Тенденции в цветовете на интериорните бои

Хитова тенденция са ярките, наситени тонове, съвместно с палитрата на 80-те.
02.07.2018
Екатерина Бонева
1464
интериор, тенденции, цветове, интериорни бои, декорация на стените
Sigmacryl Decor Маt е латекс без мирис и е подходящ за спални помещения.
Източник: Топ Колорс ООД, www.topcolors.bg

Цветовете и специфичната архитектура изграждат характера на всеки дом. Избраната цветова палитра преследва своеобразен емоционален ефект, внушавайки характерно възприятие на комбинацията от форми и текстури в интериора. Безспорно най-лесният начин да разнообразите обстановката в дома са именно цветовете. Целесъобразната композиция от нюанси би могла да осъвремени и дори коренно да преобрази неговия облик.

Сигурно отдавна искате да направите дома си по-модерен и най-вече различен. Ако се колебаете относно цветовата гама, запознайте се с популярните цветове за оформяне на атрактивен и запомнящ се интериор. Хитова тенденция са ярките, наситени тонове, съвместно с палитрата на 80-те. Преливането от тон в тон е друг актуален тренд – тук е характерно наслагването на нюанси на един и същ цвят. Земните цветове и топлата гама отново са на сцената на модерния колорит.

Захарно розовото, известно още като Millennial Pink присъства масово в интериорния дизайн тази година. Предназначението на този цвят е да омекоти и “подслади” така налагащите се напоследък ярки краски. Цветът придава бодрост и усещане за свежест. Комбинацията му с неутрални тонове като бяло, черно и сиво създава хармонична и балансирана атмосфера. В случай, че това не е точно вашият цвят, успешно бихте могли да го замените с други ярки нюанси като тъмно оранжево, топло жълто, опушена сьомга или пък с тържествения и изпълнен с енергия Caliente – популярен нюанс на червеното.

Синьото, във всичките му нюанси властва и тази година в декорацията на стените. По-светлите нюанси създават усещане за ефирност и лекота, докато тъмните и наситени придават дълбочина и драматичен ефект на обстановката. Oceanside е един от най-популярните цветове за 2018 година. Цветът представлява хармонична смесица между ярко синьо и зелено, породен от афинитета към инкорпориране на средиземноморски аспекти в интериора.


Синьото, във всичките му нюанси властва и тази година в декорацията на стените.    Източник: Топ Колорс ООД, www.topcolors.bg

Ако искате да създадете авантюристичен привкус в интериора на дома си, не се колебайте да решите поне една от стените в този страстен цвят. Той е фаворит на много дизайнери, поради факта, че е различен, ефектен и драматичен, но същевременно успокояващ. Удачна алтернатива на приключенския Oceanside е цвят тюркоаз. Красотата му изпъква още повече с бяло или комбинация от два-три нюанса на синьо-зелено, в които може да решите мебелите например.

Ултравиолетовото също е топ тенденция тази година, стига да не ви се струва твърде крещящ и провокативен. Ако това е така, не се колебайте да го замените с цвят люляк, циклама или слива. Комбинация с нюанси от синьо-зелената гама ще е изключително удачна, но все пак дозирайте умерено за да избегнете евентуален натрапчив ефект.


Stilnovo ефектни бои и мазилки – цветове, изразени със стил по италиански.    Източник: Топ Колорс ООД, www.topcolors.bg 

Бялото и черното разбира се, никога няма да напуснат модния подиум. Белият цвят е най-употребяваният от гамата неутрални цветове и винаги ще бъде актуален. Все пак това е цветът на толкова популярния скандинавски стил. Повсеместното му приложение в интериора се дължи на факта, че белият цвят оптически уголемява пространството и придава усещане за повече простор. Няма да сгрешите, ако заложите на бяло, но винаги внасяйте контрастни цветове в мебелировката и аксесоарите, за да избегнете постигането на по-скоро стерилна атмосфера.

Черното е цветът на нощта, мистерията, непредсказуемостта и със сигурност е перфектен избор за модерния дом. Този цвят е символ на елегантност и строгост, но трябва да се използва внимателно. Колкото и странно да звучи, съчетанието черно и индиго е основна насока при производителите на интериорни бои тази година. Комбинацията от черно и бяло пък винаги ще е модерна въпреки, че подобен интериор провокира желанието за внасяне на повече цвят и настроение. Така че, преди да заложите на тези цветове, помислете добре.

Неутралният нюанс Heart Wood – нежна симбиоза от опушено тъмносиво и виолетово е другият хит при цветовете на интериорните бои и мазилки. Този иновативен цвят е базиран на различните топли нюанси на дървесните цветове. Комплексният цвят е отлично решение за създаване на успокояваща и уютна атмосфера. Разнообразието от нюанси, които съдържа позволяват да се комбинира с почти всички цветове. Тенденциите наложиха и нови неутрални цветове, сред които сиво-бежовият Greige (греж) и сиво-зеленият Sage. Двата нюанса са изключително стилни и непретенциозни и представляват удачен вариант за прилагане на техниката преливане от тон в тон.


Решете една от стените като акцент.    Източник: Топ Колорс ООД, www.topcolors.bg

Как да ги комбинирате?
Цветовете оказват индиректно влияние върху емоционалните ни състояния и нагласи. Те мълчаливо „диктуват“ нашите настроения, зареждат ни с енергия, отпускат ни след напрегнатия ден или ни настройват романтично. Балансът е отправна точка при избора на цветове за интериора.

За да постигнете балансирана и стилна атмосфера, използвайте комбинация от един или най-много два ярки тона с един неутрален. По този начин ще създадете ефектно и същевременно ведро излъчване. И все пак, някои цветове си партнират невероятно успешно, сякаш са създадени един за друг. Други цветови комбинации изглеждат удачни на ниво проект, а в действителност съвсем не изглеждат толкова добре. Изборът на основен цвят за дадено помещение е по-лесната част – все пак всеки има своят любим цвят. Комбинирането на цветове обаче изисква повече познания и опит. Използвайте ярките цетове за акцент с останалите стени в помещението и омекотете с неутрален тон. С неутралните тонове вече може да действате по-смело.

Цветовете на мебелировката и аксесоарите са следващата стъпка. Съчетанието невен и тюркоаз с бяло или сиво на пръв поглед може да ви се струва доста дръзко, но определено ще бъдете изненадани от крайния резултат. Ментово и смарагдово зеленото отлично се съчетават с нюансите на розово. Друга страхотна комбинация би била боровинка с цвят горчица. Цвят Sage и корал също се допълват страхотно. Ако пък искате да придадете повече лукс съчетайте морско синьо със старо злато. Модерните неутрални тонове комбинирайте с лавандула и смарагдово зелено.
Със сигурност домът вече изглежда много по различно в представите ви. И тъй като сега е сезонът на ремонтите, не се колебайте да експериментирате и да създадете така мечтаната атмосфера.


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари