Тенденциите на IMM Кьолн 2009

Естественият рустик вид и смесването на много цветове са представените на изложението IMM Кьолн интериорни тенденции за 2009 г. Топли нюанси на червеното, модернизирани класически форми и цветни ансамбли от масивно дърво, пластмаса, кожа и метал скоро ще влязат в дневните на феновете на модния интериорен дизайн.
15.02.2009
Още за къщата
285
мебели, кьолн, imm Кьолн 2009, изложение за мебели, екологични мебели
IMM Кьолн 2009
Източник: сп. “Още за къщата”
  • Преливането на зоните за живеене, досега предимно в областта готвене- хранене – дневна, сега се премества в областта на спалнята и банята.
  • Стилът на тапицираните мебели става по-женствен като цяло. Заоблените форми потвърждават желанието на хората да канят на гости роднини. 
  • Бялото остава мегацвят. Бароковата орнаментика като дизайн при тапицираните мебели е определяща тенденция за идващия сезон.
  • Мъжете откриват за себе си темата „Къщата и домът”.  Мебелите с техническа изтънченост  са много желани от тях. 
  • Екологичните мебели са също тенденция във всичките сектори. Обновяемите сурови материали и възможностите за рециклиране на материалите, които се използват, са важен критерий при купуването за все по-голям брой клиенти. 

Естественият рустик вид и смесването на много цветове са представените на изложението IMM Кьолн интериорни тенденции за 2009 г.  Топли нюанси на червеното, модернизирани класически форми и цветни ансамбли от масивно дърво, пластмаса, кожа и метал скоро ще влязат в дневните на феновете на модния интериорен дизайн. Това е пророчеството на  Комисията за тенденциите на IMM Кьолн, който от 19 до 25 януари 2009 г. беше Меката на международния мебелен свят. Пет известни и креативни личности – Ееро Койвисто от Швеция, Маркус Феърс от Англия, Ерик Леви от Израел, Стивън Бъркс от САЩ и Джулио Ридолфо от Италия – провдоха проучване от името на мебелното изложение в Кьолн за това как ще изглеждат интериорните тенденции през 2009 г.  Те успяха да отсеят четири основни посоки в зависимост от вкуса. Служители от склада за мебели, базиран в Лудвигсбург Uhl Schöner Leben, които са винаги нетърпеливи да обявят иновациите, коментират тези тенденции.


Тенденция №1: дърво, природа и топли нюанси.
“Tepee Culture”, първата  установена интериорна тенденция за 2009 г., е наречена на името на вигвамите на северноамериканските индианци и се счита за най-силното дизайнерско течение за идващия сезон. Тя включва мебели, изработени от необработени или рециклирани материали, които са често вдъхновени от природните форми: табуретки от папие-маше, солидни рафтове, изработени от масивно дърво с естествена повърхност, и арт нуво, маси с крачета, от които растат листа и клони. Преобладаващите нюанси са червено, зелено и кафяво. „Аз намирам тези мебелни елементи за много близки.”- казва Александър Фрийдл, Маркетинг директор и консултант по интериорен дизайн, стоящ от много години зад Uhl Schöner Leben. Това не е изненада, откакто в дизайните се преоткриват и прегрупират естествени и изкуствени елементи, които са присъствали за известно време. Силните нюанси, използвани за “Tepee Culture”, могат да бъдат открити предимно в отделните мебели и аксесоари според Фрийдл, например в изисканото тапицирано сиво канапе с тъмночервени, зелени и сини възглавници. 


Тенденция №2: Пластмаса, традиционни елементи и синьо-зелено.
Тенденцията Extra Much се характеризира със силен контраст и определено изобилие. Свещени индиански символи са поставени върху  детски креватчета с проста конструкция, големи принтове на житни класове върху шкафове и огромни пачуърк седалки, които са комплектовани със столове масово производство, направени от техническа пластмаса - всички в нетрадиционно ярки нюанси на синьо-зелено, тревистозелено, лавандулово, оранжево, медно и златно. „Клиентите стават по-смели”, оправдава се Фрийдл. „Ние напоследък съчетаваме черен диван с тревнозелено килимче от синтетични фибри – изключителен и драматичен ефект.”


Тенденция №3: Стари любими неща в бежово и кафяво. Традиционните форми са също на върха, но и светли с модифицирана премяна в следващата тенденция Re-Run Time: Бял кубически диван има изненадващо асиметрични пропорции, докато традиционно моделираният дървен стол осигурява вълнуващо разнообразие в комбинация с пластмаса. Новите форми на пуризма влизат в света на модния корифей Уул, който връща времето назад: „Девет процента от кухните, които сме проектирали, са абсолютно линеарни в черно и бяло, казва Фрийдл. - Ние постигаме интересни оптически ефекти като комбинираме различни повърхности. Бели фронтове със силно гланциран финиш и стъклени задни плотове с добавен цвят. Тези идеи могат да бъдат прилагани по подобен начин към жилищните пространства, добавя той. - Диваните от естествена кожа могат също да бъдат използвани, за да се създадат фини ефекти.” Прогнозите са, че новата тенденция  Re-Run Time,  дефинирана от дизайнерите, ще се характеризира с по-пречистени контрасти, отколкото черно и бяло. Това включва сиво-бежово в комбинация с червено и нюанси на тъмнокафявото.


Тенденция № 4: Природата подава ръка.
Наречена е Near and Far,  насочена към обработващите технологии преди всичко, като природата подава ръка на съвременния дизайнер на мебели. Тенденцията може да се илюстрира с разделяне на стаята, осъществено със саксии за цветя и висящи растения, солидни дървени рамки на столове, съчетани с високо технологична мрежа. 


Всичко това звучи впечатляващо и осигурява множество възможности за дизайн на вашето собствено жилище.

+1
Автор: Още за къщата
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари