Тапетите - модна премяна за стаята

Тенденциите в интериора на дома идват и си отиват, а тапетите остават. Те са на гребена на вълната през последните години, а напоследък се радват на нов интерес ...
15.06.2010
Мая Янева
149
интериор, тапети, дом
Тапетите - модна премяна за стаята
Източник: Още за къщата

Тенденциите в интериора на дома идват и си отиват, а тапетите остават. Те са на гребена на вълната през последните години, а напоследък се радват на нов интерес, който се дължи на богатия дизайн и интересните материали. Дали вие искате да направите вашия дом уникален, или ще продавате апартамента си, решението да декорирате с тапети е удачно.

Може би не сте ентусиазирани от обличането на стените с тапети, особено ако се обърнете назад към дизайна на тапети, познат ви от 60-те и 70-те години на миналия век. Макар и някои съвременни линии да са ретро ориентирани, има невероятен избор на теми - от викториански до геометричен при дизайна, от винил до текстил при материалите и от малки до огромни мотиви при шарките. Както при всички останали елементи за декорация на дома, и при тапетите има всякакви видове за всякакви вкусове и възможности.

Когато избирате тапети за дадено помещение, помислете какъв дизайн би подхождал най-много на стаята – дали тя трябва да има свой стил, или трябва да се съобразите с цялостната визия на къщата, мебелите и декорацията. Ако мебелировката е модерна, можете да се насочите към традиционни флорални тапети, а ако стаята вече има достатъчно визуални ефекти, тогава може да поставите тапети само на една от стените, за да не стане претрупано.

За тези, които предпочитат монохромния стил, изберете тапети, подходящи за боядисване. Текстурата на тапета ще покрие несъвършенствата на стените, които обикновен гладък тапет ще подчертае, а след това изберете подходящ цвят, за да боядисате тапетите. Мотивите на тапетите за боядисване са също в широка гама – от викториански през имитация на декоративна мазилка до модерни геометрични фигури. Така че имате възможности за избор на желания ефект.

Ако имате желание и възможност да инвестирате повече във вашите стени, тогава може да изберете по-необичайно решение. Някои дизайнерски тапети са с нетрадиционни материали като кожа, стъклени мъниста, вълнени фибри и др. Впечатлението, което може да направи такъв екстравагантен тапет, може да бъде наистина зашеметяващо.

Имайте предвид, че преди да започнете да лепите тапетите, стените трябва да са чисти и подготвени, така че да постигнете наистина най-добрия ефект. Поставянето на тапети може наистина да трансформира вашия дом и да му придаде стилен и уникален вид. Ако не наемете специалист за залепването на тапетите и ги лепите сами, тогава следвайте внимателно инструкциите и имайте търпение, за да се получи максимален ефект. Лошо залепените тапети наистина веднага правят впечатление – ако тапетите са с шарка, и най-малкото разминаване на мотивите е видно...

Цялата статия можете да прочетете в печатното издание.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари