Текстилът в дома

Новото поколение дизайнери изследва забравени умения и традиционни занаятчийски техники и ги възкресява.
11.07.2011
Мая Янева
225
интериор, тенденции, дизайн, текстил, традиции

Тенденциите за 2011-12 година са в няколко основни посоки: трезвост – завръщане към традицията; смесване между high-tech и ръчна изработка; удобството, което привлича, и дивото – завръщане към нашите корени. 


Една от тенденциите е темата, която ясно определя границата между онези преходни, сезонни тенденции и истински значимите ценности. Новите подходи на потребителя се определят от качеството, дълготрайността, устойчивостта и значимостта на продуктите. Новото поколение дизайнери изследва забравени умения и традиционни занаятчийски техники и ги възкресява. 

    
Снимка: “Експрес интелект”


Атмосферата на ведрина и спокойствие е една от отправните точки при разработването на дизайна на текстила за дома, която се характеризира с преоценка на стила на живот и търсене на нови продукти, с които да има емоционална връзка. 


Луксът на базата на минимализъм е предпочитан подход, който търси чистата линия, непретенциозния дизайн и символизира непреходност. 


Снимка: “Артек 92”


Друг по-смел похват е компилацията от high-tech продукти и занаятчийството. Смесване и напасване, превръщане на старото в ново, съчетаването на цветове и шарки. Това е едно преобразяване на традицията, която е преобърната и стилизирана, има шарки и цветове с етновлияние от цял свят. Това е също съчетаване на глобално ноу-хау и местни практики. То е експериментален подход за търсене на нови техники в преоценката на традицията и наследството. 


Удобство, дизайн за всеки ден и продуктите, които са непретенциозни и достъпни – това е другата линия, по която се развива текстилът за дома. От една страна, световната финансова криза, а от друга - претрупването на пазара с продукти и информация, логично водят след себе си стремежа към непретенциозно обитаване, което да задоволява елементарните потребности за живот. Изчистените, без акценти и украса продукти предлагат един прост и удобен подход за обитаване на дома. 

 


Снимка: “Експрес интелект”
Другата основна линия е назад към нашите корени. Високите технологии,  високото потребление, икономическата структура и енергийните източници – това е необичайната фрагментирана същност на нашето съвременно общество. Затова потребителят е жаден за доверие в себе си и иска да постигне устойчив стил на живот. На това се дължи опитът да се завърнем по един радикален начин към нашите корени, а именно да приемем дивата страна на същността си и да се обединим с природата. Естествените примитивни и необработени материали са източник на вдъхновение при разработването на дизайн чрез този нов подход.
 


Снимка: “Артек 92”

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари