С какви градински стъпала да оформим стръмния двор

Изграждането на система от стъпала и площадки при стръмни дворове е истинско предизвикателство за собствениците на стръмни терени. В статията ще разгледаме най-подходящите материали за градински стъпала при стръмен двор.
06.08.2021
Екатерина Бонева
1784
градински стъпала, стъпала от естествен камък, павирани стъпала, стръмен двор, стъпала от бетон, стъпала от тухли
Стъпала Аsti colori в графитено бял цвят.
Източник: www.semmelrock.bg

Обичайно теренът в двора е с по-голям или по-малък наклон. Рядко дворното пространство е равно, без разлики във височината. Затова изграждането на система от стъпала и площадки при стръмни дворове е истинско предизвикателство за собствениците на стръмни терени. Трябва стъпалата да бъдат правилно подбрани и поставени съобразно денивелацията на парцела. При наличие на нива с различна височина могат да се оформят разнообразни функционални зони като барбекю, беседка или шадраван. Когато теренът е с по-голяма денивелация, е добре стъпалата да бъдат оформени в стълба с площадки. Препоръчва се стъпалата да не са прекалено широки или пък тесни. Ширината им не трябва да е по-малка от 60 см.

Материали за изграждане на градински стъпала

На пазара има богат избор от материали, но в случая стъпалата трябва да съответстват на цялостния екстериор – къща, пътеки, алеи и т.н.
Класически вариант за дворни стъпала са тези от естествен камък, тъй като те придават солиден и естествен, натурален вид на дворното пространство. Повече за предимствата на стъпала от различни видове естествен камък може да прочетете в статията „Идеи за каменни стъпала за къща и двор”.

Стъпалата от бетонни павета придават солидно и живописно излъчване на двора.     Източник: www.semmelrock.bg

Стъпалата от бетон - цвят Антрацит са модерна и сигурна алтернатива при оформлението на двора. За да се разсее монотонния облик на бетона, цялостното оформление може да се съчетае с обли, бели камъни и подходяща декоративна растителност. Този вид стъпала придават по-строго излъчване на градината и са подходящи за луксозни вили с прецизно поддържани растения. Бетон - цвят Антрацит загатва изискан щрих в общото пространство, но е добре материалът да се повтаря като елемент от градинските пътеки и декоративната облицовка на останилте архитектурни форми в имота.


Комбинирана бетонна настилка Appia Antica и бетонови палисади Klassik.     Източник: www.semmelrock.bg

Тухлите създават красив рисунък с меки цветове и текстури. Важно е да се използват специални тухли, предназначени за външни условия, тъй като минусовите температури могат да причинят изронване или дори счупване. Добре е полагането им да се реализира върху бетоновата основа, което ще гарантира тяхната дълготрайност. Може да се направи основа от трамбована баластра и пясък при стъпала, които по-рядко се използват. Комбинацията от камъни и тухли е интересна и очарователна. Стъпалата в топъл керемиден цвят пасват както на класическата къща, така и на тази в рустикален стил.


Клинкерни настилки Penter.      Източник: www.semmelrock.bg

Павираните стъпала са друга популярна алтернатива в наклонените дворове. Паветата от бетон придават солидно и живописно излъчване на градинските пространства. Отличават се с дълъг живот и висока устойчивост при замръзване и горещини. Интересното при тях е, че се изработват във всякакви форми и големини и предлагат необятни комбинации от фигури и цветове. Сивият цвят на бетона технологично може да се променя в керемидено жълто, кафяво, антрацит и охра. Идеалната им геометрия позволява бързо и лесно напасване при полагане, както и всевъзможни комбинации по форма и цвят. Характеризират се с отлично сцепление, което елиминира риска от подхлъзване. Високата им издръжливост и дълготрайност надминава тези на пластичния бетон.


Павираните стъпала - изискана визия и дълготрайност.  Източник: www.semmelrock.bg
 

Основен приоритет на Semmelrock е усъвършенстването на продуктовата гама и внедряването на полезни иновации. Със системата MODULESCA елементите не изискват замонолитване, а при необходимост позволяват демонтаж. Освен това спестявате време от подготвителни дейности като изливане на бетонова основа или направа на кофраж. Градинските стъпала позволяват голяма свобода на проектиране, важно е само да спазвате принципите за безопасно и комфортно придвижване.

Система за градински стъпала Modulesca. Източник: www.semmelrock.bg

Системата MODULESCA, както подсказва името, е модулна, и позволява преодоляване на наклони и изграждане на прави или вити стъпала. Благодарение на заключващата система и свързващите елементи, системата  функционира на принципа на съединяване на отделни модули. След изграждане на стъпалата за облицовка може да използвате желаната от Вас настилка (бетонови плочи Bradstone, порцеланови плочи AirPave, декинг или друго). Ако материалът, който сте избрали, изисква лепене, трябва да осигурите подходящи дренажен разтвор и дренажно лепило за основата на стъпалото и монтажно лепило за челото и страничните му части.


Система за градински стъпала Modulesca. Източник: www.semmelrock.bg

Ако сте избрали вариант плочи, които след рязане имат видим долен слой, може да се възползвате от алуминиевия завършващ профил на Semmelrock. С него ще придадете завършен вид на челото на стъпалото.


 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари