Тапети - да или не?

Прогнозите за дизайна през следващите няколко години показват, че всичко ще се промени.
11.07.2011
Мая Янева
13
тапети, декорация, стени, тенденции, дизайн
Тапети - да или не?
Източник: сп. “Още за къщата”

Тапетите се отличават като предпочитана декорация за стените през последните няколко години, но напоследък те се превръщат в нещо повече от декорация за стая, акцент на едната стена или половин стена зад дизайнерски стол в интериора. Прогнозите за дизайна през следващите няколко години показват, че всичко ще се промени. Очаква се целите стаи да са покрити с подчертано красив дизайн, както и с деликатни текстурирани тапети. Тапетите за боядисване, както и тези с дизайнерски мотиви, излизат на преден план. 

Тапети за боядисване, металически принтове и още тенденции при тапетите 

Тапетите могат да дадат бляскаво допълнение или топла атмосфера в помещението, но те бяха основно допълнение към интериора през 2010 г. Това не се променя и през 2011 г. „Хората преминават от тенденцията да подчертаят една стена с тапет към избора за облепване с тапети на две, три стени или цялата стая.”, споделя Дейвид Клаус от компанията за тапети Graham and Brown. Стаи изцяло декорирани с тапети или с тапети върху повече от една стена в стаята се открояват в интериорите и списанията още от края на 2010 г. Тенденциите, които продължават и през първата половина на 2011 г., са същите – всеки отделен дизайн е синоним на стил и качество. 

Тапетите за боядисване са най-подходящият вариант, ако се колебаете между боядисване на стената и залепване на тапети. Много от дизайнерите се обръщат към този вариант, за да създадат изцяло индивидуализиран дизайн. Тези тапети са с различна текстура и могат да се боядисват и мият (особено подходящ вариант за детска стая!). Текстурата на тапетите за боядисване може да наподобява мазилка или да бъде с различни геометрични фигури. Едно друго предложение при текстурата на тапетите е,  която наподобява дървена облицовка и след като се боядиса в желания цвят, създава илюзия за дървена ламперия, като в същото време е по-евтино решение от дървото. 

Тези интелигентни решения за тапетите не са само high-end решения от дизайнери. Те са предложения от компании като Target and Home Depot, които имат над трийсет дизайнерски идеи, включително колекцията на Марта Стюарт. 

Друга свежа тенденция е тон върху тон и металически отблясъци. Ако 2010-а беше година на разнообразната цветова гама при шарките на тапетите, 2011-а  определено е крачка назад според Кристиана Кууп, съсобственик в Hygge & West и представител на САЩ за Фърм Ливинг. 

Дизайнът е едва доловимо подчертан, както споменахме по-горе с текстура, или тон върху тон и металически отблясъци отгоре. Някои дизайнери разработват шарки със стилизирани човешки фигури. Има интересни предложения, при които присъства  емайлирано черно върху черно с металически отблясъци, а мотивите представляват букети горски цветя, фигури от подводния свят и цветя, обособени в райета. 

Ръчно рисуван дизайн и машинна изработка е друго предложение в дизайна на тапети

Може би като резултат от бавното движение на дизайна в сектора за дома общият афинитет през последните години при тапетите следва общия дизайн. Новата колекция тапети на Graham & Brown „Елексир” са ръчно рисувани и се характеризират с по-скоро класически мотиви, отколкото модерни, например флорални мотиви, геометрични фигури и др. Друга известна компания за тапети Hygge & West изработва своите тапети, като използва традиционните печатни техники като ситопечат, който наподобява в по-голяма степен ръчното рисуване. „Аз мисля, че качеството на дизайна при ситопечата е по-високо от дигиталния печат, плюс това създава илюзия за текстура и внася по-голяма топлина”, казва Кууп. 

Съчетаване на текстила в помещението с тапетите е тенденция, която се налага от началото на годината. Интериорният дизайнер Уиндзор Смит използва тапети с рози и тапицира столовете в дневната с текстил с подобни мотиви. Същия подход за обзавеждане използват дизайнерите Силвия Оливейра и Даниела Мартинс, които съчетават принтовете на завесите при интериорно обзавеждане на спалня. 

Дизайнерите Guild  и Osborne & Little в тяхната пролетна колекция тапети наблягат на дигиталните цветни принтове, крепонени материи, разнообразни карирани дамаски и дамаски с мотиви, както и изцяло флорални решения, подходящи за съвременни интериори. Те залагат на тапета като средство за създаване на приятна атмосфера. Понякога това е постигнато с тапет на едната стена, която е акцент и внася виталност в интериора. Като цяло колекциите са весели, детски и ярки.  

Тапетите – модни или не? Това е въпрос, който милиони хора по земното кълбо си задават всяка година. И най-странното нещо е, че независимо дали решават да изберат тапети за декорация на дома си, те продължават да си задават същия въпрос – модни ли са тапетите или не? Ако сме честни, нищо не става модно от само себе си. Ние го правим модно или старомодно. Тапетите са начин да облечем стените, който е известен от 200 г. пр. Хр. Хора в целия свят използват тапетите, за да декорират своите домове и да наподобят определена историческа епоха. 

Лаковите бои, както и мазилките с античен вид са много модерни, но те трябва да се полагат на идеална стена от специалисти. Същият ефект и същата текстура може да се постигне с тапети. Това, което е наистина отживяло при тапетите, е дизайнът с елементарно райе и каре. Съвременните тапети имат изобилие от текстури, мотиви и цветове. Геометрични фигури, пейзажни елементи, точки, плисета и още много, много. Последните смели решения предлагат тапети от бамбук, корк, трева, дантела, цветни панделки, мъниста и камъни. 

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари