Тенденции в баните от изложението в Милано

Тази година основната тема на изложението бяха иновациите и устойчивостта.
02.07.2018
Теменужка Захариева
647
интериор, керамика, баня, Изложение в Милано, тенденции в баните
Колекция WIDE STYLE на ABK Industrie Ceramiche
Източник: Archiproducts

Стартирало през 2003 г. като подраздел на Salone Internazionale del Mobile, Международното изложение за бани, International Bathroom Exhibition, през 2006 г. вече е самостоятелно изложение, придружаващо Salone всяка четна година. Целта му е да покаже еволюцията на домашния санитарен възел от строго функционално пространство до специална зона за хигиена, но и почивка, за wellness процедури и всякакви терапии за лично възстановяване.


Тази година основната тема на изложението бяха иновациите и устойчивостта. 243 компании на площ от 20 600 кв. м. показаха най-новите продукти за модерната баня, отговарящи на засиленото търсене на ефективност и икономия на енергия и вода, предотвратяване на замърсяването на околната среда и грижа за личното здраве. 


Банята днес се управлява цифрово, ориентирана е към максимална екологичност и ергономичност, но също така се стреми да създава и емоционален комфорт.


Всички сме запознати с иновациите в кранчетата и душовете, които ни позволяват да пестим вода, но замисляли ли сте се колко по-лесно би било вместо два крана за топла и студена вода да имаме един за контрол на количеството вода и друг за контрол на температурата? Точно това предлагат FIMA Carlo Frattini със своята нова колекция SO.


SO кранчета от дърво и стомана на FIMA Carlo Frattini     Снимка: Archiproducts

Освен вече утвърдените тенденции за персонализиране и устойчивост на банята, продължава да е актуална и появилата се миналата година тенденция към засилено присъствие на цвят в продуктите за баня. Цветът се виждаше навсякъде - от богати, топли, медени тонове до дълбоко кафяви и бежови, ярко розови (да, розовото продължава да властва дори и в баните), портокалови и червени. Това се наблюдава както в санитарията, така и в металните части на душ-кабините и преградите, в крановете на мивките и ваните, плочките и подовите настилки, дори и в радиаторите за баня – красив пример е този на Caleido.

 
1. BluBleu-вана от колекцията BlondeCrazy     Снимка: BluBleu    
2. THE NEW CLASSIC дизайн на  Marcel Wanders за Laufen и SaphirKeramik   Снимка: Marcel Wanders


Друга, по-нова интересна тенденция - дизайнерите се отдалечават от традиционните високо гланцови покрития и се насочват все по-често към богати текстурирани повърхности, които създават уют в банята. Серията Inciso на Gessi, дизайн на David Rockwell, беше може би най-впечатляващия пример за тези две тенденции в банята – цвят и текстура. Основният използван материал е месинг, но можете да ги имате и в покритие от мед, никел и др. Те са пример за още една насока в търсенията на дизайнери и производители – желанието да се използват старинните традиции по модерен начин.


INTRECCIO на Antonio Lupi    Снимка: Archiproducts

Както в повечето изложения, със своя дизайн вниманието привлича щандът на Antonio Lupi и особено впечатляващият модел INTRECCIO, дизайн на Paolo Ulian. Свободно стояща мивка, изрязана от мрамор във формата на конус от отделни мраморни ‚цветове‘. С този проект целта на дизайнера и компанията Antonio Lupi е била да се изследват връзките между старинните материали и новите технологии. Моделът е изрязан от цял мраморен блок с помощта на цифрово управлявана машина като всеки концентричен кръг е вътрешен и така се спестява материал.


Нараства и присъствието на свръхтънката керамика – тази година Laufen и SaphirKeramik представиха колекцията THE NEW CLASSIC, дизайн на  Marcel Wanders с красиви обтекаеми форми. 


Със своята wet system (мокра система) компанията Wall&decò ни внушава, че тапетите може би са на път да премахната дългогодишната доминация на плочките.


Walldeco wallpaper International Bathroom Exhibition     Снимка: Аrch Living

Но влиянията са и в двете посоки – бяха показани и големи порцеланови панели (160x320 см, 120x240 см), които изглеждат като тапет с красив графичен дизайн, като колекцията на Wide&Style. С изключителен асортимент от модели и впечатляващ графичен дизайни, който мже да превърне големите порцеланови панели в автентичен "керамичен тапет", чиито технически характеристики го правят изключително издръжлив при всякакви приложения, включително мокри помещения като бани и уелнес пространства.


Това е само една малка част от огромното разнообразие на продукти, представени на изложението за бани по време на панаира в Милано, но те показват насоките, в които вероятно ще се развива модерната баня.

 

Закони Нормативна база Коментари