Съществени аспекти при реставрацията на баня в стара къща

Съществуват няколко области, в които трябва да действаме внимателно, когато реставрираме и ремоделираме старата баня.
15.05.2016
Румяна Бонева
711
интериор, баня, реставрация, стара баня, ретро визия
Да запазим автентичния архитектурен стил.
Източник: www.heritagebathrooms.com

Много често старите бани пресъздават невероятен пример на класическата ретро красота – месинговите елементи, ваната на крачета и белите плочки на стените. Или пък изпълнени с малко повече шик в розови нюанси, флорални мотиви и уреди от модата на 60-те години, разбира се все елементи от някогашното строителство и обзавеждане на старите къщи. А в останалите случаи баните са си просто...стари.


 
Да съхраним очарованието на някогашния стил. Източник: www.heritagebathrooms.com

Независимо от това дали целим да запазим автентичния архитектурен вид на това помещение или изцяло да го осъвременим, със сигурност, когато става въпрос за реставрация на една стара баня трябва да очакваме и неочакваното. Да не говорим, че баните, построените или ремонтирани през 50-те години може да се окажат също толкова плашещо предизвикателство.Лесно или трудно е да възстановим старинния дизайн. Източник: www.ukbathrooms.com

Съществуват няколко области, в които трябва да действаме наистина внимателно, когато реставрираме и ремоделираме старата баня, без значение дали къщата е на 20 или на 120 години. Ако пренебрегнем възможността от появата им, един ден ще изкочат от нищото и ще превърнат простия ремонт в дълготраен и трудоемък процес. В този материал ще изложим накратко основните от тях:

ВиК инсталацията
Една стара водопроводна инсталация винаги таи скрити опасности. По онова време при изграждането на инсталацията са се използвали тръби, изработени от катран и дървесни влакна, което може би е било добър вариант за времето си, но се оказва катастрофално с оглед на неизбежната деформация и разрушаване с течение на годините. Твърде възможно е старите месингови фитинги да са корозирали, а подмяната им с подходящи в автентичен исторически вид би отнело доста време и средства. Често демонтирането на тоалетната чиния за отстраняване на появил се теч може да доведе до разбиване на чугунените връзки и ето как работа за един час може да се окаже целодневна одисея от проблеми. Дори и да искаме да запазим очарованието на някогашния стил, винаги е препоръчително да подменим месинговите тръби с медни, като е редно това да се извърши от специалист водопроводчик.

Сред най-често срещаните проблеми, свързани с водопровода в старите бани е неправилното обезвъздушаване. И тук не става въпрос за вентилация, а за тръбите които отвеждат газовете от канализацията навън. В много стари къщи сме чували гъргорене, когато водата се оттича надолу или когато пуснем водата в тоалетната чиния. Причина за това е образуването на вакуум в отточните тръби и лесното проникване на газовете в помещенията. Независимо от това дали банята е стара или не, в процеса на ремонт и реставрация със сигурност трябва да се погрижим за отвеждането на неприятните газове навън.
 
Друг проблем може да се възникне от това, че къщата е разположена на място, където гравитачното отвеждане на водите не е възможно или пък липсва канализация. Ако се намираме в подобна ситуация бихме могли да се възползваме от новите технологии в тази област, а именно т.нар. подемни станции  за пренос на канални води. Посредством тези помпи става възможно доставянето на вода, до което и да е помещение в къщата, дори и при липса на канализация. Приложението им е удобно и функционално и представлява добра алтернатива при реставрацията на стари къщи. Идеални са за бърз и елегантен монтаж на допълнително монтирани водни съоръжения, като се избягват скъпите и неестетични импровизирани решения.

Електрическата инсталация
Остарялата ел. инсталация също може да крие редица рискове. В случая е задължително преди да започнем каквато и да е дейност по визията на банята, да се консултираме със специалист по отношение на правилното й изпълнение и степен на сигурност. Наличието на диференциалнотокова защита също е от значение. Тази така наречена дефектнотокова защита намалява риска от поражение от електрически ток, вследствие на протичане по тялото на човек. Целта е веригата да се изключи за време, по-малко от необходимото за нанасяне на сериозни поражения върху човека. Трябва да се има предвид, че използването на дефектнотокова защита е приложимо само при инсталации с отделни нулев и заземителен проводник. Не бива да заобикаляме правилата! Подобна актуализация значително би подобрила безопасността на банята.

Скрити течове
Течовете в банята трудно биха останали незабязани за дълго. Сигнали за това са постоянно мокрият под или пък петна от влага по стените и тавана. Често обаче, възникналият теч не може да се открие при едно първоначално инспектиране. Класически пример за това е просмукването на вода от тоалетната чиния под плочките на пода, скрито от погледа на нищо неподозиращите собственици. Възможно е дори под подовата настилка да се е образувал процес на гниене в радиус от около половин метър от тоалетната чиния, а това което я крепи от падане са единствено покритието от теракот и металните свръзки. Течовете може да се проявят и като зацапани ивици от просмукваща се вода във вътрешността на стените или други трудно достъпни за погледа места. В процеса на реставрация задължително трябва да се извърши обстойна проверка по отношение всички тези сигнали и незабавен ремонт на засегнатите зони. В противен случай с времето ситуацията ще се влошава все повече и повече.

Добра вентилация
Обичайно при старите бани липсва каквато и да е вентилация. А може би по онова време не се е налагало, при положение че голямото къпане се е правело веднъж седмично. Понастоящем обаче, ежедневните обилни душове и липсата на вентилация в банята са гаранция за появата на мухъл и плесен по тавана и във фугите на плочките. В редки случаи по стените са поставяни недостатъчно големи по размер отдушници или вентилатори, които са стари, износени и нефункционални. Друга доста необмислена идея е вентилацията да се осъществява през тавана. Можем да си представим последствията от проникващия нагоре горещ и влажен въздух, който ще предизвика образуване на мухъл, дървените греди изгниват, а по вентилационните отвори се появява ръжда. Най-добрият вариант е да използваме подходящите за целта гъвкави PVC маркучи и тръби за аспирация и да насочим пътя на горещия въздух вън от къщата.Нещо старо... и нещо ново. Източник: www.archiexpo.com

Да запазим класическият ретро дизайн
Процесът на реставрация има за цел преди всичко възстановяване на архитектурата и възвръщане на нещата в първоначалният им вид. Това разбира се не означава да запазим счупената мивка на пиедестал или старата вана. Бихме могли да възвърнем стария облик и с ново обзавеждане, като се ръководим от характерния стил за периода. Можем да изберем нови уреди с подходящата ретро визия, които да съдържат спомена за историческото наследство и идиличния селски уют. Много производители предлагат съоръжения за баня именно с това предназначение и то на съвсем приемливи цени.
В крайна сметка изборът е наш – дали да добавим нещо старо и нещо ново или да заложим на автентичния вид от миналото.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари