Тапетите – тенденции 2009

Тенденцията за завръщането на тапетите се оказа повече от стабилна. Съвременен или класически дизайн – тапетите остават все така предпочитани за постигането на ефектна визия.
15.05.2009
Мая Янева, Весела Маркова
441
тенденции, дизайн, аксесоари, тапети, текстурирани тапети
Тапетите - тенденции 2009
Източник: сп. "Още за Къщата"

Тенденцията за завръщането на тапетите се оказа повече от стабилна. Съвременен или класически дизайн – тапетите остават все така предпочитани за постигането на ефектна визия, следвайки общата тенденция в интериорния дизайн за по-ярки и силни цветове и повишено внимание към детайла.

Доскоро в забрава, сега тапетът се завърна и той въобще няма нищо общо със спомените за тапетите в къщата на баба. Дизайнът се разгръща във всички посоки. Мнозина помнят тапетите от 60-те и 70-те години, когато ярките геометрични мотиви, поп-арт дизайнът и винилът бяха на дневен ред. Но в средата на 80-те тапетът започна да отпада от първите позиции като материал за декорация. Вместо това в този период собствениците на къщи започнаха да търсят минимализъм.

В средата на 90-те години според данни на Асоциацията на производителите на тапети отпадането на тапета от предпочитаните материали за декориране преживява най-голяма криза. В средата на 90-те години собствениците започват да боядисват стените си в неутрални цветове.

Сега тапетите са отново на мода. Водещите тенденции включват фрески, състарен или нежно износен вид и особено текстурираните. Всъщност, някои от авангардните тапети са направени от материал, който няма нищо общо с хартията.В момента всичко текстурирано е изключително популярно в света на тапетите.

Елементите, които се използват, за да се постигне по-голям ефект, са най-разнообразни. Елементи за текстуриране са grass cloth, пясък, животински кожи и дори дърво. Почти всеки елемент, който може да бъде залепен, може да създаде уникален тапет.

Няма ограничения в материите. Дизайнерските предложения включват материали с имитация на крокодилска кожа, естествена кожа с косъм, имитация на пръскана мазилка, скулптурни панели, изработени от смес с гипсови камъчета, украса от стъклени нанизи и др.

Тапетите могат да бъдат употребявани и за декорация на аксесоари за дома – лампион може да бъде украсен с тапет с папратова клонка, кутия да се покрие с тапет с ефект на естествена кожа, подложки за хранене могат да се направят от тапет имитация на крокодилска кожа.Подобно на купуването на нова дреха, която ви кара да се се чувствате като нов човек, и промяната на стените дава свежа и нова визия на жилището. Такава трансформация може лесно да се постигне, като изберете различни тапети за една или две от стените в къщата.

Съчетаването на стени с тапети и боядисани стени в едно помещение може да създаде интересни мотиви и текстури в интериора. Една от най-шокиращите тенденции в съвременния дизайн е разработването на тапет, който е едновременно текстуриран и с мотиви.

    

Тапетът позволява да подновите една стая бързо и с минимални усилия. Повечето тапети са лесни за залепване и залепването е еднопластов процес. Има изобилие от цветове, текстури и мотиви.

Много от съвременните тапети са изработени в модните цветове, за да може лесно да се напасват две различни повърхности. Всяка година се създават нови цветове и дизайн на тапети, които отговарят на международните тенденции в културата и стила на живот, и те се добавят към колекциите от тапети.Модните тенденции са далеч от минималиизма - фон от едноцветни пастелни тонове, на който изпъкват шарки в стил Рококо, вдъхновен от лукса, блясъка и пищните мотиви, често с металически блясък на матов фон, модерно ретро и геометричен дизайн и стилизирани флорални и растителни принтове. В света на твърдите повърхности и материали текстурираните тапети внасят индивидуализъм, мекота и богатство във вашия дом.Едноцветните тапети, които имат текстура, внасят изключителност и индивидуалност в интериора. Те могат да внесат хармония в средата, както и да откроят поставеното на преден план.Докато шарените тапети привличат вниманието, фините, текстурираните и тапетите тон върху тон осигуряват стилен контекст, за да се изявят мебелите и произведения на изкуството. Днешните неутрални тапети често се състоят от множество пластове от цветове, които създават ведра и релаксираща атмосфера.Освен всички преимущества на десените и дизайна, тапетите са много подходящи и удобни, за да се прикрият недостатъците на стените, които в противен случай се нуждаят от много фина и дълга обработка за получаване на гладкост, необходима за боядисване. Друго предимство е, че повечето тапети днес са миещи се, лесни за поддръжка.

Видът и завършекът на стените на стените до голяма степен повлияват настроените и стила на една стая, както и визуалното възприемане на размерите и пространството в нея, така че тя да изглежда по-висока, по-голяма или по-уютна.Тапетите ви позволяват да внесете цвят и материя в стаята. С перлен или металически финиш на тапетите ще внесете блясък и светлина. За по-интересна повърхност има тапети с плисиран или ватиран ефект, както и тапети, които предлагат абстрактни или неутрални текстури.Ботанически дизайн, с листни и флорални мотиви внася външното вътре. Тапети като тези създават едновременно съвременен и традиционен декор, който ви помага да изградите връзка между елементите от екстериор в по-стар стил и модерен интериор. Текстурираните тапети могат да създадат атмосфера, като внесат цвят и привлекателност в помещението. Има тапети с ефект на лен, хасе, коприна и дори дърво. Тапетите са подходящи за места, в които има голям трафик, тъй като са лесни за почистване и поддръжка, особено винилните, които са устойчиви на износване и могат да се мият.

Полагането е също така по-лесно в сравнение с миналото. Голяма част от тапетите днес са тип стикер. Завръщането на тапета не означава носталгия към едрите цъфтящи рози, ярките медальони и пухкавите понита. Модерните приглушени шарки осигуряват фон за различни декоративни схеми.Тапетите могат да внесат дълбочина, текстура и визуален ефект в стаята, като създадат топлина, отразяват светлината и добавят характер. Независимо дали тапетите са класически, традиционни, екстравагантни, неутрални или с мотиви, те винаги са начин за постигане на индивидуалност във всеки интериор.

Цвят, текстура и шарки - това са характеристики на материала, които позволяват на професионалните дизайнери да създават разнообразие от оригинални визии. Някои от съвременните разработки на тапети са само различна трактовка на традиционните фаворити. Класическите цветни мотиви, индийски шарки или барокови детайли могат да бъдат пресъздадени в един по-графичен вид. Декоративният ефект като металически блясък и стъклени мъниста придават усещане за блясък и разкош.Претрупаните цветя могат да бъдат превърнати в модерен ботанически мотив с графично подчертан и абстрактен архитектурен дизайн. Компютърните графики правят възможно да се вземе един вид дизайн и да се пресътвори, така че да присъства едва загатнат. Много от съвременните тапети предлагат тактилни усещания, като внасят мекота и топлина в иначе стерилния съвременен дизайн. Някои от тези текстури включват естествени материали като слама, дърво, платове като лен, памук или хасе, докато други имат специални ефекти като гънки и плисета. Щампованите и тези украсени с мъниста са друг пример за популярни в момента текстури. Някои от ефектите на текстурата създават илюзия за плътност и ЗD ефект.Вдъхновени от природата финиши са доста популярни. Гранитът и мраморът са други стари фаворити, а grass cloth създава илюзия за ръчно изработен материал с ековизия. Хората откриват нови идеи в използването на материали, за да направят интериора пленителен. Десенът на тапета може да сублимира вашето настроение или състояние на ума. Цветовете и шарките могат да внесат ведрина, енергия или весело и щастливо чувство във всекидневния ви живот.

Ето някои примери – за начина, по който можете да изцяло да промените декора на дома си само с един тапет. За постигане на благотворна и СПА атмосфера с тема, вдъхновена от Азия - флорален мотив на оризов стрък върху фино раирана светла охра.Осигурете си енергиен заряд, като поставите ярък тапет с елементарна и ненатрапчива шарка.


Чувство за синьо лято можете да си осигурите с младежки дизайн, който изпълва с чувство за креативност и ярка атмосфера. Весело чувство можете да създадете с красив флорален мотив в топли тонове и прости декоративни акценти.
Декорирайте, така че подбраният тапет да подхожда максимално на стила на живот на вашето семейство.
 

Автор: Мая Янева, Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари