С енергоспестяващите уреди сметката за ток пада наполовина

Четете етикета, на него е написано почти всичко.
14.12.2014
Константин Димов
1208
интериор, Електроуреди, електрооборудване, уреди за дома, печки и перални
Първата фурна с две отделения,с която пестите време и енергия
Източник: www.teka.bg

Енергоспестяващите уреди (печки, хладилници, миялни, перални ) привличат вниманието ни. За какво трябва да внимаваме?
Много производители на кухненско оборудване имат свои, специфични характеристики  с които описват особените функции на уредите, които предлагат. Те звучат много ефектно и рекламно, но като клиенти понякога може малко да разберете за какво става въпрос.
Производителите на електроуреди са задължени да сложат т.нар. етикет за изразходването на ток върху стоката, с който да се информира потребителят колко харчи уредът.
По този начин е задължително да бъдат характеризирани ел.уреди от типа на фурни, миялни, хладилници, фризери, перални и сушилни. С помощта на този „енергиен” етикет се улеснява избора на клиентите. 


Енергийна ефективност на хладилници и фризери
Само клас А енергийна ефективност не  е достатъчно.

Не се лъжете, ако на етикета пише, че  хладилникът е  с клас А  енергийна ефективност, всъщност най-новите  ел.уреди вече са  А+++  и изразходват 70% по-малко ток  от стария модел. Енергийната им ефективност се изчислява според тяхното полезно действие  в съотношение към потреблението на ток, обяснява специализираният сайт www.kuechen-atlas.de/. Не се чудете, ако видите огромен кухненски уред – той наистина ще харчи повече ток от малкия си „събрат”, но  принадлежи към по-високия клас енергийна ефективност. Ето и един математиченски пример: най-новите постижения на бялата техника харчат около 132 киловат часа (kW)  ток годишно. При средна цена на тока от 13 стотинки на час, плащате за уред от енергиен клас А+++ около 18 лева годишно. За сравнение,  с хладилник, също толкова голям, 10-годишен от В клас енергийна ефективност сметката литва заради похарчените  359 киловатчаса годишно, което прави 29 евро отгоре , т.е общо 47 лева. Допълнителната информация, която е добре да знаете за хладилник и фризер са потребление на ток, (нетен )обем,  максималния шум, които вдигат ( в децибели).


Имайки предвид, че в Германия един хладилник се ползва средно  14 г.  в немските домакинства, разбира се, че си струва да си купите пестелив уред. Наистина стоките от енергийен клас А+++ са по-скъпи, но си струва, тъй като в дългосрочен план са  повече от изгодни, съветва изданието.


Миялни машини
При тях енергийната ефективност е обозначена от А до D. Поинтересувайте се предварително от капацитет, изсушаващо действие, потребление на ток и вода, както и колко е шумна машината. За сушенето на съдове по този показател машината отново има класификация - от А( най-добра) до D ( най-лоша) и тези стойности са особено важни. Този показател ни показва колко мокър е съдът след плакненето. Имайте предвид, че годишното потребление е в киловатчаса и се базира на 280 цикъла на плакнене.
Разбира се, е възможно потреблението на ток да е по-високо при друга програма на плакнене. Ако сте многобройна  фамилия, трябва капацитетът й да е голям. Внимавайте също да не е много шумна и да ви разваля удоволствието от хубавата вечеря и приятните сбирки у дома.


Индукционен котлон с удължена „FLEX” зона, с който пестите.     Източник: www.teka.bg

Печките
Главната роля в кухнята се пада на печката. Животът на домакинството, свързан с изхранването му и гурме ястията се върти тук. Енергоспестяването се отнася не за котлоните, а за фурните!
Тук почти нямате възможност да сравнявате уредите лесно и бързо. За фурните има посочени 7 класа енергийна ефикасност - от А до G. На етикета им ще намерите  информация за потребление на ток, шум, използваем обем на тръбата за печене.  Въз основа на обема човек може трудно да си представи какво всъщност се случва във фурната, така че попитайте специалист. Те се делят на малки - от 12 до 35 л., средни – от 35-65 л. и големи - над 65 л.


Другите електроуреди
Да кажем няколко думи за пералнята и сушилнята.

Класовете енергийна ефикасност при пералните бяха разширени през 2011 г. Най-добрата е А +++. Струва да си купите енергоспестяващ модел, тъй като уред от клас А +++ употребява с 30% по-малко ток от уред от клас А. Прочетете на етикета колко ток изразходва, потребление на вода, максимален капацитет и колко шум вдига. При пералните машини  има т.нар. клас за центрофуг - от  А до G, която ни дава информация за това с колко остатъчна влажност прането излиза чисто.  Тази стойност далеч не е маловажна, тъй като добрата центрофуга по-късно при сушенето се пести още ток, тъй като мокрите дрехи няма да стоят  дълго в сушилнята. 


При сушилните нещата не са толкова напреднали и така детайлни, скалата е само от  А до G. Етикетът съдържа инфо за потребление на ток,  максимален капацитет, шум, тип на уреда – кондензационна сушилня,  и др.

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари