Текстилни тенденции за дома 2015/2016

Heimtextil, Франкфурт на Майн 14-17 януари, 2015
14.01.2015
Анета Трифонова, кореспондент на www.ka6tata.com на Heimtex
247
интериор, тенденции, изложение, текстил, heimtextil
Тематичен Парк. Леки реагиращи тъкани.
Източник: арх. Анета Трифонова Кореспондент на „Още за къщата” на Heimtextil

Завърши най-успешният Heimtextil от много години насам, за което допринесоха повече изложители (2759 фирми) и търговски посетители (68 000). Панаирът се налага като най-важното събитие за договаряне на домашен текстил и потвърди известно подобряване на икономическия климат.
„Значителното нарастване на броя на заможните купувачи (с около 3 % от Великобритания, Италия и Испания, Арабския полуостров и Далечния Изток), за пореден път демонстрира високата привлекателност на изложителите и техните продукти"- заключава Детлеф Браун, член на Изпълнителния съвет на панаира. Забелязва се все по-голямо интернационализиране на посетителите и изложителите, задоволителен ръст на поръчките, повишаване на качеството на предлаганите продукти.  


"Тематичен парк" в сърцето на панаира става истинска атракция. Той маркира ясно тенденциите на пазара на домашен текстил, посетителите получават ценна информация и вдъхновение от инсталациите. Особено привлекателни със своята информативност и изразност са тематичните инсталации: Материална галерия, Цветови павилион, Гостоприемство, Техно-лаб, Търговия на дребно (където чрез  виртуални очила се показват новите начини за представяне на текстила, като симбиоза между онлайн и офлайн продажби). Международният екип от водещи професионалисти по стила и текстила, който е изготвил тенденциите за 2015/16 г., цели да предизвика и насърчи иновациите, като стимул за бъдещото производство. Основният елемент, който е взет под внимание при избора на тенденциите, включва променящите се нужди на потребителите и новите възможности на технологиите. Технологиите, обаче, не са единствения източник на вдъхновение. Все по-високо се оценява майсторството при изпълнението и елегантната простота. 


Устойчивостта следва да бъде проследена при всяка тъкан: новите влакна, които са естествени или синтетични, но не произлизат от петролни продукти. Търсят се подобрения в багренето и довършителните процеси; осигурява се рециклирането на платовете още в етапа на производството; увеличава се живота на продукта; NASA спонсорира изследвания в самопочистващи се тъкани; всеки интериорен текстил трябва да издържа машинно пране.


Общата тема на Heimtextil‘15  е „Experience”, която подчертава различните сетивни усещания свързани с текстила - идеалното средство за осигуряване на стимулиращи, умни, завладяващи, сетивни, откликващи и интерактивни преживявания които могат да се определят като тенденциите Sensory и Discovery. Текстилът добавя  многопластовост, интелигентност и игривост на пространствата. Новото не винаги е в самата тъкан, а в творческия начин по който тя е внедрена в завладяващата архитектура и дизайн; текстилът е съставка, поддържаща или активно създаваща пространството. От друга страна, преживяването може да включва културният контекст на материята. Такива са Memory и Mixology, в които текстилът съдържа спомени и умела изработка, стимулиращи паметта и въображението. Новото в света на текстила е приносът на младите дизайнери, работещи на границата на  микробиологията и компютърната наука. Оригиналното сътрудничество между художника и учения създава иновации по различни начини: лабораторно отгледани разработки, цифрови сензорни технологии, както и експериментално създадени тъкани. Други работят по проекти базирани на ниско-технологични занаяти, рециклиране и повторна употреба. Текстилните тенденции показват ясно изразената характеристика: естетиката и изпълнението се проявяват винаги заедно, едното не може да съществува без другото.


Sensory - Фактор за добро самочувствие. 
Тенденцията „Сетивен” (с подкласовете „осезателен” и „реагиращ”) се появява като реакция на интериорните дизайнери към проникването на цифровия стерилитет в живота, затова те се стремят да създават нови пространства, обръщайки се към напълно човешки стимули, постигане на сетивно удовлетворение и разширени чувствени преживявания, които съчетават форма, цвят, текстура и дори вкус. Текстилът вече може да се адаптира към човешките дразнения като променя  повърхностната си структура; може да бъде интелигентен, да реагира на допир, светлина, топлина, студ. Сливането на науката с дизайна осигурява такива решения чрез: фото луминесцентни нишки, LED прежди и сензорни технологии се "настаняват" в рехави и прозрачни, преливащи или чисти повърхности, които реагират по-лесно. Тъканите са вдъхновени от иновациите на уелнес индустрията чрез наслояване на нови качества над цвета и тъканта. Супер сензитивните платове осигуряват голямо разнообразие от осезателни ефекти и възможности да стимулират приятни усещания при допир. Материите притежават физически и емоционално ценени качества като: безупречност, гладкост, усещане за кремообразни и пенести продукти. Те са меки, ефирни, матови и подобни на кожа, като ефектите на повърхността се засилва при слаба светлина. Естествената или изкуствената светлина предизвикват различни ефекти - полупрозрачност, иридизация или пълна прозрачност. Като сетивен контраст, се използват гладки материи до повърхности с емайлен блясък, заедно със сухи и импрегнирани.


Mixology -  Междукултурен обмен
В нашия космополитен свят, новото статукво е разнообразието. Тенденцията „Смесване” показва как модерното етническо наследство се създава чрез „сблъсък” или „обединяване” на различни култури – по пътя на експериментиране, игра и сглобяване на колажи от отделните идентичности, в привидно спонтанната бъркотия на обмена. Хаотичният „сблъсък” на модели, щампи, цветове и културни препратки радостно отпразнува различията, като създава заедно нещо ново. Включени са: артистични заемки от 80-те, африкански дизайн с органични форми и графични 3D мотиви; дигитално засилени печатни флорални мотиви наред с шарките на животински кожи и техно жакардови тъкани. Културните противоположности се срещат и откриват, като се радват на изненадващата си компанията в създадената хибридна естетика. „Обединяване” намира находчиви стратегии за превръщането на отпадъчните материали в желани продукти, следващи военновременния лозунг "Направи чрез  поправяне", филтриран през хипи култура, но осъвременен и дигитализиран, за да побере съвременните идеали за устойчивост и глобално зачитане на многообразието. Тази спонтанно импровизирана естетика преоткрива изкуството да се живее и създава, далеч от диктата на масовата култура и пазара, като се заема с ентусиазъм да рециклира, ремонтира и извършва продуктово хакерство. 


Discovery - Предвиждане на бъдещето
Дизайнерите на „Открития” се стремят да предвиждат бъдещето прагматично, като изследват бъдещата материалост. Ресурсите на Вселената ги очароват, вдъхновяват и те надничат, като алхимици, през рамото на астрофизиците, за да търсят новата естетика и свойства на текстила. Дизайнерите изучават свойствата на лунните скали и метеорити: странната им познаваемост, тактилните им свойства и поглъщаща плътност. С поглед към Космоса и микросвета, те изявяват абсорбиращото светлината черно пространство и звездните отблясъци; напукани и белязани от времето повърхности; усещането за мистични гравитационни силови полета. Сливането на все повече физически и дигитални изживявания разширява границите на възможното по отношение на физическото пространство и човешкото въображение. Светлината играе ключова роля: ослепителна и осветяваща, очертаваща и мамеща очите. Това показва, че вече сме се  осмелили да визуализираме безкрайността.


Memory. Обмисляне и преоценка
Тенденцията „Памет” (Промяна и Култивиране) демонстрира новите нагласи на потребителя. Уморен от повърхностното консуматорство и социални отношения през мрежата, той дава приоритет на удоволствието от домашния комфорт. Търси обектите с които е емоционално свързан; трябва само да ги идентифицира и постави в своя фокус. Съвременните хора оценяват по-прост, чист, етично здрав модерен начин на живот; искат да бъдат щастливи далеч от потребителския стрес. Материите в дома, могат да създават празник, дори когато са честни и функционални - деним, лен, вълна, каре, пепит, канаваца с познати шарки. Дизайнерите на утрешния ден ще слеят майсторската изработка и традицията с авангардното усещане за модерност, към които ще добавят своите софтуерни умения. Те ще оценяват експертно лукса и художествената стойност, като умело преработват носталгичните елементи, за да създадат по-смислен и етичен бъдещ текстил. Преоткрива се красотата на ботаническото изкуството от 18-19-ти век, от което струи търпение и уважение към природата, чистота и спокойствие. Майсторската изработка и технологиите могат да се комбинират, за да образуват нова, дълготрайна стойност, като подарък за бъдещето.


Инсталацията Raw Color е изготвена специално за визуализиране на цветовете, избрани от международния екип, като тенденции на Heimtextil. Тя е създадена на основата на постиженията на химията за багрилата, от началото на 20 век  до наши дни. Съобразена е със системата от цветни групи и семейства, които подпомагат възприемането на определен цвят, нюанс, наситеност, естествени сенки. За тенденцията „Сетивност” са характерни светлите, деликатни дори клинично чисти цветове с романтични имена като бял шепот, спа синьо, лунен лъч, прясна сьомга. Тенденцията „Смесване” се изявява чрез контрастна динамика, ярки цветове и етнически шарки. „Отрития” се стреми да създава силни усещания чрез изразени текстури и тъмни цветове, които включват черно, синьо към лилаво и сребристо. „Памет” подчертава пасторалното и романтиката, наситени цветове като морско синьо, чаено червено, златен дъб, флорални мотиви и исторически теми. 

+28
Автор: Анета Трифонова, кореспондент на www.ka6tata.com на Heimtex
Закони Нормативна база Коментари