Тайнствената Африка – Намибия, Ботсвана и водопадите Виктория

Горещият континент предлага разтърсващо пътуване сред огромни дюни, „бели пустини”, живителни реки и стада от животни, изкуството и бита на древни племена.
24.02.2020
Лилия Лозанова
2612
туризъм, Африка, Намибия, Ботсвана
"Най-фотогеничната" дюна - Големият татко
Източник: VIA Travel Ltd, www.viatravelbg.com

Пътуването до Африка е не просто екскурзия. Това е сафари -  както фотографско, така и „ловуване” на незабравими преживявания. Като пъстър калейдоскоп се завъртат лунните пейзажи на солени пустини и величествени дюни, каньони, растения на 2000 г., пещерни рисунки на бушмените, стада от слонове, крокодили, метеорити, кралски водопади.

Намибия  е „перлата” на Южна Африка. 

Заради своето разнообразие предлага всевъзможни емоции и е рай за пътешествениците. За начало на маршрута е подходяща столицата на Намибия – Виндхук. Намира се в суровите планини Хомас-Хохланд в централната част на страната. Името му означава „ветровит ъгъл” и е врата между нашия свят и тайнствената Африка. Въпреки, че е модерен и космополитен, с барове, хотели, молове, в него присъства африканската култура.

В него са останали следите от немското и английското присъствие в архитектурата и цялостната визия.Те са видими в Лютеранската църква (Църквата на мира). Построена е от архитекта Готлиб Редекер след войните (1904-1908), водени между германците и местните племена койкой, хереро и овамба. Старата крепост (Алте Фесте) е белязана от противоборството между местните племена и немските завоеватели. Тя е  изградена, за да служи за щаб на немските колониални военни сили. Мемориален музей на независимостта  също има необичаен дизайн, построена от севернокорейци. Ако ползвате външния ѝ остъклен асансьор, пред Вас ще се открие прекрасна панорама към града. Пред музея е стауята на първия президент на независима Намибия – Сам Нуйома.


Виндхук - фонтанът с метеоритите Гибеон.     Източник: www.viatravelbg.com

Любопитен е и фонтанът Гибеон – уникална скулптурна композиция от истински метеорити, част от прочутия метеоритен дъжд Гибеон, паднал преди 600 млн. години.
Ако искате да се потопите в автентичната атмосфера на столицата, можете да се разходите из квартал Катутура. Обаче, ако искате да се подготвите за потайностите на Африка, най-добре е да посетите Националния музей. В него са изложени повече от 2 млн. предмети, разказващи за природата, историята и културата на страната. Има и зала с препарирани животни, в която са събрани и изложени моделите на всички животни, които се срещат в Намибия. 

Сега вече имате много информация за страната и сте готови да видите едно от многобройните превъплащения на страната – вечния пясък. Можете да се отправите към „врата на пустинята” – град Сесрием.


Приказното африканско звездно небе над пустинята.     Източник: www.viatravelbg.com

Националния парк Намиб Науклуфт - пулсиращото от живот „сърце” на пустинята Намиб.
Пустинята Намиб е една от най-старите на Земята, чиято възраст е приблизително 60-80 милиона години. Съществуването ѝ се дължи на Бенгелското атлантическо течение и е считана за едно от най-сухите места на планетата, със средногодишно количество валежи  25 мм и температурни амплитуди от 80 градуса. Неслучайно името ѝ означава „необятно място” - площта ѝ е близо 50 000 кв.км. Гледките в магнетичната пустош са почти сюрреалистични - може да се докоснете до величествени дюни, причудливи скални форми на над 2000 години, каньони, „застинала долина” с велвичии. Това е единственото място в света, където можете да видите дървета, изсъхнали преди повече от хиляда години и застинали като мумии. 


Природата рисува - сюрреалистичните пейзажи на Сосусвлей.     Източник: www.viatravelbg.com

Тук се намира и четвъртия по големина в света парк – „Намиб Науклуфт”, който е и най-големия в Африка, с интересен растителен и животински свят.
Изненадващо е разнообразието и неповторимите гледки, които една пустиня може да предложи. На първо място, тук се намират едни от най-големите в света пясъчни дюни, достигащи над 300 м.


"Най-фотогеничната" дюна - Големият татко.     Източник: www.viatravelbg.com

Дюните с благозвучното име Сосусвлей са под егидата на ЮНЕСКО. Намират се на едноименното солено плато. Те приличат на пирамиди с остри ръбове и върхове - пазители на застинали древни тайни.
В тези географски ширини можете да видите едни от най-тъмните нощи, които отговарят на описанието тъмни „като в рог”, въпреки искриците на далечните звезди.

Когато застанете пред Дюна №45, ще се почувствате сякаш сте на друга планета или сте попаднали в научно-фантастичен филм. Нарича се така, защото е на 45-ия километър от Сесрием и е една от малкото, разрешени за катерене. Прилича на произведение на изкуството, създадено от пустинните стихии - вятъра и слънцето. Възрастта на дюните в Намиб според геолозите е около 5 млн. години, а червеният им цвят се дължи на желязото, съдържащо се в пясъка. Те са най-високите в света и са прецизно номерирани и наименувани. Най-внушителната е „Големият татко” , защото се издига на 325 метра.

Природата рисува - сюрреалистичните пейзажи на Сосусвлей.     Източник: www.viatravelbg.com

В близост до соленото плато се намира Дедвлей малка пустиня от бяла глина. Тук попадате на сюррелиастичната картина - черни стволове на мъртви акации изникват от бялата глина и контрастират с червените дюни под наситено синьо небе.

Неочакваният живот в пустинята - на стотици години.
Има растения и животни, които обитават тази опалена от слънцето „златна” пустош.  Едни от феноменалните екземпляри са велвичиите, които имат изненадващи характеристики, отличаващи ги от растителното царство. Възрастното растение се състои от две листа, стъблена основа и корен. Още при самото поникване се оформят две листа, широки и жилави, разположени върху земната повърхност, те са разкъсани на множество дълги ленти, които нарастват през целия й живот. Интересното е, че в ранна възраст стъблото престава да расте нагоре, като има вълнообразна форма, тъй като върха остава мъртъв. На височина велвичията достига 0,5 м, но в Намибия са открити и еземляри, високи 1,8 м. 


Удивителната велвичия.     Източник: www.viatravelbg.com

С въглероден анализ е установено, че средната възраст на растенията варира между 500 и 600 години. Смята се, че по-едрите екземпляри достигат възраст от близо 2000 години. Изчислено е, че „уловената“ от листата вода в рамките на една година подпомага нуждите на растението и се равнява на паднал валеж на стойност 50 мм/м². Сърцевината, особено на женското растение, се използва за храна от местното племе хереро. Тези пустинни хора наричат велвичията „оняня”, което означава пустинен лук. Твърди се, че е много вкусно в сурово състояние или опечено в жар.
Тук могат да бъдат видени и странни гущери, къртици, паяци и бръмбари.


Скални образувания в Шпицкоппе.     Източник: www.viatravelbg.com

Скалното творчество на природата и пещерните рисунки - Шпитцкоппе/ Твифелфонтейн.
Преминаването през пустинния район Дамараленд крие неочаквани срещи с животинският свят на Африка. Освен пустинен слон и носорг, можете да зърнете орикс, щраус, куду, газела спрингбок, жирафи, Хартманова зебра, а при щастлив шанс - гепарди и леопарди. Освен това можете да се насладите на приказни пейзажи от гранит, базалт, скалисти пустини, хълмове и планински масиви, разделени от огромни равнини.


Скални образувания в Шпицкоппе.     Източник: www.viatravelbg.com

Зашеметяващ е районът на Шпицкоппе – „каменната торба” в пустинята. Преди около 120 милиона години вулкан избухва на територията на съвременна Намибия, разхвърляйки огромни гранитни блокове. Оттогава цялото околно пространство се е превърнало в пустиня с малки дюни, а над него с острите си върхове се издигат само гранитни планини. Нарекли това място Шпицкоппе, което от немски език се превежда като островърхи куполи. 

Сред емблематичните образувания са Скалната арка, лъвската скала, слонската скала, както и скалите на динозаврите и на носорозите. Тази територия включва планините Малкият Шпицкоппе (1584 м) и Големият Шпицкоппе (1728 м), и планини Понток, чието име на местен език означава „кръгла колиба”.

В района на Шпицкоппе можем да открием много примери за пещерни рисунки на бушмените (досега са открити най-малко 37), за които се смята, че датират от 2000-4000 години. По-голямата част от тях са именно между планините Понток, в едно забележително място – пещерата Рая на бушмените, считана за една от най-добрите колекции на скално изкуство в Намибия. Скалните рисунки в пещерата Рая на бушмените са обявени за национален паметник през юли 1954 г. 


Скалните рисунки в Твифелфонтейн.     Източник: www.viatravelbg.com

Продължаваме към още едно място, където се срещат скални рисунки – Твифелфонтейн или UI-aes. През 2004 г. то попада в списъка на ЮНЕСКО, тъй като се отличава с една от най-големите концентрации на петроглифи, т.е. скални гравюри в Африка. Повечето от тези добре запазени гравюри изобразяват животни като щрауси, жирафи, черни носорози (каквито тук днес не се срещат), както и рисунки на хора и животни с мотиви на човешки фигури. Обектите датират от късната каменна ера. От изображенията най-известно е „Бялата дама от Брандберг”. Изобразена е процесия от хора, водени от жени. Фигурите са от средиземноморски тип и по изящност и композиция приличат на египетските фрески. 


Жени от племето химба.     Източник: www.viatravelbg.com

Национален парк Етоша и красотата на хората от племето химба.
В селището Очикандеро можете да се докоснете до полуномадския начин на живот на племето химба, като жените им са обявени за едни от най-красивите в света. Водят полууседнало-полуномадско родово племенно съществуване в безжизнената пустиня, в условията на жесток воден дефицит. Препитават се основно с животновъдство, като отглеждат спецефична порода мършави крави, която издържа на жажда.

Хората тук от незапомнени времена оцеляват благодарение на вълшебното мазило, на което дължат и своя прочут червеникав оттенък на кожата. То включва смес от краве масло, разнообразни растителни елексири, фина пудра, добита от ярко червената вулканична пемза "окра". С него жените мажат цялото си тяло и косите си по няколко пъти на ден. То помага да се поддържа необходимото ниво на хигиена, защитава от слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. По удивителен начин кожата се запазва съвършено гладка и дори ухае приятно.
С раждането си, детето химба получава и „европейско” име, което му позволява да посещава безплатни подвижни училища, тъй като малко семейства може да изпратят детето си да учи в града и да завърши по-горни класове.

След като се докоснахме до традициите на местните африкански племена, е време да зърнем животинския свят на Намибия.


Национален парк Етоша     Източник: www.viatravelbg.com

Парк Етоша - „езерото на миражите”.
Основан е през 1907 г., когато страната е германска колония, като сега площта му е 22 275 км². Значителна част от него е заета от солена пустиня с дължина 130 км и широчина 50 км. През летните месеци за кратко територията на парка се овлажнява.


Национален парк Етоша     Източник: www.viatravelbg.com

В превод от езика на племето овамбо, то означава "Голямото бяло място", тъй като 25% от територията на резервата е заета от солена пустиня. Днес Етоша е едно от най-подходящите места за фотосафари на диви животни. Обикновено се използват автомобили с подвижен покрив и отварящи се прозорци, за да може да се направят мигновени снимки. Тук имате шанс да запечатите стадата от зебри, жирафи, леопарди, лъвове, носорози, диви кучета и антилопи. Има и туристически лагери, един от които е Намутони. В него е разположена дървена платформа, от която се разкрива забележителна гледка към цялата околност.


Залез над река Окаванго в Намибия     Източник: www.viatravelbg.com

Река Окаванго – „пулса на живота”
Това е единствената непресъхваща река в Африка, която не се влива в океана, но е символ на живота в съседната на Намибия страна - Ботсвана. Дължината й е 1600 км, като навлизайки в Калахари, Окаванго се разделя на четири големи и множество по-малки ръкава. Ръкавите на Окаванго се простират 260 км навътре в Ботсвана, образувайки най-голямата вътрешноконтинентална делта в света с площ 15 000 км². Поради голямото биологично разнообразие е обявена за обект от екологично значение, защитена от ЮНЕСКО през 2014г. Тази пълноводна река се разлива в пясъците на пустинята Калахари, като губи до 95% от капацитета си. Обаче водите ѝ образуват лабиринт от канали, острови, лагуни и тръстикови мочурища. 


Национален парк Чобе     Източник: www.viatravelbg.com

Круиз по едноименната река в Национален парк „Чобе”.
Разходката по реката ще Ви разкрие незабравими гледки към вълнуващи природни красоти и местните животни. Паркът се разделя на четири отделни екосистеми, всяка със своя вибрация, различна растителност и животинска популация. Паркът е известен с високата концентрация на слонове в Африка, като се смята, че е обитаван от около 50 000 слона.


Национален парк Чобе     Източник: www.viatravelbg.com

В блатистата местност Савути през сухия сезон може да се видят брадавичести свине, антилопи куду, импали, зебри, гну и преди всичко слонове. През дъждовния сезон районът става изключително богат на птичи видове (450 вида в целия парк). Тук се срещат и хищници като лъвове, хиени, гепарди. 

В блатиста местност Линянти има висока концентрация на лъвове, гепарди, различни видове антилопи и хипопотами. Централна част е територия, заета с тревна растителност и се обитава от антилопи кана. Серондела е място за къпане и водопой на много биволи и слонове. Тя е най-посещавана, заради близостта си с водопадите Виктория.


Водопадите Виктория в Зимбабве     Източник: www.viatravelbg.com

Водопадите Виктория – величавата „гърмяща” вода.
Водопадите са част от Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО и са едно от Седемте природни чудеса на света. Местните племена наричат това природно чудо „Мози-оа-Туня” (Димът, който гърми).
През 1855 год., когато тук идва шотландският мисионер и изследовател Дейвид Ливингстън, му дава името на английската кралица Виктория. Според някои изчисления "Виктория" е най-големият водопад в света. Широк е 1,7 км, а височината му достига между 90 и 107 м.  „Виктория”  са разположени на 1000 м надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези.

Интересното е, че от ленива река, водната маса изведнъж се превръща в бучаща стихия. Другата особеност е липсата на езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута. Виктория е над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от Ниагарския водопад. Завесата от буйно разпенена вода по северната стена достига до 120 м, където се кълбят облаци от пръски, скриващи от погледа дъното на водопада. Все по-рехави във височина, тези облаци се издигат понякога до 400 м и носени от вятър като струя на шадраван, оросяват дъждовната гора покрай южната страна. Водопадът Виктория е сред най-големите туристически забележителности в страната.

Намибия и Ботсвана предлагат неповторими туристически дестинации, в които можете да усетите духа на южния континент, а магията на Африка е толкова силна, че почти всеки, стъпил на тази огнена земя, иска да я посети отново.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари