Тенденции в настилките и облицовките

Какви са последните тенденции в едни от най-използваните твърди настилки - плочките, за които е добре да знаете, ако имате намерение да обновявате дома си?
14.11.2017
Теменужка Захариева
1224
интериор, настилки, облицовки, стенна керамика, дизайн керемика
Dark Marquina на GranitiFiandre.
Източник: GranitiFiandre

Новите технологии на производство направиха през последните години особено популярни плочките, които имитират дърво – с тях лесно можем да постигнем уюта на естественото дърво дори и в особено натоварени и мокри помещения. Според специалистите по-големите правоъгълни дъски от плочки, които изглеждат точно като подови настилки от твърда дървесина, ще продължат още дълго да бъдат популярни.


Мозайка с метален ефект на Porcelanosa. Източник: www.porcelanosa.com


И понеже вече е възможно да се постигне всякакъв напълно реалистичен ефект, предложенията на дизайнерите и производителите са многобройни – можем да използваме в банята или коридора и плочки, които имитират текстил, например. Но една друга тенденция набира популярност тази година – плочките с метализиран ефект.


  Плочки с метализиран ефект в банята.Източник: www.digsdigs.com; Декоративен ефект с метализирани плочки. Източник: Pinterest


Керамичните повърхности с метални акценти, тази интересна тендеция в модерния интериор, възникна най-напред в дизайна на търговски площи, защото те лесно могат да създадат усещане за така модерния индустриален стил, за блясък и лукс. Но те навлизат и в домашния интериор – като част от стената или пода, като декоративен акцент или като начин за обособяване на отделните зони в помещението. Използвайте плочки с метализирани ефекти и ако искате да увеличите светлината в помещението – с отблясъците те също така увеличават визуално и обема му.


Mek на Atlas Concorde показани по време на London Design Festival. Източник: London Design Festival


Често се комбинират различни ефекти в една серия плочки или мозайки – видяхме това и в новите колекции Mek на Atlas Concorde по време на Лондонския фестивал на дизайна през миналия септември.


                                                        Красива мозайка с меден метален ефект. Източник: Lea Ceramiche


Друга особено актуална тенденция, която май също започна да се налага най-напред в обществените интериори, са големите плочи от ултра тънък гранитогрес за стени и подове. Гранитогресът е материалът, който завзема все повече пространства в съвременния интериор и това е съвсем логично – той е изключително лесен за поддръжка, има ниска водопоглъщателна способност и много голяма устойчивост на надраскване и удари, високи температури и огън, както и на петна от разнороден произход, включително с химически състав. Високотехнологичното производство осигурява плочки във всякакви размери и форми, включително и много големи размери (300х150, 320х160 см) с минимална дебелина и с изключителна устойчивост, както за матовите, така и за полираните повърхности.


Плочи на Italgraniti. Източник: www.archiproducts.com


Може би най-привлекателен за потребителите е дизайнът на модерния гранитогрес. С помощта на новите технологии той все по-успешно имитира всякакви естествени материали – дърво, цимент, камък – мрамор, гранит, оникс, травертин. Тези красиви плочи са подходящи и за облицовка на мебели, например като работен плот и облицовка на кухненски острови вместо естествен камък или така наречения технически камък.


Производителят GranitiFiandre, например, предлага селекция от красиви плочи, имитиращи мрамор в огромни размери. В иновативния размер 300х150см – всяка плоча е с площ 4,5кв.м.


Marazzi - колекцията Grand Carpet. Източник: Marazzi


А Marazzi още по време на Миланската Седмица на дизайна през април показаха колекцията Grand Carpet, създадена от Antonio Citterio и Patricia Viel, която имитира старинен килим.

PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари