Тенденциите в интериора от изложенията по света

Януари е месецът, в който се завърта колелото на традиционните ежегодни изложения за интериора.
11.01.2016
Теменужка Захариева
36
интериор, дизайн, тенденции интериор, интериорен дизайн, изложения
Bана от стомана и месинг.
Източник: www.maisonvalentina.net

Януари е месецът, в който се завърта колелото на традиционните ежегодни изложения за интериора, които освен че имат за задача да запалят нашия ентусиазъм за нови, иновативни, атрактивни, вълнуващи, красиви и изненадващи неща като същевременно помогнат за осигуряването на икономическия им успех, също така целят и да очертаят възникващите или затвърдят вече популярните тенденции, които тези продукти представят. Той е наситен с важни събития като изложението в Кьолн, Maison et Objet в Париж и течащото в момента изложение Heimtextil във Франкфурт.

Както се съобщава в прес-материалите на панаира в Кьолн, той представя "тенденциите, които ще бъдат формиращи за сектора на мебели и интериори - както и продуктите, които са добри за бизнеса".

Например основната тема на изложението Heimtextil във Франкфурт е "well-being 4.0" - благополучие, благоденствие в ерата на четвъртата индустриална революция, когато, опростено казано, с едно натискане на копчето можем да влияем както на средата, в която живеем, така и на личните ни усещания за нея. Комбинацията е интересна, но в случая става въпрос главно за текстил за интериора, осигуряващ и излъчващ аура на спокойствие и тишина. Всичко ще бъде насочено към предлагане на по-добър живот и по-голямо благосъстояние като технологиите и науката, вплетени в текстила, играят ключова роля. Представени са щандове за интелигентни, цифрови и персонализирани решения.  

А за изложението Maison et Objet в Париж, 22-26 януари, 2016г. темата е Дивото. Всеки сезон, MAISON & OBJET Observatoire де La Maison анализира новото в поведението на потребителите, за да се определи водещата тема, която разработва в книгата Inspirations и представя по време на изложението. За символ на настоящата тема те приемат Леопарда: "Леопардът не може да промени своите петна ... Между заплаха от изчезване и надеждата за възраждане, природата надделява... Изправено пред един свят, форматиран от технологиите, урбанизацията и прекомерното опитомяване, въображението търси пътища встрани от утъпканите писти и намира убежище в недокоснатите кътчета на природата. Съвременното творчество свиква дивите духове. Връщаме се в гората, за да се възстановим. Формите и материалите възстановяват връзката с природните елементи, за да бъдат в съответствие с Майката Природа... Като шамани, дизайнерите призовават магията на духовете и свръхестествените сили и се опитват да 'инжектират' отново естествените форми и материали в своя суров, див вид" - търси се нерафинираното, изразяващо се включително и със следи от деформации,  корозия, ръжда, прогорено... 

Тази тенденция не е нова - тя се вписва добре с познатия така наречен Modern rustic - модерен рустик, при който смесваме естествени материали с модерни елементи, за да пресъздадем този харесван съвременен стил. Както и с тенденцията за сливане на модерните технологии с ръчната работа на майсторите.

Тенденцията за търсене на дивото съжителства успешно с противоположната - желанието ни да живеем елегантно, да се обграждаме с лукс и красота и две от залите (3 и 4) на изложението в Париж са посветени на темата Елегантност, както и цялата зала 7 на лукса в интериора. 

Чудесен пример за връзката на двете теми са красивият позлатен порцелан във формата на мида на ARt de la Table и тапетите на Timourous Beasties, посветени на дивата природа. 

И още една позната тема и много характерна тенденция за модерния живот - персонализацията или изработването по поръчка. Ние все повече харесваме продуктите, които са направени конкретно за нас, отговарят на нашите изисквания и предпочитания. Както ще видим на изложението в Париж, сега тази възможност вече се отнася и до телевизора вкъщи: Френската млада компания Hippolite съчетава дизайн и високи технологии в колекцията си напълно адаптивни телевизионни приемници в стила на висшата мода, която има за цел да превърне скромния телевизор в декоративен предмет.

Това са само част от очакваните тенденции в интериора за 2016 година, предварително очертани от основните изложения, но със сигурност ще има изненади и ще видим и други интересни идеи.

+3
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари