Тапицираните спални – царствено излъчване и неповторим комфорт

Този вид спални притежават изключително здрава структура и комбинират предимствата на класическите легла с неповтория комфорт на меката мебел.
15.07.2021
Екатерина Бонева
8141
интериор, спалня, тапицирани легла, тапицирани спални, тапицирано легло
Тапицирана спалня Талия
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Спалните от тапицирани плоскости са модерна и изискана алтернатива на традиционните легла. Те са отличен избор за любителите на лукса, удобството и комфорта. Наричат се тапицирани, заради изцяло облечената им и подплътена с дунапрен конструкция, на която се дължи пищната и великолепна визия. Този вид спални притежават изключително здрава структура и комбинират предимствата на класическите легла с неповтория комфорт на меката мебел.


Спалня Ладива, бежова      Източник: www.videnov.bg

Защо да заложите на тапицирана спалня?

Тапицираната спалня внася царствено излъчване в помещението и с лекота се превръща в главен герой от интериорната концепция. Наред с оригиналното си естетическо присъствие, спалните с тапицерия се отличават с надеждна и функционална конструкция, състоящя се от масивна рамка, изработена от ПДЧ, МДФ или дърво. Някои модели разполагат с повдигащи механизми и ракли за съхранение на спално бельо и завивки. Отделните плоскости на леглото са изцяло подплътени с дунапрен и елегантно облечени с кожена или текстилна дамаска. Характерен акцент от дизайна на този вид спални е ефектно прошитата тапицирана табла, която осигурява невероятен комфорт в седнало или полулегнало положение, без да натоварва гръбначния стълб и врата. За направата им се използват различни по еластичност и твърдост дунапрени или HR пяна. Ръчният капитонаж и изисканата прошивка с облечени копчета превръщат леглото в екстравагантен фокус на стаята, а издължената и извита форма на тапицираната табла често пъти надхвърля размерите на цялата спалня, придавайки усещане за романтика и разкош.


Луксозна тапицирана спалня Фиорела, светло сива     Източник: www.videnov.bg

Как да изберете тапицирано легло?

В повечето случаи леглата с тапицерия включват подматрачна основа и повдигащ механизъм за матрак, който позволява мястото отдолу да бъде използвано като ракла. Някои производители предлагат цялостни решения, като обединяват изработката на корпусите с подматрачните рамки и матраците, с което се елиминира вероятността от несъответстващи размери и несъвместими компоненти. Рамката на спалното легло трябва да е конструктивно подсилена с метални планки, за да гарантира издръжливост при повишено натоварване. Допълнителните крепежни профили осигуряват максимална стабилност на рамката и предотвратяват появата на скърцане.

 
Тапицирана спалня Фиера, в бежаво     Източник: www.videnov.bg

Обърнете внимание на цветовете и материите, защото именно те ще внесат желаното усещане за комфорт и собствен стил. Многообразието от кожени и текстилни тапицерии в различни цветове и десени предоставя широк спектър за стилови съчетания на леглото с останалите елементи от интериора. Препоръчително е да изберете тапицирана спалня с ниски крачета за адекватна проветривост на матрака и възможност за почистване на пространството под леглото.


Спалня Латина с кожена тапицерия     Източник: www.videnov.bg

Стил и дизайн на тапицираните легла

Дизайнът на тапицираната спалня трябва стилово да подхожда на цялостната интериорна линия. В търговските шоурум пространства ще откриете модели със съвременен, класически и бароков дизайн, както и легла с екстравагантна конструция. При избора на модел е добре да се съобразят цветовете и акцентите в стаята, така че леглото да допълва останалите мебели.


Тапицирана спалня Палмина     Източник: www.videnov.bg

За предпочитане е да заложите на светлите нюанси на сиво, синьо, розово, капучино, които имат способността да предразполагат към релакс и ефективна почивка. В случай, че искате тапицираната спалня да се превърне в контрастиращ на стила акцент, тогава може да се спрете на по-футуристичен дизайн и ярки цветове. Дори и тогава обаче трябва да се подходи с внимание, тъй като в психологически аспект тъмните нюанси в спалнята могат да въздействат потискащо и депресиращо. А на всички е ясно колко важно е в спалнята това да не се случва. Добре би било при избора на дамаската да съобразите и цвета на стените, детайлите и декорацията. Така ще постигнете хармоничен баланс и усещане за спокойствие.

Спален комплект Савана     Източник: www.videnov.bg

Някои модели се предлагат в комплект с гардероб, нощни шкафчета и тоалетка, като вратите са тапицирани и капитонирани със същия или сходен на леглото дизайн. Изборът на такъв комплект покрива изцяло изискванията на естетика и индивидуалност на съвременната спалня. Повечето производители предлагат тапицирани легла и спални с размери от 120/190 см до 180/200 см, като моделите могат да бъдат произведени и по размери на клиента. В ценови аспект също има голямо разнообразие, в зависимост от материалите и конструкцията. Цените започват от около 300 лв. за класическите изработки до над 2000 лв. за спалните от висок клас.  

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари