С керамичните блокове Porotherm е по- бързо, по-качествено, по-изгодно

Когато строим е естествено да избираме продукти с повече предимства на практически същата или близка цена. Особено когато става въпрос за нещата от живота ни, които са жизнено важни и се купуват «веднъж в живота и за поколения наред».
15.02.2010
Wienerberger
293
тухли, керамични блокове, porotherm, зид, груб строеж
С керамичните блокове Porotherm е по-изгодно
Източник: Wienerberger

Когато строим е естествено да избираме продукти с повече предимства на практически същата или близка цена. Особено когато става въпрос за нещата от живота ни, които са жизнено важни и се купуват «веднъж в живота и за поколения наред». Когато строим, се интересуваме колко ще ни струва крайният продукт – един квадратен метър готов зид. Защото при зидането не е толкова важно, колко струва една отделна тухла, а колко струват всички други разходи, включващи зидарски разтвор, труд, мазилка и др.

Традиционно в България се строи с така наречената тухла „четворка” или тухла с хоризонтални кухини, която е достатъчно достъпна като предлагане и цена, но наистина ли строителството с тях ни излиза толкова по- евтино? От 5 години в България се предлагат тухлите POROTHERM, различни не само с по-големите си размери и вертикално разположените си кухини, но и с редица други допълнителни предимства, които в дългосрочен план осигуряват рентабилност на инвестицията и комфорт.

Тухлите POROTHERM се предлагат в България основно в 3 формата за зидове с различни дебелини и предназначения.

1. Porotherm 12 N+F
Размери:    500х120х238 mm
Тегло:    11 kg/бр.
Брутно тегло:    ρ = 850 kg/m3
Якост на натиск:    fb= 10 N/mm2
Топлопроводност:    λ=0,34 W/mK
Звукоизолация:    Rw = 44 dB
Клас на горимост:    A1
Броя в m3:    67 бр./m3
Броя в m2:     8 бр./m2
Опаковка:     100 бр./палет

2. Porotherm 25 N+F
Размери:    375х250х238 mm
Тегло:    16 kg/бр.
Брутно тегло:    ρ = 750 kg/m3
Якост на натиск:    fb= 10 N/mm2
Топлопроводност:    λ=0,32 W/mK
Звукоизолация:    Rw = 49 dB
Клас на горимост:    A1
Броя в m3:    44 бр./m3
Броя в m2:    11 бр./m2
Опаковка:    60 бр./палет2. Porotherm 38 N+F
Размери:    250х380х238 mm
Тегло:    16 kg/бр.
Брутно тегло:    ρ = 750 kg/m3
Якост на натиск:    fb= 10 N/mm2
Топлопроводност:    λ=0,19 W/mK
Звукоизолация:    Rw = 42 dB
Клас на горимост:    A1
Броя в m3:    42 бр./m3
Броя в m2:    16 бр./m2
Опаковка:    60 бр./палет

А какво стои зад тези числа и какво всъщност получаваме в допълнение от тухлите POROTHERM? Oще на фаза проект печелим от по-ниското им обемно тегло. Носещата конструкция се оразмерява за по-малък постоянен товар и се нуждае от по-малко армировка. На фаза груб строеж с тях се работи значително по-бързо поради големите им размери. Реално един блок POROTHERM се равнява на три тухли „четворки”. От там разходите за труд намаляват.

Тухлите POROTHERM са направени от 100% естествени материали. При производството им в глината се добавят дървени стърготини в определена пропорция. Дървените стърготини подпомагат горивния процес, а при изгаряне създават пори в стените на тухлата. Така се постига търсен ефект на порьозиране и подобряване на топлоизолацията на тухлите. Множеството вертикално разположени кухини осигуряват по-голяма якост на натиск, а при полагане на разтвора, във вертикалните кухини се запечатва въздух, който допълнително повишава топлоизолационната им способност. При правилна консистенция на разтвора той да навлиза в кухините на тухлите от долния ред на дълбочина не повече от половин сантиметър. Тази дълбочина на проникване гарантира по-доброто сцепление между разтвора и тухлите и осигурява по-голяма здравина на свързване между редовете.

Блоковете POROTHERM N+F се свързват един към друг чрез характерната им сглобка „нут и федер”. Тя улеснява работата на зидаря и прави зида плътен и устойчив, без необходимост от разтвор по вертикалните фуги, което от своя страна намалява разхода на разтвор за 1 м2 зид. За всеки следващ ред трябва да се осигури така наречената „зидарска” превръзка с минимално разместване на тухлите с поне една трета тухла или познатата половин тухла. За рязане се използва мокро-режеща машина с подходящ по диаметър диск за рязане на керамични изделия. Тухлите POROTHERM позволяват прецизно рязане, като цялостта и характеристиките на всяко от парчетата се запазва. С оставащото парче от края на единия ред се запопочва следващият ред, като практически не остава обектова фира.

Множеството стенички придават плът на тухлата и позволяват по-надеждно дюбелиране и окачване на тежки окачвания, облицовки и изолации, както и лесно изрязване на канали за вграждане на инсталации, като цялостта на тухлата се запазва.

Изолацията от въздушен шум е сред основните фактори, определящи избора на материал за вътрешните стени. Изискванията на нормите за шумоизолация изискват минимум 40 dB за вътрешни стени. Нека припомним, че нормален човешки разговор произвежда шум от 30-35 dB. Факт е, че нормативните нива се постигат с керамични тухли с дебелина 12 см напр. т.нар. плътни тухли единички. Но за съжаление практиката показва, че много често от икономически съображения се използва тухлата „четворка”, иззидана на тясната й страна или както е по-известно сред зидарите – „на калъч”. Така нито се постига изискваната шумоизолация, нито може да се разчита на достатъчна „плът” при окачване и дюбелиране.

Избирайки блоковете POROTHERM 12 N+F за вътрешни стени не само се покриват нормите, но и получаваме шумоизолация от 44 dB при дебелина на стената от 12 см. И още: бързината на зидане е още по-голяма спрямо тухлите „единички”. В 1 м2 има само 8 бр. блокове POROTHERM 12 N+F.
Перфектната геометрия на тухлите, а от там и на зида улеснява полагането на мазилката и дебелината й може да бъде сведена до минимум, както и разходите за нея.

Подробен сравнителен анализ можете да намерите на: www.wienerberger.bg

Автор: Wienerberger
Закони Нормативна база Коментари