Тенденциите на Хаймтекстил ‘23

Устойчив текстил в жизнерадостни цветове и богата текстура.
24.04.2023
д-р арх. Анета Трифонова
1464
текстил, Хаймтекстил
Декоративен текстил от Хаймтекстил ‘23 .
Източник: www.heimtextil.messefrankfurt.com

Невъзможността да се провеждат панаири през последните три години, доведе до известен застой в комуникацията за текстилния сектор - най-динамичната част от обзавеждането. Въпреки това отрасълът оползотвори времето, за да преразгледа в дълбочина протичащите процеси. Под мотото „Текстилът има значение“, Хаймтекстил 2023 постави еталона за иновационен, устойчив текстил в интериора. Намалява интересът към самоцелното формообразуване и фокусът попада върху кръговото производство. Целта на високите изисквания е да се подобри живота на индивида и обществото, като се запази природата. 

 

Сектор Тенденции с кътовете „От земята“ и „Непрекъснато“.

Секторът „Тенденции” на Хаймтекстил е най-привлекателната част за посетителите, защото на малка площ са синтезирани най-иновативните продукти и начина на тяхното създаване. Тази богата на послания среда вдъхновява и самите участници в панаира за създаване на бъдещи продукти. Подготвя се от специален мозъчен тръст, наречен Съвет по тенденциите, въз основа на експертните анализи на водещи капацитети в областта: Франклин Тил Студио (Лондон), Стийл институт, Амстердам и датската агенция SPOTT. Устойчивост и Кръгова икономика са тенденциите през 23/24 и най-вероятно ще останат актуални за много години напред.

Текстил за декорация и тапицерия.

  Устойчив текстил.                                                                                         Текстил на основата на конопа.

Мотото „Текстилът има значение“ демонстрира възможностите на кръговата икономика да произвежда дизайн, който е красив, подходящ за мястото, функцията и най-вече устойчив. Покриването на изискванията за устойчивост е голямо предизвикателство за текстилната индустрия, особено ако се отчетат повишените очаквания на потребителите за разнообразие и нови качества на продуктите, изискващи специфично производство, както и проблемите на околната среда. Търсят се начини за отговорно оптимизиране на процесите във всичките им аспекти - честно изкупуване на суровините, дизайна и технологическия процес – всичките фази трябва да бъдат в полза на околната среда.

Спалня в класически ретро десен за дюшеци от два цвята.

Промяна чрез кръгова икономика означава да се отговори на въпросите: Как могат да се произвеждат текстилни изделия по устойчив начин? Какви са възможностите за оптимално рециклиране? Многократното използване на материалите намалява необходимостта от нови суровини и количеството на отпадъците. Технически е възможно, неорганичните материали като найлон, полиестер, пластмаса и метал да бъдат рециклирани без загуба на качеството. Според биологичния цикъл, органичните материали – влакна от лен и лико, се връщат в природата в края на техния полезен живот. Модифицираните полиестерни влакна се разграждат напълно от пет до десет години, докато за обикновените - периодът е до триста години. 

 

Колаж на тема Направи/преработи.                                                        Спално бельо с геометричен цветен принт.

В многообразието на устойчивия дизайн се определят четирите визуални тенденции: „Направи/Преработи“, „Непрекъснато“, „От Земята“ и „Природно инженерство.“
Направи / Преработи. Използваният вече и бракуван текстил е творчески пресъздаден в запомнящи се образи. Рециклираните продукти имат ярки, жизнерадостни цветове, вплетени в специфични техники: принтиране, пребоядисване, колаж, пачуърк и други традиционни изработки. Умишленото натрупване на многослойни цветни шарки и графика е характерно за най-смелите максималистки решения. Тенденцията е застъпена особено в подовите настилки, спалното бельо и покривалата, които са с релефни фигури и шарки. Отдавна забравените принтове с контрастна цветна графика в няколко цвята вече се налагат при всякакви помещения. Пример за рециклиране представлява овехтелият мокет, който е освежен с диагонални червени ивици. 

 

Декоративен текстил в темата „Непрекъснато“.                                    Жакардова тъкан с флорални мотиви.

Непрекъснатост. Непрекъснато означава затворен цикъл, където материалите се рециклират многократно в нови продукти без да замърсяват. Предполагаемите отпадъчни материали се селектират предварително и се преработват като нови влакна, композити и текстил. Благодарение на технически усъвършенстваните процеси, рециклираните безотпадъчно синтетични и целулозни прежди, запазват първоначалното си качество и естетика. Практичност, придържане към същността и дълголетието са определящи за продуктите. Най често се рециклират синтетични или целулозни платове за завеси и дамаски, както и текстил за банята. Произвеждат се и все повече специфични материали –– топло- и шумоизолационни завеси и пластовете за матраци и легла. 

 

Текстил за спалня и баня по темата „От Земята“.

От Земята. Родената от Земята естетика се фокусира върху органичните материали в естествени цветове, които излъчват топлота и мекота. Те са включени в несъвършени текстури, дори със следи от износване. Доминират растителните и почвени нюанси, естествените багрила, тип ръчното боядисване. Изгражданите сурови повърхности са грапави и неравни, но създават богати усещания при допир.

 

Колаж и текстил по тема „Природно инженерство“.

Природно инженерство е новата интерпретация на концепцията за „естественост“, използваща традиционните влакна: лико, коноп, лен и коприва, които се обработват до съвършенство само с механични средства. Към тях се прибавят – различни черупки, обвивки на кафени зърна, кора на дърво, водорасли, ракообразни и др. Сложни химически съединения се влагат в производството на тъкани, които издържат на екстремните условия при високо надморско ниво и ниски температури, каквито са влакната HEXaREL с подобрен пълнител от графан – на индийския производител Reliance Industries. Появяват нови авангардни технологии, които превръщат дори неизползваните досега влакна в сложни и интелигентни продукти. Този тренд остава в приглушената бежово-кафява гама, комбинирана с чисти линии и форми. 

 

Интериорна декорация и прозорци.                                                           Спалня в класически морски стил от лен.

Цветовите решения на декоративния текстил се връщат към пълноцветния дизайн на 70-те. Тъканите имат текстура, шарки, жакардови или принтирани петна, цветя, дори животни. Не липсват и геометрични фигури, пепит, леопардови принтове и рисунки. Стилът е колкото жизнерадостен, толкова и труден за съчетаване с многото цветни плоскости и елементи в интериора. 
Актуално по темата за съня. Спалното бельо и най-вече матраците са особени продукти, резултат от научни изследвания, дизайн и производство, подчинени на науката за съня и устойчивите тенденции. Екологично издържаният матрак е направен от морски отпадъци или въглеродно неутрални влакна, които се допускат в спалното бельо (OBB, Германия).

 

Декорация и тапицерия.                                                                     Рециклиран килим.

Интериор-Архитектура-Хотелиерство. По специалната програма, интериорните дизайнери и архитекти се срещат с иновативните материали в Библиотеката, съставена от осемдесет и пет  изложители. Те опознават дизайна и свойствата на текстила който е „топъл или изолиращ“, „забавящ горенето“, „звукопоглъщащ“, „устойчив на светлина“, „с антимикробен ефект“ и „водоотблъскващ“. Възможни са странни комбинации в широк функционален диапазон: филигранно и в същото време пожароустойчиво перде, платове с антибактериален ефект, изцяло от рециклирани полиестерни прежди, леки и гъвкави тъкани за звукоизолация. Те представят огромния технологически потенциал на сектора.


Тематичен тапет в максималистичен стил.

Традиционно в Хаймтекстил има и българско участие. Ето какво споделиха две от фирмите, представили своите продукти, на последното издание на изложението.

"Основана през 2005г., Даун Криейтърс е най-големия производител на европейски пух на Балканите с експортна насоченост към Западна Европа и Япония. Нашият нов фокус е производството на висококачествени спални продукти, използвайки именно нашите собствено обработени пух и перца. За да представим продуктите си на пазара, участвахме за първи път в Heimtextil 2023. Нашето участие в изложението ни помогна бързо да се запознаем с новите тенденции в бранша и да създадем полезни бизнес контакти."


Щандът на фирма Даун Криейтърс на Heimtextil 2023.     Източник: www.downcreators.com

TED BED е водещ европейски производител на матраци, легла, топ матраци, възглавници и спални аксесоари. Брандът е разпознаваем в Европа и на глобално ниво, благодарение на успешните партньорства и участията в международни панаирни изложения. През 2023 за поредна година се включи в изданието на Heimtextil. Щандът привлече посетители от цял свят и показа както най-новите, така и фаворитите на всички времена модели матраци. Фокусът на бранда са двулицевите хибридни матраци с мемори пяна и пружинни системи за максимален комфорт и поддръжка чрез комбиниране на предимствата на двете технологии.


Щандът на фирма TED BED на Heimtextil 2023.     Източник: www.ted.bg

Снимки: www.heimtextil.messefrankfurt.com
 

Автор: д-р арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари