С грижа за природата: 6 устойчиви материала, които да използваме у дома

Важно е да обърнем внимание на всеки аспект от живота си, включително и на материалите, с които обзавеждаме жилището си.
18.10.2022
Още за къщатa
2511
интериор, мебели, Мебели от дърво, мебели от стъкло, устойчиви материали, мебели от ратан
Източник: www.grandecor.bg Снимка: keresi72, www.pixabay.com

Когато става дума за грижа за околната среда, не е достатъчно само да използваме чанта за пазаруване от органична материя или да пием вода от бутилка за многократна употреба. Важно е да обърнем внимание на всеки аспект от живота си, включително и на материалите, с които обзавеждаме жилището си.

За щастие, почти всички екологични материали са достатъчно естетични и функционални, така че не се налага да правим компромис с визията и комфорта на дома си.

6 устойчиви материала, които си струва да използваме у дома:

1. Дърво

Разбира се, когато говорим за екология и устойчивост, дървото заема челна позиция. Издръжливо, красиво, възобновяемо, практично – дървото е най-използваният материал в интериорния дизайн. То внася неповторим уют у дома и се използва на практика навсякъде – в дневната, спалнята, кухнята, детската стая, трапезарията.

Независимо дали става въпрос за гардероб, маса или трапезни столове, дървесината е най-предпочитаният материал, който осигурява едновременно удобство и стил.Източник: www.grandecor.bg       Снимка: Skitterphoto,  www.pixabay.com

2. Стъкло

Стъклото е 100% рециклируемо и може да се използва отново и отново, което го прави чудесен екологичен материал за дома. За производството на стъкло се използват пясък от силиций, сода на прах и варовик. Сместа от тези съставки се разтопява в пещи на изключително висока температура, след което се оформя крайният продукт.

Най-подходящи за рециклиране са бутилки, буркани, чаши, вази. Стъклото е модерен, елегантен и устойчив материал за дома. Той намира приложение при производството на трапезни и холни маси, прозорци, различни продукти за осветление и други.Трапезна маса от стъкло     Снимка: GRANDecor    Източник: www.grandecor.bg    

3. Рециклирана кожа

При производството на кожени изделия се генерира голямо количество отпадък (около 50% от суровия материал), който може да бъде оползотворен чрез рециклиране. От него се изработват тапицерии за дивани, холни кресла, столове, табуретки, калъфки за декоративни възглавници и аксесоари за дома. Това е екологичен начин да внесете красотата и комфорта на естествената кожа в дома си без да вредите на природата.


Използване на рециклирана кожа в интериора     Източник: www.grandecor.bg     Снимка: StockSnap,  www.pixabay.com

4. Пластмаса

Пластмасата е продукт, който намира множество приложения в ежедневието ни, но както знаем, огромното количество пластмасови отпадъци причинява катастрофални щети на околната среда. Затова много производители на изделия за дома се ориентираха към рециклиране на този материал и производство на нови артикули от него – като започнем от органайзери, кутии за съхранение и стигнем до мебели като столове и стелажи.


Трапезни столове от пластмаса     Източник: www.grandecor.bg     Снимка: Pexels,  www.pixabay.com

5. Органичен памук

Памукът е най-използвания материал за направа на текстилни изделия, но защо си струва да инвестираме в органичен такъв? Основната причина е, че обикновеният памук се третира с множество химикали - фунгициди и инсектициди, които силно замърсяват околната среда, докато органичният не се третира с подобни препарати.

Има и друга съществена разлика – стандартният памук се отглежда на една и съща почва с години, което води до нейното изтощаване, докато при органичния се използва ротационен принцип. Купувайки изделия за дома като спално бельо, халати, пердета и други от органичен памук, вие помагате за опазването на природата.Текстил от органичен памук     Източник: www.grandecor.bg     Снимка: ErikaWittliebwww.pixabay.com

6. Ратан

Мебелите от ратан, най-често масички, столове, кресла, са удобни, леки и красиви. Предпочитани са заради своята здравина и екологичност. Ратановата палма не участва в процеса на пречистване на въздуха, затова употребата ѝ не нарушава екологичното равновесие. Изделията се изработват ръчно, като самият процес е на практика безотпадъчен. Освен за обзавеждане на дома, ратановите мебели се използват също в градината и на балкона, тъй като са издръжливи и лесни за поддръжка.


Столове от ратан     Източник: www.grandecor.bg     Снимка: Engin Akyurtwww.pixabay.com
 

 

Автор: Още за къщатa
Закони Нормативна база Коментари