ТВ шкафът - дизайн и функционалност

На фокус отново е дневната, но този път пространството около телевизора.
10.08.2023
Мила Стоянова
3000
дневна, телевизор, тв шкаф
ТВ шкаф Силвана
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

В разгара на лятото сме, но нека това не ни кара да мислим само за градинско обзавеждане. Скоро времето отново ще ни прикани да прекарваме повече време у дома пред телевизора и ще бъде добре да сме подготвени. Сега е моментът не само на ремонтите, но и на създаването на повече комфорт с добре обмислени интериорни решения.


ТВ шкаф Корса     Източник:www.videnov.bg

На фокус отново е дневната, но този път пространството около телевизора. От изключителна важност е какво решение ще вземем при избора си в тази част на стаята, тъй като обикновено то заема централно място и около него се подреждат останалите мебели.

На първо място трябва да се съобразим с пространството

В зависимост от размера и разположението на помещението и особено на осветената от него част, трябва да изберете ТВ шкаф, който да подхожда на обстановката. Ако сте любители на минималистичния стил, то ниско разположените варианти с до две нива са добър избор. Бихте могли да поставите телевизора върху него или за още по-изчистен вариант – да го поставите на стойка на стената. Това ще Ви освободи място, на което можете да разположите любимите си вещи. Стенните мебели са подходящи за малките жилища, защото спестяват от пространството, а също и за семейните къщи, в които тичат много деца около мебелите.


ТВ шкаф Мартело     Източник:www.videnov.bg

А знаете ли защо ТВ шкафът е една от най-ниските мебели? Специалистите съветват телевизорът да бъде разположен на нивото на очите. Също така размерът му зависи от разстоянието между него и дивана.  От здравословна гледна точка е добре да се съобразите с тези обстоятелства. Не забравяйте също, че размерът на избрания от Вас телевизор ще определи избора и на неговия ТВ шкаф. Няма как да предвидите малка мебел, ако сте се спрели на модел с 65 инча и повече.


ТВ шкаф Дезмар     Източник:www.videnov.bg

Дизайн и естетика

Правилният ТВ шкаф може да създаде нужната оригиналност на Вашата дневна. Ако той е дизайнерски и ексцентричен, това определено ще се превърне в основен акцент. В този смисъл трябва да обърнете внимание на детайлите като комбинация от цветове и повърхности, стил и разчупен външен вид, дръжки и възможности за съхранение. Обикновено ТВ шкафът е мебел прикрепена към телевизора, но Вие бихте могли да разширите неговото представяне. Той би могъл да бъде част и от холната Ви секция.


ТВ шкаф Франси    Източник:www.videnov.bg

Някои модели са изработени от ламинирано ПДЧ с устойчива на износване повърхност и са лесни за поддръжка. Но не Ви съветваме да залагате на гланцираната повърхност като основна за Вашия ТВ шкаф. Добро решение е да разчитате само на отделни елементи гланц. Все пак той ще бъде основно предназначен за домашната Ви техника и чисто визуално големите обеми от този вид повърхност няма да се съчетаят добре с телевизора.


ТВ шкаф Камино GA    Източник:www.videnov.bg

Практичност и функционалност

Телевизорът обикновено е съпътстван с приемник, който е добре да не се вижда. Ето защо се уверете, че шкафът, който избирате, има ниша или друга възможност за неговото съхранение. Някои хора са големи почитатели на домашното кино и за тях ТВ шкафът не е просто декоративна мебел. Той им служи и като пространство за всички съпътстващи телевизора устройства като дистанционни, системи за озвучаване, филмови каталози и други. Той би могъл да се превърне в център на всички развлекателни дейности в дома Ви като разположите на него и музикалната си уредба.


ТВ шкаф Брита    Източник:www.videnov.bg

ТВ шкафът може да е самостоятелен, нисък или окачен на стената, като това осигурява и лесното почистване на пространството под него. Но той може да бъде и много по-функционален като предоставя достатъчно пространство за съхранение.

Някои модели не разполагат с открита част освен основната повърхност. Те са плътно затворени като шкафовете за обувки и тяхната функция е основно да приберат вещите Ви. Възможно е да липсват и дръжки и да се отварят само с push механизъм. Това ги прави особено привлекателни за семействата с малки деца.


ТВ шкаф Тонин    Източник:www.videnov.bg

Повечето модели ТВ шкафове са комбинирани и предоставят както пространство за декорация с любимите Ви предмети, така и функционално прикриване на другите Ви вещи. Някои мебели имат дори странични ниши, които бихте могли да превърнете в мини библиотеки.


ТВ шкаф Валент   Източник:www.videnov.bg

Може ли ТВ шкафът да намери и друго свое предназначение?

Всички знаем, че има определени мебели, които се характеризират с точно определена употреба. Например нощните шкафчета винаги стоят около леглото в спалнята ни. Това разбира се не пречи да ги заместим с някоя малка масичка или малък скрин или тоалетка. По същия начин вместо ТВ шкаф бихте могли да използвате елегантен скрин за пространството около телевизора.

Свободата в обзавеждането разширява своите граници и добавя различни функционалности към познатите ни мебели. Ето защо вече се предлагат и комплекти ТВ шкафове, които включват още стенни рафтове, стилажи и дори витрини.

ТВ шкаф Селен   Източник:www.videnov.bg

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари