Теменужка Захариева - Домът ни отново е "нашата крепост", центърът на живота ни

Интериорен дизайнер, журналист, който пише за дизайн, включително и за списание "Още за къщата", специалист on-line комуникации и content-marketing, блогър, собственик на Trendoffice Interior Design Consulting.
28.01.2021
Още за къщата
4340
интериор, интериорен дизайн, интериорен дизайнер, Теменужка Захариева, Trendoffice Interior Design Consulting
Теменужка Захариева- Интериорен дизайнер, журналист, специалист on-line комуникации и content-marketing, блогър.
Източник: Личен архив

Интериорен дизайнер, журналист, който пише за дизайн,включително и за списание "Още за къщата" специалист on-line комуникации и content-marketing, блогър, собственик на Trendoffice Interior Design Consulting.
Специализирала интериорен дизайн в Rhodec International в Brighton, но преди това Социално-икономическа информация и журналистика. Специални интереси – тенденциите в интериорния дизайн и дизайна като цяло. Но не като мода, а като показатели за посоката.


- Кое от всички тези занимания Ви е любимо и защо?
Всички те заедно, защото се допълват взаимно – едното помага на другото. Познавайки добре пазара, материалите и тенденциите в интериорния дизайн аз винаги мога да предложа най-новото, полезното и трайното за проектите, които правя, да консултирам клиентите си за това в какво е най-добре да се инвестира, защото „Тенденциите следват нашата посока на мислене, изразявайки настроението на настоящето и стила на бъдещето.“ Т.е. те ще имат в дома си най-доброто, предлагано на пазара, за най-добрата цена, но и такова, което ще им служи дълго време.

С анализа на тенденциите се занимавам от 2005 г. и следя пазара и всички разработки в областта на интериорния дизайн. Малка извадка от този процес може да бъде видяна в моя блог Trendoffice, който започнах да публикувам като продължение на месечната ми рубрика „Design Digest“ в списание „Наш Дом“.  Може би първата ми специалност е до голяма степен допринесла за интереса ми към тенденциите като цяло. Те показват настроенията в обществото, уловени от дизайнерите още в зараждането им, а после вложени в новите им продукти и колекциии.

- Какво е най-важното при изграждането на проекта за един дом?
Най-важното за един дом е той да служи добре на обитателите му – и като функция, и като среда, която вдъхновява, създава настроение, и като качество и безопасност на използваните материали, особено тези, които се предвижда да се използват дълги години. Това са точно елементите, които оформят "рамката" на дома – настилки, врати, прозорци, стени, стълбище, накратко неподвижните елементи. Когато те са направени с устойчиви качествени материали, които ще могат да служат и на децата ни и даже с годините остаряват красиво, то ние вече сме изградили една красива рамка, която може да служи като фон за създаване на удобни, практично разпределени зони.  
 

  
Източник: www.temzadesign.net


- Какви са предпочитаните от Вас материали за тази цел?
Най-напред естественото дърво – дори и най-евтината дървесина, когато е изсушена добре и се покрие с качествени защитни продукти, може с годините да стане по-красива. Разбира се,  и фурнира от естествена дървесина. Другият предпочитан от мен материал е естествения камък – като част от стълбите, первазите на прозорците, координиран с камъка, използван и за кухненските плотове. Или техническият камък, който има дори още по-добри технически характеристики, освен големия избор на цветове и десени.  

А за боите е много важно те да са устойчиви на действието на светлината, да не избеляват, да могат и да се мият – така ще можем лесно да се справим с малките петна и замърсявания. 

За натоварените помещения най-добре е да използваме качествени плочки, които могат да послужат и като средство за  определяне на цветовата гама за дадения интериор. Или за гръб на кухнята - има красиви модели, които с цветовете и десените си могат да обединят няколко от използваните цветове в стаята или пък да послужат като идея за комбинации от цветове.  

- Какъв е подходът Ви при създаване на даден интериор? До каква степен личният вкус и предпочитания на клиента са определящи при изграждане на проекта?
Всеки интериор отразява индивидуалността и вкуса на собственика и чак след това моето участие като професионалист, който помага да се постигне най-доброто от наличното пространство за предвидения бюджет. Затова винаги започвам с много въпроси към клиента – за интереси, предпочитания, изисквания към даденото пространство, което трябва да помогна да придобие желания вид и да изпълни максимално добре функцията си. Често проектирам мебели, които се изработват конкретно за клиентите, в съответствие с техните нужди и изисквания и според наличното пространство. Това за мен е повече показател за лукс в един интериор, отколкото само скъпите продукти и материали. А и помага за постигане на уникалност на дома. 
 

Източник: www.temzadesign.net
 

- Какви са основните принципи, които Ви ръководят при създаване на един интериорен проект и кой от тях е най-важен за Вас?
Важно е клиентът да се познае в стила на интериора, да се чувства добре – удобно физически и емоционално. Това е свързано и с максимално доброто функционално разпределение. Но много важно е също така аз да предложа най-добрите и безопасни материали и продукти, защото евтините бои, например, даже и да не миришат по време на поставянето, могат дълго да отделят вредни летливи вещества, които ще замърсяват въздуха на жилището. Както и мебелите, направени с много химия. Това е особено важно за детските стаи – те трябва да са безопасни, но и да вдъхновяват децата, да помагат за създаване на вкус към красивото, да стимулират творческите им способности. 

А във време на пандемия безопасността на жилището става особено важна и аз мога да бъда полезна на клиентите си с преустройство, което може да им помогне по-лесно да поддържат хигиенната и да организират живота си в дома.
 

   
Източник: www.temzadesign.net
 
- Как се променя домът ни в такива времена? Някои конкретни тенденции?
Предполагам, че вече всички сме убедени, че домът ни отново е‚ "нашата крепост", центърът на живота ни. С периодите на принудително затваряне домът ни се превърна в убежище пред несигурния свят навън и сцена за всички дейности в ежедневието. Вече не е място за преминаване, а „базов лагер“. Ние вече все по-често работим от дома, готвим повече. Кухнята често се превръща в подходящо място за срещи в Zoom, а масата за хранене става офис. Ще трябва да предвидим поне едно сервизно помещение, за предпочитане близо до самия вход, което да ни помогне да осигурим хигиена и безопасност. Другите важни зони, за които трябва да се замислим, са работни места за всеки член на семейството, включително и за децата.
 

Източник: www.temzadesign.net
 

Както и да преосмислим банята, например като място, в което можем да имаме повече функции или специално място за спорт, почивка, разтоварване. Забелязвам тенденция към предпочитания на по-топли цветове, включително и в банята  – например травертин вместо мрамор. И на светло дърво за кухните, по-меки, заоблени форми на мебелите. 
 

Източник: www.temzadesign.net

Всички тези промени изискват преосмисляне на цялостната концепция за организация на дома, за да може той да изпълнява увеличените изисквания. И тук е ролята на интериорния дизайнер – ние можем да бъдем полезни с идеи и познания.

Защото едва ли някой вече се съмнява, че стилът и впечатляващата визия са достатъчни, за да може домът ни да ни служи пълноценно в тези трудни времена.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари