скут.

Днес детските легла са не само една „сигурна Вселена“ за децата през нощта, а са многофункционални.  Причината е не само съвременното строителство и ограниченото пространство в детските стаи. Научни изследвания сочат, че детското легло трябва да се вписва в цялостната концепция на това най-слънчево помещение в дома. Основните тенденции при тази мебел може да бъдат обобщени в три основни направления:

Най-важната   характеристика  на детското легло   да се транформира  и    „да расте“ заедно с детето. Втората е многофункционалност - обикновено леглата са снабдени със скринове за вещи, модулни и преместваеми чекмеджета, подвижни библиотеки, конструкции за обособяване на кътове на детето.

Третата  е обобщаваща и може да се определи като психологическа. Леглото представлява и „завършек“, и продължение“ на  активностите на малчугана. Това означава, че  трябва да хармонира с  местата за игра, четене, забавления. Да представя пространство, в което детето да изрази своята индивидуалност и своите интереси.


Трансформираща се кошара от серия Carino. От бебешка кошара става на голямо детско легло 80/180 и скрин.     Източник: www.kupa.bg

Трансформиращите се детски легла, предлагат дългосрочно решение за семейството. Освен, че имат приятен дизайн и са многофункционални,  покупката им е икономически обоснована. Тази идея за перспектива и разнообразни приложения, е заложена в различните модели бебешки кошарки.   Предлагат се в комбинация със скрин, който може да се монтира и от двете страни на кошарата, както и с две или повече  чекмеджета, където детските принадлежности са винаги под ръка. Асансьорната решетка, обикновено е със заоблени краища,  която лесно се повдига и сваля.

Обаче акцентът е, че с порастването на детето креватчето може да се трансформира в голямо детско легло и скрин. При появата на втори  наследник в семейството, може да се превърне в комбинация от бебешка кошарка със скрин и юношеско легло.


Двуетажно легло Alfa - на пространство с размери 260см/100 см този модел събира 3 легла, двойно бюро, модул скрин в стълбите и модул библиотека между горното и долното легло.    Източник: www.kupa.bg

Двуетажните детски легла, освен практично пространствено решение за малки помещения, осигуряват лична територия на малчуганите.
Такива са мебелите, под формата на къщички, които създават усещането у техните ползватели, че се намират на различни етажи. Ако децата са на различна възраст, могат да подредят своето легло според индивидуалните си вкусове и интереси. Този тип модели обикновено са снабдени със стълба, което позволява леглото да се превърне и в кът за забавления и игри. Това е особено важно, ако детската стая е малка и няма достатъчно площ за обособяване на кът за игра. Разбира се, много от моделите са снабдени с  модули, които могат да бъдат превърнати в библиотека или скринове за по-големите, или в пространство за любимите вещи на най-малките.

Предимствата на двуетажните легла са, че на много малко пространство се събират 2 или 3 легла, голямо бюро и модул библиотека и скрин. Това позволява в стаята да остане и пространство за игра.


Обзавеждане за детска стая серия Korsan с легло - кораб, на което в последствие може да се премахне заоблената предна част и стаята да се преобразува от детска на юношеска.     Източник: www.kupa.bg

Друга важна особеност на модните тенденции при детските легла е акцента върху  интересите на детето.
Съвременният дизайн предлага възможност леглото да е и едновременно „голяма играчка“.  Моделите за момчета са най-разнообразни – състезателна кола, самолет, лодка, кораб, джип за сафари или пожарникарски автомобил. Момичетата пък могат да се чувстват като принцеси сред меките завивки и да спят в собствен замък.


Обзавеждане за детска стая Houses    Източник: www.kupa.bg

Така  детското легло се превръща в основен акцент от изграждането на приказен свят, който ще обитава детето. В зависимост от темата, която се харесва на  Вашия наследник, се  избират  и другите  мебели. Това разнообразие от детски легла позволява на родителите да направят нещо важно - да им изградят един вълшебен свят, в който децата се чувстват уютно.

Друго доказателство за „психологизацията“ при тези мебели е, че са предвидени и социални „опции“. Всички знаят, че малките деца обичат да играят с приятелчета и често уморени заспиват, или отказват да се приберат вкъщи. Затова се предлагат  модели, при които може да се изтегли допълнително легло за неочакваните гостенчета.


Обзавеждане за юношеска стая Frezia     Източник: www.kupa.bg

Предимства на юношеските модели мебели
Основното предимство на юношеските модели е дългосрочността на използването им. Те са подходящи както за по-малки деца на възраст 6-8 годинки, така и за по-големите -  тийнеджъри до 16-20 год.  Моделите са модерни и актуални, а високото им качество ги прави издържливи и дълготрайни във времето. Това прави юношеските модели изключително икономически изгодни.


Обзавеждане за юношеска стая Sity     Източник: www.kupa.bg

Като цяло интериорните дизайнери все повече се опитват да  предвидят нуждите на порастващото дете. От друга страна, възможността за трансформация и многофункционалност помагат на младите семейства чрез закупуване на детско легло, да направят една дъргосрочна инвестиция.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари