С мисъл за водата

Новото поколение арматура за баня, създадено с екологична мисъл, не само освежава банята, но предпазва от преразход на вода.
08.05.2011
Мая Янева
314
баня, вода, смесители, арматура за баня, душове

Новото поколение арматура за баня, създадено с екологична мисъл, не само освежава банята, но предпазва от преразход на вода. Потребителите, които търсят зелени технологии, ще попаднат веднага на вдъхновяващи продукти, въпреки че много от тези продукти се нуждаят от време, за да се наложат на пазара. 

         


  • Автоматично спиране на водата

Технологиите със сензори за пусната и спряна вода са особено ефективни. Автоматичното спиране на водата предпазва домакинствата от преразход и ви освобождава от необходимостта да спирате и пускате водата сами. Има три различни вида смесители с автоматично изключване – с клапи, ресори и сензорни. Сензорните просто се изключват или включват, когато сензорът е активиран, тези с ресорите спират потока на водата, когато изтече период от време, а тези с клапан се връщат в изходно положение, след като определено количество вода изтече. 


По-ниско налягане
Арматурата с намален дебит може да контролира количеството на водата, използвана всеки ден. Този тип продукти са проектирани, за да осигуряват определено ниво на налягане и дебит, като използват по-малко количество вода в секунда. Разбира се, може да сте достатъчно съзнателни, за да спирате водата, докато се бръснете или миете зъбите си, но въпреки това ще има реални индикации за намаляване на потреблението на вода в банята.

   
 


  • Контрол на температурата

Един от най-големите енергийни разходи в дома е затоплянето на водата. Повечето системи за затопляне на вода в домакинството поддържат температура на водата доста по-висока от необходимото за ръчно пране, къпане или вземане на душ. Това обикновено води до загуба на гореща вода и трудно контролиране на приятната за употреба температура на водата. Контролът на температурата наблюдава потребностите и спестява вода, енергия и усилия. 

   
Idealrain. Душовете, които имат ECO ограничител на потока и намаляват водоподаването с до 8 л при запазено налягане на струята.

Barcelona на Roca


  • Смесители с автоматично спиране на водата

Тези смесители спират автоматично водата, когато не се ползва в момента. Таймерът на смесителите може да се програмира за определен период от време. Такива смесители са в употреба отдавна на обществени места – хотели, летища, ресторанти, където са много добро решение. Те спират автоматично, когато водата не се ползва. 


Зелено обновяване на банята
Преразходът на вода и отказът да се пести са най-същественият фактор, който трябва да се вземе предвид при обновяването на банята, тъй като 27% от разхода на вода в едно домакинство е от тоалетната. Въпреки че разходът на вода се дължи на вредни навици, инсталирането и поддържането на икономична водоспестяваща арматура е крачка от огромно значение. Първото условие е да се инсталират душове и смесители с нисък дебит. Следващата крачка е да се отстранят течовете веднага след като са възникнали (като например продължителни течове в тоалетната, които могат да водят до загуби на вода до 1100 л на ден). Накрая може да се инсталира система за сива вода, която събира водата от умивалника и душа и служи за снабдяване с вода на тоалетната и напояване на градината. 

ROCA


Като се има предвид колко време прекарваме в банята, дизайнът й трябва да бъде такъв, че да й се наслаждаваме максимално. В традиционната японска баня видимото през прозореца е основна част от цялостния дизайн на банята. Прозорецът в банята осигурява естествена светлина, естествена вентилация и красива гледка. 


  • Не разхищавайте питейната вода

В следвоенния свят чистотата се издига в култ. Банята започва да прилича на операционна, където всичко е покрито с плочки и стъкло. Използват се хигиенизиращи и ароматизиращи препарати за тоалетната, мивката и плочките в огромни количества. Но в някои големи апартаменти и къщи банята продължава да бъде малка, тъмна, а тоалетната е супертоксична и е мястото, където се изразходват вода и енергия в огромни количества. Отпадната вода, която изтича през тръбите, отива в природата и очакваме някой друг да се погрижи за нашите отпадъци. Почти цялата концепция в познатата доскоро баня и тоалетна е погрешно. Питейната вода отива за почистване на тоалетната и се превръща в „черна вода”, която замърсява „сивата вода”, идваща от другите дейности в банята (и която може да се използва повторно). 

   
Roca
Multiclin на Roca е перфектното средство за безупречна лична хигиена, което обединява биде и тоалетна чиния в един продукт с две основни функции: измиване и подсушаване. Multiclin Premium предлага: дистанционно управление; директен достъп до функциите; бутон ON/OFF; енергоспестяващ режим; спомагателен странично разположен панел; озонатор; демонтиращи се седалка и капак SoftClose; автоматично почистваща се канюла; 3 степени на температура на седалката; функция подсушаване с 3 степени на въздушната струя; измиване на специфична зона; затопляне на водата; 5 степени на контрол на налягането на водата; 3 степени на контрол на температурата на водата; 5 степени на промяна на позицията на канюлата


Сивата вода е отпаден продукт след миене на ръцете и вземане на душ или вана.
Тя не е силно замърсена, но не е годна за пиене или за напояване на градина. Тъй като е по-слабо замърсена в сравнение с черната вода, тя може лесно да бъде събрана и пречистена в дома. Най-често използваният метод на пречистване е събиране на водата в резервоар, като след това тя може да се ползва за почистването на тоалетната и тогава да се превърне в черна вода. Черната вода е отпадната вода, която идва от тоалетната, след като се ползва или има висока концентрация на химикали. Тъй като е силно замърсена, тази вода не е годна за питейна или за повторна употреба в напоителна система на двора, преди да премине през необходимото пречистване за черна вода. Има домове, в които е гарантирана повторната употреба на сивата вода и тя е отделена от черната вода, което осигурява спестяването на хиляди литри вода. 
ROCA


Модерни технологии предлагат мивка и тоалетна, свързани помежду си, при които  сивата вода от мивката се използва за почистване на тоалетната. Освен тази възможност за екологично и икономично потребление на водата има други параметри за избор на правилна мивка за банята. Един от критериите е височината на мивката. Тя трябва да бъде на 90 см от пода, което позволява да се миете в най-ергономичната поза за гръбначния стълб. 


И нещо забавно...
Знаете ли какво означава терминът вземане на „морски душ” или „душ като във флота”? Това е най-лесният, макар и не най-луксозен начин да спестите вода. Този термин е технически и произлиза от способа за вземане на душ, който се използва във флота, за да се пести ограниченото количество скъпоценна течност, която е налична на борда на един кораб. Основното е, когато пуснете душа, да се намокрите обилно, а докато се сапунисвате, да го спрете. За вземането на обикновен душ се употребява 230 л вода, докато за вземането на „флотийски душ” са необходими едва 11 л. Така един човек може да пести 56 000 л вода на година. Ако погледнем на Земята като на един кораб, който има определено изчерпаемо количество вода, няма да е трудно да се мотивираме да се къпем доста по-съзнателно. 

Ideal Standard

Ideal Standard създаде смесител с невероятна ефективност, която се отплаща във времето. С CeraMix Blue се спестяват около 430 euro за година, защото спестява енергия, топла и студена вода. Той използва 80% по-малко топла вода в смесителя, която отдава топлината си за затопляне на смесителя, a и има ограничител на дебита от 5 л вместо от 9 л при запазено качество на аерираната струя.


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари