Тапети - да или не?

Прогнозите за дизайна през следващите няколко години показват, че всичко ще се промени.
11.07.2011
Мая Янева
464
тенденции, декорация, дизайн, тапети, стени

Тапетите се отличават като предпочитана декорация за стените през последните няколко години, но напоследък те се превръщат в нещо повече от декорация за стая, акцент на едната стена или половин стена зад дизайнерски стол в интериора. Прогнозите за дизайна през следващите няколко години показват, че всичко ще се промени. Очаква се целите стаи да са покрити с подчертано красив дизайн, както и с деликатни текстурирани тапети. Тапетите за боядисване, както и тези с дизайнерски мотиви, излизат на преден план. 
Тапети за боядисване, металически принтове и още тенденции при тапетите 


Тапетите могат да дадат бляскаво допълнение или топла атмосфера в помещението, но те бяха основно допълнение към интериора през 2010 г. Това не се променя и през 2011 г. „Хората преминават от тенденцията да подчертаят една стена с тапет към избора за облепване с тапети на две, три стени или цялата стая.”, споделя Дейвид Клаус от компанията за тапети Graham and Brown. Стаи изцяло декорирани с тапети или с тапети върху повече от една стена в стаята се открояват в интериорите и списанията още от края на 2010 г. Тенденциите, които продължават и през първата половина на 2011 г., са същите – всеки отделен дизайн е синоним на стил и качество. 

    


Тапетите за боядисване са най-подходящият вариант, ако се колебаете между боядисване на стената и залепване на тапети. Много от дизайнерите се обръщат към този вариант, за да създадат изцяло индивидуализиран дизайн. Тези тапети са с различна текстура и могат да се боядисват и мият (особено подходящ вариант за детска стая!). Текстурата на тапетите за боядисване може да наподобява мазилка или да бъде с различни геометрични фигури. Едно друго предложение при текстурата на тапетите е,  която наподобява дървена облицовка и след като се боядиса в желания цвят, създава илюзия за дървена ламперия, като в същото време е по-евтино решение от дървото. 

Тези интелигентни решения за тапетите не са само high-end решения от дизайнери. Те са предложения от компании като Target and Home Depot, които имат над трийсет дизайнерски идеи, включително колекцията на Марта Стюарт. 

   


Друга свежа тенденция е тон върху тон и металически отблясъци. Ако 2010-а беше година на разнообразната цветова гама при шарките на тапетите, 2011-а  определено е крачка назад според Кристиана Кууп, съсобственик в Hygge & West и представител на САЩ за Фърм Ливинг. 


Дизайнът е едва доловимо подчертан, както споменахме по-горе с текстура, или тон върху тон и металически отблясъци отгоре. Някои дизайнери разработват шарки със стилизирани човешки фигури. Има интересни предложения, при които присъства  емайлирано черно върху черно с металически отблясъци, а мотивите представляват букети горски цветя, фигури от подводния свят и цветя, обособени в райета. 

    


Ръчно рисуван дизайн и машинна изработка е друго предложение в дизайна на тапети


Може би като резултат от бавното движение на дизайна в сектора за дома общият афинитет през последните години при тапетите следва общия дизайн. Новата колекция тапети на Graham & Brown „Елексир” са ръчно рисувани и се характеризират с по-скоро класически мотиви, отколкото модерни, например флорални мотиви, геометрични фигури и др. Друга известна компания за тапети Hygge & West изработва своите тапети, като използва традиционните печатни техники като ситопечат, който наподобява в по-голяма степен ръчното рисуване. „Аз мисля, че качеството на дизайна при ситопечата е по-високо от дигиталния печат, плюс това създава илюзия за текстура и внася по-голяма топлина”, казва Кууп. 

   Съчетаване на текстила в помещението с тапетите е тенденция, която се налага от началото на годината. Интериорният дизайнер Уиндзор Смит използва тапети с рози и тапицира столовете в дневната с текстил с подобни мотиви. Същия подход за обзавеждане използват дизайнерите Силвия Оливейра и Даниела Мартинс, които съчетават принтовете на завесите при интериорно обзавеждане на спалня. 


Дизайнерите Guild  и Osborne & Little в тяхната пролетна колекция тапети наблягат на дигиталните цветни принтове, крепонени материи, разнообразни карирани дамаски и дамаски с мотиви, както и изцяло флорални решения, подходящи за съвременни интериори. Те залагат на тапета като средство за създаване на приятна атмосфера. Понякога това е постигнато с тапет на едната стена, която е акцент и внася виталност в интериора. Като цяло колекциите са весели, детски и ярки.  

  


Тапетите – модни или не? Това е въпрос, който милиони хора по земното кълбо си задават всяка година. И най-странното нещо е, че независимо дали решават да изберат тапети за декорация на дома си, те продължават да си задават същия въпрос – модни ли са тапетите или не? Ако сме честни, нищо не става модно от само себе си. Ние го правим модно или старомодно. Тапетите са начин да облечем стените, който е известен от 200 г. пр. Хр. Хора в целия свят използват тапетите, за да декорират своите домове и да наподобят определена историческа епоха. 


Лаковите бои, както и мазилките с античен вид са много модерни, но те трябва да се полагат на идеална стена от специалисти. Същият ефект и същата текстура може да се постигне с тапети. Това, което е наистина отживяло при тапетите, е дизайнът с елементарно райе и каре. Съвременните тапети имат изобилие от текстури, мотиви и цветове. Геометрични фигури, пейзажни елементи, точки, плисета и още много, много. Последните смели решения предлагат тапети от бамбук, корк, трева, дантела, цветни панделки, мъниста и камъни.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари