Тапетните интериорни врати

Дизайнът на този тип врати цели постигането на естетическа хомогенност и чистота. Създадени да се слеят с декора на стената, превръщайки се в почти невидими.
05.02.2019
Екатерина Бонева
7245
интериорни врати, тапетни интериорни врати, безфалцови врати
Италиански интериорни тапетни врати Secret
Източник: Джи Ти Ти ООД, www.gtt.bg

Интериорните врати имат функционална и декоративна функция в жилищното пространство. Те не просто служат за преход от едно помещение в друго, но и естетически допълват интериорната концепция.

Все повече жилища се проектират в модерния минималистичен стил в контраст със съвременния динамичен начин на живот, където опростените и олекотени форми сякаш поемат стреса от напрегнатото ежедневие. Това изисква подбор на интериорна врата, която да се слива с обстановката и подобно на хамелеон да се адаптира към декорацията на стените. Оптималното решение в подобни ситуации е интегрирането на така наречените тапетни интериорни врати - SECRET.

Какво представляват?
Дизайнът на този тип врати цели постигането на естетическа хомогенност и чистота. Създадени да се слеят с декора на стената, превръщайки се в почти невидими. Тайната за това се корени в специфичната им изработка със скрити панти, които не се виждат нито от едната, нито от другата страна на вратата. Наричат се още безфалцови интериорни врати, поради факта, че в затворено положение крилото влиза в касата и формира едва забележима фуга. Вратата става едно цяло със стената и единствено дръжката разкрива невидимото ѝ присъствие. Производството на такъв тип врати е значително по-лесно и не изисква допълнително машинно оборудване. На това се дължи по-ниската себестойност, а оттам и цена към крайния потребител. При монтирането им обикновено не се предвиждат первази.


Италиански интериорни тапетни врати, серия Secret.    Източник: www.gtt.bg

Вграждане и декорация
Тапетните интериорни врати са уникално решение при изпълнението на елегантен и хармоничен интериор. Характерното при тях е, че се монтират преди декоративното покритие на съответната стена. Суровото крило може да бъде боядисано или завършено със същото финиш покритие като стените. Възможностите за декорация на скритата врата са най-различни, така че тя изцяло да се слее с елементите и текстурите на стената. Специалната структура позволява всякаква обработка, като боядисване, облепване с тапети, декорация с огледални повърхности и ламперия. Крилото може да се завърши и с декоративна мазилка, преливайки с багрите и текстурите на стената. Крилата се предлагат с грунд фолио, което е готово за обработка. Дизайнът се адаптира към конкретните нужди и гарантира изумителни резултати.


Италиански интериорни тапетни врати Barausse.    Източник: www.gtt.bg

Поразителен ефект
Интегрирането на скритите врати внася забележителен ефект в интериора, придавайки ширина и обем на помещенията. Проекцията на еднородни структури олекотява интериора и съусещане за повече простор и светлина. Облицоването с ламперия може да се изпълни с различни цветове и повърхностни покрития, които имитират естетвено дърво. Важно условие за успешния краен резултат е стените и пода да бъдат идеално прави и съвършено отвесирани, с цел да се избегнат нежелани фуги, просвети и кривини. Декорирането на крилото с огледала или цветни стъкла в разнообразни акцентни фигури, е още една възможност за постигане на ефирен интериор, като орнаментите могат да се изпълнят във вид на прави и пресечени линии и различни геометрични фигури. Всяко едно от дизайнерските решения изисква вграждането на идентични по обработка, цвят и текстура материали с тези на стените, за да може тапетната врата да изчезне в прегръдката на декора.


Скритите врати придават ширина и обем на помещенията.    Източник: www.gtt.bg

Структура и функционалност
Тапетните врати се състоят от крило и скрита алуминиева каса, които се вграждат наравно със стената, скрити панти от висок клас, регулируеми в три измерения и безшумна магнитна брава. Касата  е снабдена с уплътнение, което гарантира добри резултати по отношение на звукоизолация и преминаването на светлина. Специално разработена система свежда до минимум разстоянието на въздушния процеп между крилото и рамката, което допълнително предотвратява филтрирането на светлина. Може да се монтират върху стени от бетон, зидария и гипсокартон.


Безброй възможности за декорация според търсения ефект.    Източник: ДжиТиТи, www.gtt.bg

Предимства на безфалцовите врати
Освен изброените ефекти и преимущества в естетически план, тапетните врати притежават доста предимства пред останалите интериорни врати. Въпреки, че при тях липсва фалц, голяма част от моделите са снабдени с качествени уплътнения между крилото и касата, което ги прави шумо- и топло ефективни. В допълнение към това, скритите врати възпрепятстват разнасянето на прах между помещенията. Цената им е доста по-ниска в сравнение с класическите фалцови врати. Използваните материали при изработката на крилата позволяват подрязването им отгоре и отдолу, когато това се налага при вече подготвени отвори. Още един техен плюс е възможността за определяне посоката на отваряне в момента на монтажа. Така, ако промените подредбата на мебелите в последния момент, отварянето на крилото няма да създава проблем.

Тапетните интериорни врати ще Ви помогнат да преобразите традиционния интериор в ефирен и изтънчен. Може би точно те са липсващите елементи за мечтания идеален дом?

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари