Тенденции в цветовете на подовите настилки от дърво 2023

Тенденции в цветовете на подовите настилки от дърво през 2023 г. ще бъдат изцяло свързани със създаването на усещане за топлина, уют и спокойно настроение в домовете ни.
21.01.2023
ФИВЕКС Прожект ЕООД
3067
паркет, подови настилки, Дървени подове, Фивекс Прожект, двуслоен паркет, поддръжка на естествен паркет, Монтаж на паркет
Bauwerk, Formpark Mini 380x190 mm, Дъб цвят Avorio

Както всички елементи на домашния декор, модните цветови тенденции на подовите настилки идват и си отиват. Трябва ли да се съобразите с тенденциите или да изберете нещо дълготрайно? Има ли цвят, който ще направи дома ви да изглежда остарял, въпреки че е нов? Или днешният модерен под ще излезе от мода само след няколко години? Отговорите на тези въпроси ще ви спестят време и много средства от една страна, а от друга ще ви позволят да изберете пода, който ще харесвате години напред.

Подът е един от най-важните компоненти във всеки дом. Типът подова настилка може да подобри настроението и комфорта. Обърнете внимание, че цялостният дизайн и оформлението на вашия дом винаги се въртят около избора ви на подова настилка. Да не говорим, че избраният от вас материал може да окаже значително влияние върху функцията на вашия дом, издръжливостта на вашия под и изискванията за почистване. Много от тенденциите се базират на продукти, които са устойчиви, както и на такива, които могат да бъдат от полза за благополучието и здравето. 

От различните видове подови настилки тук ще наблегнем основно на настилките от естествена дървесина – паркети и дюшемета. Защо ли? Защото едно от най-хубавите неща на подовата настилка от твърда дървесина е, че е вечна! От друга страна какво по-класическо от натуралния паркет? Той е както функционален, така и естетичен. Освен това имате възможността и да смените цвета с течение на времето. Дървените подове могат да изведат дома ви на ново ниво, което другите подови настилки не могат. Уникалните неповторими шарки и единственото по рода си чепче във всяка дъска могат да внесат персонализиран характер във вашето пространство. Така че можете да бъдете сигурни, че когато изберете под от естествена дървесина, той ще остане актуален в продължение на много години напред и винаги ще пасва на всеки друг избор на интериорен дизайн, който направите. И  ще се радвате, че сте направили този вечен избор.

2023 г. ще бъде изцяло свързана със създаването на усещане за топлина и по-спокойно настроение в домовете ни.

Повечето от предлаганите цветови нюанси са версия на това, което бихте намерили в природата, което означава, че дори „остарели“ цветове на пода от твърда дървесина, като златен дъб или червеникаво-кафявите нюанси не са толкова отблъскващи, колкото например ментово-зелен килим.

Въпреки това, някои цветове на паркета са по-актуални от други. Нюансите тази година основно са:


Избелени, варосани подове: 
 


 Bauwerk, Villapark 2100x190, Дъб цвят Avorio 
 

Избелените паркети са на мода от няколко години и продължават да бъдат. Това са светли цветове, характерни за скандинавския стил. Светлите избелени паркети/дюшемета правят помещенията по-отворени и съвременни в сравнение с по-наситените тонове като същевременно "озаряват" пространството. Те са много подходящи за органичен модерен декор, съвременни или минималистични домове, модерни пространства в нови жилища, където всичко останало се усеща като „ново“. Чудесно е, че те няма да станат демоде след няколко години. Подовата настилка от светла  дървесина съществува от векове и се счита за сравнително стандартен избор. Така че,  дори тенденциите в цветовете на подовите настилки да станат малко по-тъмни след години, няма да се налага да се притеснявате, че домът ви ще изглежда старомоден. Нюансите на бяло, кремаво и мед могат да се използват във всеки дом. Тези нюанси създават успокояваща атмосфера, която може да бъде проектирана според вкуса на всеки.


Тъмни подове
 
Bauwerk, Villapark 2100x190 mm, Дъб слабо опушен цвят Cacao
 

В противоположния край на спектъра са подове с цвят на еспресо. Цветът е богат и придава тежест на пространството. Тази тенденция в цвета на подовата настилка сякаш не е толкова популярна сред масовия потребител, но е избор за тези, чийто стил е по-класически, както и за интериорните дизайнери.Bauwerk, Studiopark 1700x150 mm, Опушен дъб

Подовете в опушени тонове предлагат допълнителен характер на подовете от твърда дървесина. Този цвят на пода е уникален и много привлекателен. Дъбът получава своя цвят, без да се налага да се нанасят байцове. „Опушването“ се извършва в камери с амоняк, в които дървесината реагира и цветът се променя. Като цяло, процесът придава на дървото тъмен тон и подобрява естествената текстура на дървото.


 Bauwerk, Cleverpark 1250 x 100 mm, Орех

Американският орех със своя тъмен цвят и драматичен външен вид може да добави шикозно настроение към пространството.

Подове в средни тонове
 

 Bauwerk, Trendpark 1450 x 130, Леко опушен дъб
 
Тъй като все повече и повече хора се обръщат към вечния, традиционен дизайн т.н. grandmillennial  класическите подове в средни тонове си остават тенденция. Тези цветове на подовата настилка наистина никога не излизат от мода. Няма да е най-модерният цвят, но е вечен и издръжлив на модните течения. Може да видите подобни подове в домове от началото на 1900 г. до  съвременните нови сгради. Дъбът в естествения си цвят е вероятно най-популярният избор, който може да осигури топла основа в класическия интериор. 
 

 Bauwerk, Casapark 2200x209 mm, Дъб – естествен цвят

Независимо дали предпочитате топли или студени тонове, неутралните цветове на подовата настилка създават страхотна дизайнерска основа, като същевременно създават меко, уютно, домашно усещане, което в комбинация с интериор от меки цветове действа релаксиращо и успокояващо. Съчетаването пък на неутрални цветове с по-смели цветове и текстури създава енергичен и загадъчен, забавен дизайн на дома. Неутралните цветове на пода наистина са чудесен избор.


Кои цветове на подовата настилка от твърда дървесина не са на мода?

Като цяло, единствените цветове на пода от твърда дървесина, които излизат от модата, са сивите. Сивите дървени подове бяха актуални последните няколко години, но като цяло сивото излиза от мода в полза на по-топлите тонове. Ако пък харесвате много сивото, използвайте го на стените. Боядисването е много по-лесно и евтино от подмяната на подовата настилка.

Къде е златната среда? Заложете на класиката. Семпли, почти скучни на пръв поглед класически паркет/дюшеме, които не са твърде тъмни или твърде светли, ще издържат изпитанието на времето. 

Ние от Фивекс предоставяме затоверен цикъл на обслужването на вашите подови настилки от истинско дърво: от консултация през подготовка на основата до монтаж и последваща поддръжка. С пръст върху пулса на най-новите тенденции и технологии, експертите на Фивекс са на разположение, за да ви подкрепят по време на целия ви проект за подови настилки, независимо дали обновявате стария си дом или обзавеждаде новата си къща. За да научите повече за нас и какво предлагаме, моля разгледайте нашия уебсайт и се свържете с нас за повече информация относно вашите подови настилки.


Очаквайте продължение на темата за Тенденциите в дизайна на подовите настилки от дърво 2023.

 


Bauwerk Parkett е единственият производител на паркети, който следва насоките на Sentinel-Haus, водещ европейски институт за промотиране на здравословни сгради и жизнени стандарти. Със своите сертификати Sentinel-Haus и Cradle to Cradle Certified™ Gold, Bauwerk предлага уникална гаранция: Собствениците на сгради, апартаменти и техните семейства имат уверението, че няма вредни летливи органични съединения, които дори и несъзнателно да са включени или скрити в целия диапазон на Bauwerk. Това означава, че никакви вредни вещества не могат да бъдат отделяни в атмосферния въздух – за приятна и здравословна среда на живот.
Избирайки екологични подови настилки вие ще допринесете за защитата на света от глобалното затопляне.
Закони Нормативна база Коментари