С керамична къща Е4 пестите енергия още при проекта

Нискоенергийната сграда трябва да отговаря на конкретни правила и точни параметри, които са напълно измерими и целят значително намаляване на консумацията на енергия за отопление и климатизация.
14.04.2014
Винербергер ЕООД
266
wienerberger, Керамичната къща е4, керамични блокове, тухли, нискоенергийна къща
Керамичната къща е4 позволява максимална финансова гъвкавост
Източник: Винербергер ЕООД

Днес е модерно да се говори за енергийна ефективност на сградите: да се изтъкват редица характеристики на отделните материали, да се подчертава високата технологичност на иновационни отоплителни и климатични системи. Ниската енергийна ефективност на къщата обаче се постига не с един конкретен елемент, а с цялостната система на строителство, параметрите и нормите на което са заложени още при проекта.

Нискоенергийната сграда трябва да отговаря на конкретни правила и точни параметри, които са напълно измерими и целят значително намаляване на консумацията на енергия за отопление, климатизация и вентилация на сградата. Този ефект е постижим единствено при умело съчетание на всеки елемент от системата, заложен още при проекта. Проектантът е този, който има свободата да избере материалите за строителство, системата за обшивка на сградата, начина на отопление на сградата, но крайният резултат ще зависи от съвместната работа на отделните елементи. За съжаление практиката показва, че именно неправилното проектиране води  до прекомерно завишаване на първоночалната инвестиция или до незабележим енергоспестяващ ефект на сградата.  

Винербергер има цялостно решение на този проблем. Компанията, водеща в областта на ефективните екологични технологии за строителството, разработи иновационна концепция, която нарече керамична къща e4

Акцентът на концепцията пада върху използването на тухлите като естествен строителен материал. Те отговарят на всички изисквания за изграждането на дом на достъпна цена, който запазва стойността си във времето. Тухлата като напълно естествен материал удовлетворява и най-високите изисквания без да губи своята индивидуалност, отговаря на личните ви изисквания без ограничения в обемите и формите. Така получавате дом, в който и бъдещите поколения ще се чувстват комфортно.

Концепцията за керамичната къща e4 позволява да се придържате към правилата за ниска енергийност на сградата още при проекта  и същевременно  дава свобода при проектирането на дома. 

Ето някои от основните правила за проектиране на една енергийно ефективна къща: 

Къщата да е едновременно въздухонепропусклива и дишаща. 
Възможно ли е това? С концепцията на Винербергер това не е проблем, защото клетъчната структура на керамичните блокове Porotherm е и устойчива на вятър, и дишаща. Така загубата на топлина е по-малка, а температурата в помещенията – балансирана и приятна.

Проектирайте компактна конструкцията! 
Така автоматично ще намалите консумацията. При компактните семейни къщи и многоетажни сгради откритата повърхност е относително малка в сравнение с обема на сградата, което намалява разходите за отопление. По възможност избягвайте да проектирате еркери и други издадени части. При мезонетите не се препоръчва покривът да е със сложна конструкция, тъй като тя увеличава повърхността, а оттам и консумацията на енергия. 

Обърнете се към слънцето!
Използвайте максимално безплатната слънчева енергия – оставете слънцето да влиза в къщата, или по-точно в стаите, които искате да отоплявате – техните прозорци трябва да гледат на юг. Помещенията с малко на брой или без прозорци като бани, коридори и килери трябва да гледат на север. Проектирайте издадените части като балкони така, че да не хвърлят сянка върху къщата през цялата година.

Избягвайте топлинните мостове!
Термомост е онази зона, през която топлината напуска сградата по-бързо от обичайното. Освен че така се губи топлина, по охладените повърхности може да се образува плесен. Винербергер предлага редица оптимизирани конструктивни решения за избягване на термичните мостове в местата, които са особено уязвими – прозорци, тераси и тавани.

Използвайте тухлите като топлинен резервоар!
Да прилагате концепцията е4 означава да строите масивна конструкция и използвате специфичната и уникална способност на тухлите да акумулират в себе си топлината. В действителност те действат като акумулатор, който съхранява топлината при температурните пикове на слънцето или от друг източник на топлина в къщата и я отдават едва при спад на външната температура. Така температурата в стаите остава приятна и през лятото, и през зимата.

10 аргумента в полза на тухлите:
■ Индивидуален подход в дизайна
■ Оптимизирана топлоизолация и акумулиране на топлина
■ Стабилна инвестиционна стойност
■ Изолация на външния шум
■ Невъзпламеняемост
■ Висока защита от климатичните въздействия
■ Гъвкави възможности за преустройство
■ Екологичност
■ Дълъг живот
■ Здравословен микроклимат

Резултатът: Керамичната къща е4 е с почти нулево потребление на енергия 

Керамичната къща е4 на Винербергер позволява максимална финансова гъвкавост, като същевременно консумира много малко енергия през целия си жизнен цикъл. Всъщност керамичната къща е4 е с почти нулево потребление на енергия. Това означава, че автоматично пестите средства всеки ден, тъй като къщата се нуждае от съвсем малко енергия. Благодарение на високотехнологичността на тухлите и гъвкавата планировка къщата е4 покрива всички необходими изисквания за използване на възобновяема енергия, санитарните и други системи са с ниски оперативни разходи и нискотемпературна отоплителна система.

Крайният резултат: керамичната къща е4 ви дава възможност да живеете природосъобразно, като поддържате висок стандарт.

+1
Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари